Cumartesi, 23 Kasım, 2024
HABER: SOYHAN ALPASLAN
Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi (Cube Incubation) firmalarından PICTA, kırmızı pancarda Ar-Ge yaparak, Türkiye’yi dünyanın en kaliteli kırmızı pancar üreticisi konumuna taşıdı. Islah ettiği ürünün üretim sürecine de dahil olan firma, çiftçi ile sözleşme yapıyor. Tarımsal malzemelerden bitkisel ekstraktlar (özüt), saflaştırılmış özütler, pigmentler ve doğal gıda renklendiricileri üretiyor. PICTA, 12 ülkeye 300’den fazla ürün ihraç ediyor. Nar kabuğu ekstraktından antioksidan ve antikanserojen madde üretmek için proje hazırlayan firma, bu alanda özel bir kurumla işbirliği içinde. İstanbul Ticaret’in sorularını PICTA’nın CEO’su Yüksek Biyokimyager Serhan Şen cevapladı:
TÜRKİYE’NİN POTANSİYELİ
PICTA nasıl kuruldu?
Turkiye’nin sahip olduğu büyük tarımsal potansiyeli daha iyi değerlendirebilmek amacıyla 2018 yılında kurulan PICTA, bu alanda dünyadaki en iyi örneklerin yer aldığı Hollanda ve ABD’de incelemeler yaptı. Doğal gıda renklendiricileri pazarının 2013 yılından itibaren yakaladığı büyük ivmenin bir parçası oldu. Ben, PICTA ailesine 2019 yılında dahil oldum. İlk bitkisel ekstraksiyon (bileşik içinden bir maddenin ayrıştırılması) ve bu ekstraktlardan renklendirici üretimine, Gebze Teknik Üniversitesi’nde biyokimya yüksek lisansımı yaparken başladım.
KIRMIZI RENKTE LİDER
PICTA ne demek?
PICTA, Latince ‘renkli- renklendirici’ anlamına geliyor. Logoda yer alan kırmızıdan mora giden renkteki yaprak; Türkiye’nin renklendirici alanında global lider olduğu siyah havuç ve kırmızı pancar ürünlerinin biyolojik sınıflandırmada maydonozgiller (Umbelliferae) familyasından geldiğini sembolize ediyor.
AR-GE’Lİ RENKLER
Neler üretiyorsunuz?
Tarımsal malzemelerden katma değeri yüksek yeni ürünler; bitkisel ekstraktlar, saflaştırılmış özütler, pigmentler ve doğal gıda renklendiricileri üretiminde uzmanız. Toz ve sıvı renklendiriciler, oleoresinler (hoş kokulu uçucu yağlar), müşteriye özel ve konvansiyel ürünler başlıca üretimlerimiz. PICTA, gıda renklendiricileri ve nutrasötik (besin ekstresi) amaçlı doğal bitki ekstraktları üreten bir Ar-Ge firması.
ZENGİN TOHUM ÇEŞİTLERİ
Hammaddelerinizi hangi bitkiler oluşturuyor?
Ülkemiz zengin bir tohum çeşitliliğine sahip. İklim ve toprak yapısı, siyah havuç ve kırmızı pancar için çok uygun olduğu için Türkiye, kırmızı renklendiricilerde lider. Bu bitkiler haricinde yonca yaprağı, paprika, zerdeçal, ıspanak, turuncu havuç gibi hammaddelerimiz mevcut. Proseslerimizin tümü fiziksel ve doğal; hiçbir kimyasal işlem uygulanmıyor.
HELAL VE KOSHER ÜRÜNLER
İhracat yapıyor musunuz?
Japonya, Çin ve Almanya başta olmak üzere 12 ülkeye ihracatımız var. Hedefimiz, ciromuzdaki ihracat ağırlığını yüzde 70’e çekmek. Hem hammadde hem de tesis altyapımız bunu gerçekleştirmek için yeterli.
FSSC 22000, Kosher ve Helal sertifikalarına sahibiz. Tesisimiz; ürün çapraz bulaşma riskleri yönetimimizi güçlendirmek içinözel olarak tasarlandı.
GIDA SEKTÖRÜ AĞIRLIKLI
Ürünleriniz hangi sektörler tarafından kullanılıyor?
Öncelikli kullanıcı gıda sektörü. Bu sektörde; dondurma, şekerleme, çorba, et ve süt ürünleri gibi birçok alanda hem toz hem de sıvı formları kullanılıyor. İlaç, kozmetik, yağ, sporcu besinleri, tekstil gibi farklı sektörler de kullanıcılar arasında. Gıda takviyesi formunda kullanımı için ilaç firmalarıyla ortak projeler geliştiriyoruz. Son tüketicinin doğal ürünlere yönelmesi dünya çapında büyük bir potansiyel doğurdu. Tabii devletlerin yasal mevzuatları da bu süreçte etkili.
157 PROJE TAMAMLANDI
Pandemi, üretiminizi etkiledi mi?
2020 yılını, pandemi sürecinde olmamıza rağmen birçoğu yeni olan 157 ürün projesiyle kapattık. Başarı oranımız yüzde 96. Bu da hepimiz için bu işe olan tutkumuzun, liyakatimizin ve çabamızın göstergesi.
2021 yılında, proje sayımızın 250’nin üzerinde olmasını öngörüyoruz. Ürünlerin içeriğindeki aktif maddelerin saflaştırılıp ilaç sektöründe kullanılması için üniversitelerle çalışmalar yürütüyoruz.
NAR KABUĞUNDAN ANTİKANSEROJEN
“Konsantre tesislerinin atık olarak sınıflandırdığı nar kabuklarından doğal ve yüksek antioksidan kapasiteli gelişmiş malzeme üretimine odaklandık. Bu ürün, antioksidan ve antikanserojen olarak gıdalarda ve ilaç endüstrisinde kullanılabilir olacak. Kanser hücreleri üzerinde denemeler yapmak için özel bir kurumla protokolümüzü yaptık. 2021’in son çeyreğinde üretimine geçmeyi planladığımız ürünün, konsantrasyon tipi ve yüksek saflık derecesi ile yerli ve yabancı muadili bulunmayacak. “
TÜRK KIRMIZI PANCARI
Şen, “Kırmızı pancar ıslahında Ar-Ge yaparak, dünya standartlarından yüzde 30 daha iyi kırmızı pancar elde etmeyi başardık. Böylece kısa sürede Türkiye’yi global rakiplerinin önüne taşıdık. Bu başarı, PICTA için bir övünç kaynağı oldu” dedi.
300 ÇEŞİT RENKLENDİRİCİ
“Gıda renklendiricisi alanında başta siyah havuç, kırmızı pancar, yonca, zerdeçal, turp, biber olmak üzere 20’ye yakın yerli renklendirici kaynağını kullanıyoruz. Hali hazırda hem sıvı hem de toz formda 300’den fazla ürünümüz mevcut. Aylık üretim kapasitemiz 350 ton. Kapasitemizi 2021 yılında yüzde 20 artırma hedefindeyiz.”
BUTİK ÜRETİM
Serhan Şen, standart ürünlerin yanı sıra müşterilerin istediği özelliklerde formüller geliştirip, özel üretimler yaptıklarını da söyledi. Şen, “Müşterilerimizin her talebi için bir proje açıyor, taleplere özel yeni ürünler sunuyor ve sorunları iyileştiriyoruz. En çok karşılaştığımız ve çözüm sunduğumuz sorun; müşterilerimizin farklı ihtiyaçları olduğu halde tek düze geliştirilen aynı ürünlerle çalışmak zorunda kalmaları” dedi.
12 Nisan 2021 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
10 Ekim 2022 Pazartesi
19 Eylül 2022 Pazartesi
19 Eylül 2022 Pazartesi