tatil-sepeti

HABER: OSMAN KUVVET

İstanbul Ticaret Odası (İTO), sektörleri etkileyen konuların görüşüldüğü toplantılara devam ediyor. Film sektörü toplantısının dördüncüsü, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü yetkilileri, sektör mensupları ve akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantının açılışında konuşan İTO Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay, Türk film sektörünün, dünyadaki başarılarıyla ihracatta önemli kalemlerden biri haline geldiğini ifade etti. Dr. Kuralay, “Türk dizileri 150 ülkede seyirciyle buluşarak, 500 milyon dolarlık ihracat hacmine ulaştı. Bu nedenle Ticaret Bakanlığı bünyesinde Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü’nün kurulmuş olmasını sektör adına önemli bir gelişme olarak görüyoruz. Hem sektöre verilen desteklerin daha verimli hale gelmesi hem de ihracatta yaşanan aksaklıkların giderilmesi için etkin rol oynayacağını düşünüyoruz” dedi.

KORSANLA MÜCADELE

Sektör temsilcileri ise dizi filmlerin dünya çapında talep gördüğünü, ancak telif ve korsan yayın konusunda problem yaşadıklarını ifade etti. Katılımcılar, bu konuda şu bilgileri paylaştı: “Yurt dışında dijital ortamda korsanın önüne geçmek zor. Bazı ülkelerde TV kanalları telifsiz yani korsan olarak bizim dizilerimizi, filmlerimizi yayınlıyor. Bu ülkelerde yaptığımız hukuki mücadele ya çok masraflı ya da sonuç alamıyoruz.”

GÜÇ BİRLİĞİ

Sektörün, korsan yayınlar sebebiyle uğradığı gelir kaybının her yıl arttığına dikkat çeken sektör temsilcileri, “Bu konuda yol haritası oluşturup hızlı bir şekilde harekete geçmeliyiz. Konuyla ilgili olarak oluşturduğumuz çalışma grubuna, yeni kurulan Genel Müdürlüğümüz de dahil olursa daha etkili oluruz” dedi.

MEVZUAT ÇALIŞMASI

Öte yandan, Ticaret Bakanlığı, Pazara Girişte Dijital Faaliyetlerin Desteklenmesi mevzuatıyla ilgili güncelleme çalışması yapıyor. Sektör temsilcileri, mevzuat hazırlanma aşamasında sektörün görüşünün alınmasının önemli olduğunu belirtti. Bakanlık yetkilileri, sektör temsilcilerinin sorun ve çözüm önerilerine dair bir metin oluşturup kendilerine ulaşması halinde değerlendirileceğini ifade etti.

ONLINE FUARLAR

Toplantıda sektör temsilcileri, dijital fuarlarla ilgili olarak İTO’dan daha fazla destek taleplerini dile getirdi. Sektör mensupları, “Hibrit ya da sanal düzenlenen fuarların fiyatları yüksek. Müşteri ve B2B görüşmelerinde firmaların iletişim bilgilerine ulaşamıyoruz. Bu sorunun fuar idareleri üzerinden çözülmesine ihtiyaç var” diye konuştu.

DİJİTAL PLATFORMLARA DESTEK TALEBİ

Sektör temsilcileri, dijital platformların sektörün ana mecralarından biri haline geldiğini belirterek, dijital faaliyetlerin ihracat destekleri kapsamına alınmasını talep etti. Sektör mensupları, ayrıca firmaların devlet desteklerini almada bazı sorunlar yaşadığını ifade ederek, “Aksaklıkların giderilmesi için destek başvurularının Bakanlık nezdinde alınmasının daha efektif olacağını düşünüyoruz” dedi.

HİZMET İHRACATINA ÖZEL KURUM

Rekabet avantajına sahip hizmet sektörlerini bütüncül bir bakış açısıyla ele alarak, bu alanda dış ticaret yaklaşımıyla çalışmalar yapmak üzere Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü kuruldu. Ticaret Bakanlığı teşkilatı içinde kurulan Genel Müdürlük, ülke hizmet ihracatına yönelik algının güçlendirilmesi ve pazarların çeşitlendirilmesi amacıyla her türlü tanıtım etkinlikleri düzenleyecek, devlet yardımı programlarını hazırlayacak ve uygulayacak. Kurum, ayrıca yurtdışında kurulacak lojistik merkezleri ile yurt dışındaki yatırımların izlenmesi ve yönlendirilmesi konularında da çalışmalar yürütecek. Kurum Genel Müdürü olarak Dr. Emre Orhan Öztelli atanmıştı.

06 Eylül 2021 Pazartesi

Etiketler : Sektörel