Perşembe, 14 Kasım, 2024
SEZEN SAVAŞAN
Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) Yatırımcı Kulübü mezunlarından Ergi Şener, eğitmenlik ve yazarlığın yanı sıra bir teknoloji girişimcisi. Kurumsal hayatın ardından girişimcilik ekosistemine adım atarak veri analitiği, yapay zeka ve dijital ödemeler alanlarına odaklanan farklı şirketlerin kuruluşunda yer alan Ergi Şener, halen Payneer adlı ödeme sistemleri şirketinin kurucu CEO’su olarak görev yapıyor. Üniversitelerde ders veren ve girişimcilik hakkında köşe yazıları bulunan Şener, startup ekosistemini ve girişimlerden beklentileri İstanbul Ticaret’e anlattı.
GELECEK PARLAK
Çalıştığı şirketler arasında hâlâ devam eden ve uluslararası exit yapan şirketler bulunduğunu ve ekosistemde tecrübesi olduğunu belirten Şener, “Türkiye’deki girişimcilik ekosistemi gelecek vadediyor. Özellikle geçtiğimiz yıl birçok unicorn çıkararak bunu kanıtladık fakat hâlâ erken aşamalardayız ve bunun bilincinde olmalıyız. Her şeyden önce bir kültürün oluşması için belli bir süreye ihtiyaç var.
Biz adımları hızlı atmaya çalışıyoruz ve bunları yolda öğreniyoruz” dedi. BTM gibi yapıların ve kuluçka merkezlerinin ekosistemdeki eksikleri gidermek için faaliyetler gerçekleştirmesinin önemini vurgulayan Şener, bu süreci doğru analiz edecek ve startupları doğru yönlendirecek yapılara daha fazla ihtiyaç olduğunu kaydetti.
İNSANA YATIRIM
Bir girişimi sıfırdan başlayarak bir değere ulaştıran kişilere yatırım yapıldıkça ekosistemin değerinin katlandığına dikkat çeken Şener, başarısızlıkların ders alınması için önemli olduğunu söyledi. Şener, şöyle devam etti: “Günümüzde girişimcilik çok basitleştirildi, tüm gençler girişimci olmak istiyor fakat aslında bu hiç de sanıldığı gibi kolay değil. Girişimcilik, gerçekten zor ve emek isteyen bir iş. Hayal etmesi kolay, icra etmesi çok zor bir meslek. Emek vererek başarıya ulaşmış, aslında başarının hiç de kolay olmadığını, çok ciddi emek istediğini ve bu emek uğruna pek çok fedakarlık yapılması gerektiğini bilen ve bunları yaşamış kişiler ekosisteme yön vermeli ve deneyimlerini paylaşmalı.”
BAŞLANGIÇTAN İTİBAREN DESTEK
Türkiye’deki en büyük sorunlardan birinin doğru yatırımcıyla doğru girişimcinin buluşması olduğunu ve bu noktada yeteri kadar yapı bulunmadığını belirten Şener, BTM’nin başlangıç aşamasından itibaren startuplara destek vererek, bu eşleştirmeyi yapmayı başardığını söyledi.
“BTM kuruluşundan itibaren Türkiye’de doğru bir kuluçka merkezi stratejisini benimsemiş bir kurum. Startupları doğru yatırımcılar ve mentorlarla buluşturma noktasında çok önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. Her biri alanında uzman ve startuplarla yakın çalışan, ihtiyaçlarını doğru analiz eden kişiler var ve ben de onlar sayesinde Yatırımcı Kulübü ile tanıştım” diyen Şener, daha önceden startupları bulmaya, tanımaya ve etkileşim içerisinde olmaya çalışmanın zor olduğunu fakat Yatırımcı Kulübü’nden sonra bunun çok daha kolay hale geldiğini dile getirdi. Şener, “Yatırımcı koltuğunun kurumsal firmalardan olabildiğince girişimci ve ekosistem içerisindeki kişilere geçmesi gerekiyor. Girişimcilik ekosistemi bence Türkiye’de biraz fazla kurumsal. Bu hiyerarşik yapıları azaltmak gerekiyor.
Bu sebeple de BTM gibi, Yatırımcı Kulübü gibi kurum ve faaliyetlere daha çok ihtiyacımız var” dedi ve yatırım sürecinin doğru şekilde yönetilmesine değindi.
YATIRIMCILAR BİR GİRİŞİMDE NELERE DİKKAT EDİYOR?
Yatırımcı gözüyle girişimlere bakarken dikkat edilen hususlar hakkında da bilgi veren Ergi Şener, girişimin ruhunu anlamanın, ekiple vakit geçirmenin ve kurucunun karakterini analiz etmenin çok önemli olduğunu belirterek, “En ufak bir zorlukta vazgeçiyor mu yoksa o işi sonuna kadar götürmeye kararlı mı? Bunu anlamak, girişimciye destek olmak, ortak bir vizyon belirlemek ve hedefler koymak gerekiyor” dedi.
Şener’e göre; girişim ekibinin uyumu ve fikri sahiplenmesi, fikrin global potansiyeli ve iş modelinin sürdürülebilirliği, yatırım yapılacak girişimlerin önem verilen özellikleri arasında yer alıyor. Girişimcilere pes etmemelerini, ani karar vermemelerini ve yatırımı ihtiyaçları doğrultusunda doğru kişilerden almalarını tavsiye eden Şener, şöyle konuştu: “Tek taraflı bilginin aktarıldığı dünya geride kaldı. Artık iki tarafın da birbirinden beslenmesi gerekiyor. Mentorluk çift taraflı; girişimcilerin de bambaşka yetenekleri, bilgi birikimleri var fakat mentorların da çok fazla deneyimi var. Bu sebeple o dengeyi sağlamak gerekiyor. Mentor ve yatırımcılar artık girişimcilerle çift taraflı iletişim kurmak istiyor. Bu noktada doğru girişim ile doğru yatırımcının buluşturulması aslında yemek yapmak gibi tamamen en doğru malzemeleri en verimli şekilde bir araya getirmekle ilgili bir süreç. Bu işin sonunda karşılıklı emek ile güzel sonuçlar alınabiliyor.”
01 Ağustos 2022 Pazartesi
14 Kasım 2024 Perşembe
14 Kasım 2024 Perşembe
14 Kasım 2024 Perşembe
14 Kasım 2024 Perşembe
14 Kasım 2024 Perşembe