Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: FAHRİ SARRAFOĞLU
Petrol ve doğalgaz kaynaklarının dünya genelinde hızla tükendiğini belirten İstanbul Ticaret Odası Doğal ve İşlenmiş Katı Yakıt Meslek Komitesi Başkanı Erol Temizkanoğlu, alternatif anlamda yeni yeni enerji kaynakları geliştirildiğini söyledi. Rüzgâr, güneş, HES, nükleer, jeotermal, biyokütle, kaya gazı gibi alternatiflere rağmen kömürün hâlâ en güvenilir enerji olduğunu belirten Temizkanoğlu, şunları söyledi: “Kömür dünya var olduğu müddetçe gerek ısınma amaçlı gerek enerji üretiminde kullanılarak, gerekse de birçok sanayi dalının hammaddesi olarak insanlığa hizmet vermeye devam edecek.”
Dünyada üretilen elektriğin yüzde 41’inin kömürden elde edildiğini bildiren Temizkanoğlu, kömürün dünyadaki kullanımı ile ilgili şu bilgileri verdi: “Öncelikle üç büyük ülkeye bakalım. ABD yüzde 43, Çin yüzde 78, Almanya yüzde 45. Çin yakın zamana kadar kömür ihraç ediyordu. Hızlı sanayileşme ile birlikte üretimi kendi ihtiyacını karşılamıyor. Elektrik üretiminde kömürün oranı diğer bazı ülkelerde de şöyle: Hindistan yüzde 71, Kazakistan yüzde 81, Polonya yüzde 93, Avustralya yüzde 69, İsrail yüzde 59, Çek Cumhuriyeti, yüzde 57, Japonya yüzde 27, Endonezya yüzde 44.”
ÇARE YERLİ LİNYİT
Doğal ve İşlenmiş Katı Yakıt Meslek Komitesi Üyesi Hüseyin Kudret Kıdık ise sektörün 2015 yılında pazar daralması yaşadığını söyledi. Kıdık, sektörün bu yıla ilişkin durumu hakkında ise şu değerlendirmeyi yaptı: “2016 yılının daha iyi geçmesi ve Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılıktan kurtulması için yerli linyit kömürüne daha fazla ağırlık verilmeli. Yerli kömür çevreye en az zarar verecek yeni ve temiz teknolojileri kullanarak yakıldığı takdirde karbon salımı azalacaktır. Yerli linyit kömürünün, ocaktan çıktıktan sonra zenginleştirilmesi ve kalitesinin yükseltilmesi gerekir. Bu şekilde kullanıldığında ülkemizi dışa bağımlılıktan kurtaracak tek kaynak ve istikbalin enerjisikömürdür. Sanayinin yerli linyite dönebilmesi için devletimizin de teşviki uygun olur.” Kıdık, sektördeki ticareti canlandıracak bir diğer önerisini ise şöyle dile getirdi: “Devletimizin ihtiyaç sahiplerine dağıttığı kömürlerin daha kaliteli ve zenginleştirilmiş olarak bu işi yapan esnaf tarafından kupon karşılığı yapılması sektöre büyük bir hareket getirecek. Çevre kirliliği azalacaktır.”
Mangal kömürü (odun kömürü) ile ilgili olarak standart sorunu yaşandığını vurgulayan Komite Başkan Yardımcısı ve Meclis Üyesi Hüseyin Akarçeşme, standarda sahip olmayan az sayıda üründen birinin de mangal kömürü olduğuna dikkat çekti. Akarçeşme, konu ile ilgili yaşanan sorunları şöyle anlattı:
“En son mangal kömürü standardı 1975’te yapılmış. O gün, bugün başka bir yeni standart geliştirilmemiş. 41 sene öncesinde standart yapılmış. Biz bu çağda, çok yüksek imkanlar dahilinde yeni bir standart oluşturamıyoruz.
2007 yılında bu konuda İTO Doğal ve İşlenmiş Katı Yakıt Meslek Komitesi olarak bir çalışma başlatmıştık. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na ve TSE’ye birikimlerimizi ve görüşlerimizi iletmiştik. 2009’da Oda Meclis toplantımıza iştirak eden dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’e iletmiştik. Ancak şu zamana kadar bir sonuç alamadık. 2016 yılı içinde de yeniden bu konuda komite kararı alarak girişimde bulunduk. İnşallah bu sefer sektörü tatmin edebilen bir sonuç alırız.”
DERS ÇIKARALIM
Komite olarak Soma faciasından ders çıkarılması gerektiğini dile getirdiklerini belirten Akarçeşme, bu konudaki önerilerini ise şöyle özetledi: “Peki ne ders çıkardık şu ana kadar? Yer altı kömür ocaklarında oksijen maskesi mecburiyetinin oturtulması ve işçilerin güvenli bir şekilde vardiya değişimlerini yapacakları tam donanımlı fiziki alanların oluşturulması mecburiyetinin getirilmesidir diyebiliriz. Kömürü alınıp terk edilen ocakların içine yağmur ve sel sularının girmesini engelleyici tedbirler unutulmamalı. Üretim esnasında galeri içinde oluşan toz kömürlerin kendi kendine tutuşma özelliği olduğundan dolayı bu toz kömürlerin düzenli şekilde dışarı atılması gerekliliği de göz ardı edilmemeli. Ayrıca okullarımızın eğitim müfredatına iş sağlığı ve iş güvenliği dersleri de mutlaka konulmalı.”
AMBALAJA STANDART
İTO Meclis Üyesi Hüseyin Akarçeşme, oluşturulması gündemde olan mangal kömürü standardı ile ilgili olarak ambalajlarda yer almasını istediği bilgileri şu şekilde açıkladı:
15 Haziran 2016 Çarşamba
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı