tatil-sepeti

Gaz İhraç Eden ÜlkelerForumu’nun (GECF) yayımladığı son rapora göre,doğal gazın küresel enerji sepetinde 2025 itibarıyla kömürügeride bırakması,2047'de ise en çok kullanılan kaynak olması bekleniyor.

Bu kapsamda,sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ticaretinin toplam gaz ticaretindeki payının da 2050 itibarıyla yüzde 56 olacağı tahmin ediliyor.

Çin, Avustralya, Hindistan, ABD, Kanada ve Meksika'nın yanı sıra Afrika, Avrasya ve Orta Doğu ülkelerinde doğal gaz üretiminin artması bekleniyor. Avrupa'da 2019'da 200 milyar metreküp olan doğal gaz üretiminin ise 2050 itibarıyla 70 milyar metreküpe düşeceğiöngörülüyor.

Doğal gazınbirçok ülke tarafından temiz bir alternatif yakıt olması nedeniyle tercih edileceği belirtilenrapora göre, 2019'dayüzde 2 olan yenilenebilir enerji kaynaklarının payı2050'de yüzde 10'a yükselecek.

Dünyada artan nüfus ve temiz enerji kaynaklarına yönelim nedeniyle küresel doğal gaz talebi,2050 itibarıyla yüzde 50 artışla 5 trilyon 920 milyar metreküpe ulaşacak. Ayrıca, doğal gaz piyasasıbölgesellikten çıkarak ülkeler arası daha fazla bağlantı kurulacak.

Doğal gaz,kömür ve petrolden daha temiz bir yakıt olarak ön plana çıkarken, geçen yıl gaz fiyatlarında yaşanan düşüş ve yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle temiz hava farkındalığının yükselmesidoğal gaza desteği artıracak.

Nüfus artışı, çevresel kaygılar ve doğal gaza erişimin kolaylaşması gibi etkenlerdoğal gaz talebindeartışa sebep olacak.Söz konusu artışta ana etken, elektrik üretimi ve sanayi kullanımı olacak.

25 Şubat 2021 Perşembe

Etiketler : Sektörel