Dizi sektörü ikinciliği kaptırmak istemiyor

Giriş: 30.12.2015 - 23:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL

Özellikle Balkanlar ve Ortadoğu’ya yaptığı dizi ihracatıyla ABD’den sonra ikinci sıraya yerleşen Türkiye, bu avantajı kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. Sektör, 2014 Ocak ayında uygulamaya konan yeni reyting sistemi ve yüksek KDV oranlarıyla dış pazarda elde ettiği avantajlı durumun kaybolmasından endişeli. İstanbul Ticaret Odası’nda bir araya gelen konunun tarafları, sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini masaya yatırdı.
İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleşen “Film Sektöründe Yapım Süreçleri Haklar ve İçerik Üretimi” toplantısında uzun dizi süreleri sebebiyle özgün içerik konusunda da artık verimli sonuçlar elde edilemediği belirtildi. Konunun uzmanları, son 3 yılda üretilen hiçbir içeriğin ihraç edilemediğine dikkat çektiler.

İLK ADIM

Toplantıda konuşan İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Soylu, sektörün çözüm bekleyen pek çok sorunu olduğuna işaret etti. Soylu, “İstanbul Ticaret Odası’nın sektörün sorunlarının çözüldüğü bir yer olmasını diliyorduk. İlk adımı atmış olduk. Bu vesile ile bir işbirliği oluşmuş oldu” dedi.

YAPIMCI ODAKLI

Ortadoğu’dan Orta Asya’ya, Kuzey Afrika’dan Doğu Avrupa’ya kadar geniş bir coğrafyada yer alan 70’in üzerinde ülkeye dizi ihraç eden Türkiye, 2015 Dünya Eğlence İçerik Pazarı’nda (MIPCOM) da “Onur Konuğu Ülke” statüsüyle yer aldı. Dünya genelindeki film sektörü ihracat artış hızının 5 katı hızla ürünlerini alıcıyla buluşturan Türkiye’deki sektör temsilcileri yapımcı değil, yayıncı odaklı bir politika izlendiği sürece bu avantajı elde tutmanın çok güç olduğunu söyledi. Türkiye’de 2014 yılı Ocak ayından beri reyting sisteminde bir değişikliğe gidildi. Buna göre ölçümlerde sosyoekonomik seviyesi yüksek olan kesimin payı düşürüldü, orta alt gelir grubundaki kesimin payı yükseltildi. Bu ölçümlemenin dizilerin kalitesini de etkilediğini belirten sektör temsilcileri, yapımların artık buna göre yapıldığını, bu sebeple ihracat kalitesinde ürünler ortaya konamadığını ifade etti.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

  • Güçlü yapımcılar ortaya çıkarılmalı.
  • Sektörün kimlik problemi ortadan kaldırılmalı.
  • İhracatta diğer sektörlerin aldığı teşvikten faydalanılmalı.
  • KDV oranları düşürülmeli.
  • Senaristler üzerindeki emek sömürüsüne son verilmeli, editoryal bağımsızlık sağlanmalı.
  • Dizi süreleri kısaltılmalı.

DAKİKASI 4.500 $

Türk TV endüstrisine ait ürünler dünya genelinde rekor fiyatlara alıcı buluyor. Kalitedeki artış ve bilinilirliğin de etkisiyle ürünler dakika başına 4.500 dolara satılıyor.

HÂLÂ CİDDİYE ALINMIYOR

Toplantının oturum başkanlığını gerçekleştiren İstanbul Ticaret Odası Bilgi, İletişim ve Medya Meslek Komitesi Meclis Üyesi İsrafil Kuralay, film sektöründe lokomotifin diziler olduğunu belirtti. Türkiye’yi dizilerden önce ve dizilerden sonra diye ikiye ayırmak gerektiğini belirten Kuralay, “Reel sektör nezdinde hâlâ oyun ve eğlence olarak görülüyoruz. Hâlâ ciddiye alınmıyoruz” yorumunda bulundu.

REKOR KATILIM

Toplantıya kamu ve özel sektör temsilcilerinden çok sayıda isim katıldı. Toplantıda Birol Güven, Timur Savcı, İskender Pala, Ali Gündoğdu, Cemal Okan, Ahmet Ziyalar, İsmail Güneş, Cafer Özgül, Kamil Koç, Yılmaz Atadeniz, Mehmet Güleryüz, Bahriye Kabadayı Dal, İlker Barış, Tarık Tufan, Doç. Dr. Abdülhamid Avşar, Doç. Dr. Rıdvan Şentürk, İhsan Kabil, Nazif Tunç ve Av. Burhan Gür görüşlerini bildirdi.