Pazar, 24 Kasım, 2024
İstanbul Ticaret Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğretim görevlileri Bolu’da, “Doğadan Dokuya” isimli bir de sergi açtı. Sergi kapsamındaki ürünlerin neredeyse tamamı, İstanbul Ticaret Üniversitesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü laboratuvar ve atölyelerinde hazırlandı. Sergide özellikle Bolu yöresindeki bitkilerden elde edilen doğal boyalarla renklendirilmiş eserler yer aldı. Tarihi Gülezler Konağı’ndaki Doğadan Dokuya sergisinin açılışını Bolu Valisi Aydın Baruş’un eşi Nagihan Baruş ile Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz gerçekleştirdi. Sergideki eserleri tek tek inceleyen Baruş ile Yılmaz, eser sahiplerinden ayrıntılı bilgi aldı.
PROJENİN KAPSAMI GENİŞLEYECEK
Sergi açılışından sonra Bolu Valisi Aydın Baruş’un eşi Nagihan Baruş, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, İstanbul Ticaret Üniversitesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Habip Dayıoğlu, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden akademisyenlerin de katılımıyla bir toplantı düzenlendi. Toplantıda, “Bolu-Mengen İlçesindeki Yöresel Dokuma Kumaşların Modernize Edilerek Günümüze Kazandırılması” projesi ayrıntılı olarak ele alındı. Yöre ekonomisine ciddi katkı sağlayacak umut verici sonuçlar elde edilen projenin devamı için görüş birliği sağlandı. Bolu ve çevresinin geleneksel kumaşlarının ekonomiye kazandırılması, üretim ve pazarlama stratejilerinin belirlenmesi, ihracat potansiyelinin araştırılması, ekolojik tekstil ürünleri elde edilebilmesi için doğal elyaf ve boya analizleri gibi çalışmaların yapılabilmesi amacıyla Bolu Belediyesi ile Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın da katılımıyla projenin ikinci ayağının başlatılması kararlaştırıldı.
BÖLGENİN POTANSİYELİ YÜKSEK
İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin Abant İzzet Baysal Üniversitesi ile yörenin geleneksel tekstil ürünleri için yaptığı çalışma Bolu’da büyük ilgi gördü. Yerel basın kuruluşları defile ve sergiye geniş yer verirken, İstanbul Ticaret Üniversitesi Moda ve Tekstil Bölüm Başkanı Prof. Dr. Habip Dayıoğlu, bu tür projelerin başarılı sonuçlar ortaya koyması için “sürdürülebilir” olmasına işaret etti. Proje kapsamında Göynük, Kıbrısçık, Seben ve Mengen’de çalışmalar yapıldığını vurgulayan Prof. Dr. Dayıoğlu, “Özellikle Göynük, yöresel kumaşların yanında tarihsel yapıları ile de dikkat çekiyor. Bu durum tekstilin uluslararası pazarlamasında önemli bir etki oluşturabilir’’ dedi. Gelişen dünya tekstil pazarına cevap verecek ve ihracatı artıracak sistemlerin oluşturulmasının kaçınılmaz olduğunu söyleyen Prof. Dr. Dayıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu kapsamda inovasyon, nano, tasarım, moda, marka konsepti ile araştırma yapılması gerekiyor. Katma değeri yüksek ürünler için ayrıca doğal elyaf, doğal boyama, el yapımı, yöresel tekstiller, ekolojik tekstil ürünleri stratejilerine de dikkat edilmesi lazım. Sistemin kalıcılığı için ayrıca, çalışanların yeterli düzeyde gelir elde etmeleri de önemli. Başkasının kültürünü değil, kendi kültürümüzü ön planda tutarak yöresel tekstil ürünlerine yönelmek, bölgeye ekonomik yönden güç katacak.”
03 Ocak 2017 Salı
24 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi