tatil-sepeti

Kusurlu ya da yanlış lastik kullanmanın trafik kazaları üzerindeki etkisini inceleyen ‘Güvenli Trafik Araştırması’na, İstanbul Ticaret Üniversitesi Ulaştırma Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi imza attı. Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği’nin (LASİD) talebiyle ve Türkiye’de ilk kez yapılan araştırma, çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.

Üniversite-sanayi işbirliğine yönelik örnek de teşkil eden araştırmanın sonuçlarını, İstanbul Ticaret Üniversitesi Ulaştırma Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, basın toplantısında kamuoyuyla paylaştı.

GÜNDE 20 CAN KAYBI

Ilıcalı, çalışmanın güvenli trafik için doğru zamanda doğru lastik kullanımının önemini ortaya koyduğunu söyledi. Türkiye’de trafik kazalarında günde ortalama 20 kişinin yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Ilıcalı, “Araştırma sonucunda 2017 yılında meydana gelen 182 bin 669 ölümlü/yaralanmalı trafik kazasının yüzde 77’sinde lastiklerin doğru kullanılmadığını tahmin ediyoruz. Bu da 5 bin 695 can kaybına, 230 bin yaralanmaya ve 4.6 milyar liralık maddi zarara yol açtı” dedi. Araç kusuru kaynaklı trafik kazalarında da kusurlu lastik payının yüzde 20’nin üzerinde olduğunu vurgulayan Ilıcalı, “Ticari araçlar için kış lastiği zorunluluğu gelmesinden sonra 2014 yılında yüzde 26.7 olan lastik kusuru nedenli trafik kazaları, 2017’de yüzde 23.8’e geriledi‘’ diye konuştu.

ZORUNLU OLMALI

“Kusurlu ya da yanlış lastik kullanmanın trafik kazaları üzerindeki etkisi ilk kez araştırıldı” diyen Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, şöyle devam etti: ‘’Kış lastiğinin zorunlu olması kış aylarında ticari araçların karıştığı kaza oranını azalttı. Özel araçlara da kış lastiği zorunlu olmalı. Doğru lastik seçimi ölümlü/yaralanmalı trafik kazalarını en az yüzde 20 azaltacak. Toplum trafik güvenliği konusunda bilinçlendirilmeli. Güvenli trafik bilinci daha anaokulundan itibaren çocuklara aşılanmalı.’’

LASTİKTE GÜÇLÜ BİR RAKİBİZ

LASİD Başkanı Cevdet Alemdar, Türk lastik sektörü hakkında değerlendirmelerde bulundu. 2 milyar adetlik hacmiyle dünya lastik pazarının son 5 yılda yüzde 17 büyüdüğünü belirten Alemdar, “Türkiye lastik sektörü dünyanın önde gelen oyuncularından biri. Kalite, teknoloji ve verimlilikte oldukça rekabetçi bir konumdayız. Başta Avrupa olmak üzere pek çok ülkeye uluslararası standartta ihracat yapıyoruz. TÜİK verilerine göre, 2018 yılının ilk 9 ayında ihracat; bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 24 artış göstererek 1 milyar ABD doları olarak gerçekleşti” dedi.

15 Kasım 2018 Perşembe

Etiketler : Üniversitemiz