tatil-sepeti

HABER: ŞEREF KILIÇLI

Suudi Arabistan liderliğindeki 13 üyeli Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile Rusya önderliğindeki OPEC dışı petrol üreticisi (OPEC+) 10 ülkenin enerji ve petrol bakanları, 4 Ekim’de piyasa koşullarını değerlendirmek ve üretim kesintisi miktarını görüşmek üzere video konferans yöntemiyle bir araya geldi. Toplantı sonrasında OPEC’ten yapılan açıklamada, grubun mevcut petrol piyasası temelleri ve görünümüne ilişkin vardığı fikir birliği doğrultusunda, daha önce belirlenen üretim düzenlemesi planına devam edilerek kasım ayı için günlük 400 bin varil üretim artışına gidileceği vurgulandı.

OPEC+ ANLAŞMASINA DEVAM

OPEC+ grubu, talepteki artışa rağmen üretim artışını 400 bin varilde tutarak, mevcut üretim kısıntısı anlaşmasında yeni bir revizyona gitmemiş oldu. Hatırlanacağı üzere OPEC+ grubu, 18 Temmuz’daki toplantısında, Birleşik Arap Emirlikleri ile yaşadığı kota anlaşmazlığını da çözerek üretim kesintisi anlaşmasının süresinin Nisan 2022’den 31 Aralık 2022’ye kadar uzatıldığını duyurmuştu. Uzatılan anlaşma, Suudi Arabistan ile Rusya’nın 5 Mart 2020’deki ham petrol üretimini artırma ve satış fiyatını düşürme restleşmesinin ardından petrol fiyatlarında yaşanan tarihi düşüş ve dalgalanma sonucunda 9 Nisan 2020’de yapıldı. Anlaşma; OPEC+ ülkelerinin, Mayıs ve Haziran 2020’de günlük petrol üretimlerini 9.7 milyon varil, 2020 yılının ikinci yarısında 7.7 milyon varil ve 2021 yılından 2022’nin nisan ayının sonuna kadar 5.8 milyon varil oranında azaltmalarını öngörüyordu. Anlaşmada süreç içerisinde, bazı aylardaki üretim kısıntısını uzatmayı kapsayan revizyonlar da yapıldı. Son revizyon ise anlaşmanın süresini uzatmak oldu.

YATIRIM EKSİKLİĞİ UYARISI

Petrolde üretim artışı tartışmaları devam ederken, Suudi Arabistan’a ait dünyanın en büyük petrol şirketi Aramco’dan ilginç bir açıklama geldi. Aramco CEO’su Amin Nasser, 4 Ekim’de Energy Intelligence Forum’da yaptığı açıklamada, küresel petrol talebinin çok sağlıklı olduğunu ve bazı doğalgaz müşterilerinin petrole geçmesiyle birlikte üçüncü çeyrekte 97 milyon varil olan günlük petrol talebinin bu yıl sonunda 99 milyon varile ulaşacağını söyledi. Nasser, doğalgazdaki yüksek fiyat ve elektrik maliyetleri nedeniyle gazdan petrole geçişin yaşandığını belirtirken, günlük ilave 500 bin varil talebin oluştuğunu tahmin ettiklerini bildirdi. Nasser, bazı şirketlerin kısıtlı finansman nedeniyle petrol ve gazdan uzaklaştıkça arzın da düştüğünü vurgularken, yatırım eksikliğinin fiyatları yükseltebileceği uyarısını da yaptı. Amin Nasser, Aramco’nun 2027 yılına kadar günlük petrol üretim kapasitesini 12 milyon varilden 13 milyon varile çıkarmak için çalışma yaptığı bilgisini de verdi.

PETROLÜN 100 $ OLMASINI İSTEYEN ÜLKELER VAR MI?

Uluslararası Yatırım Bankası Goldman Sachs, OPEC+ grubunun 21. Bakanlar Toplantısı’ndan önce yılsonu Brent ham petrol fiyatı tahminini revize eden bir rapor yayınladı. Goldman Sachs, talebin artması ve Ida Kasırgası’nın ABD’nin petrol üretimine verdiği hasarın küresel arzda daralmaya yol açması nedeniyle Brent ham petrol fiyatları için yılsonu tahminini 80 dolardan 90 dolara yükselttiğini açıkladı. Bazı enerji analistleri, dünyanın en büyük petrol üreticisi ABD’de arz artışının olmamasının, fiyatlandırmanın kontrolünün büyük ölçüde OPEC+ grubunun elinde olduğu anlamına geldiğini söylüyor. Yine enerji analistleri arasında ham petrol fiyatlarının 100 dolara doğru yükselmeye hazır olduğunu savunanlar da var. Ancak kapalı kapılar ardında bazı ülkelerin, varili en son 2014 yılında 100 dolar ve üzerinde seyreden ham petrol fiyatının tekrar o seviyelere gelmesini istediği de iddia ediliyor.

11 Ekim 2021 Pazartesi

Etiketler : Gündem