HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
Orta Asya’nın güçlü ekonomilerinden olan Özbekistan, serbestleşme politikasının benimsendiği 2017 yılından bu yana yatırımcılar için barındırdığı fırsatlarla ilgi çekmeye devam ediyor. Özellikle enerji ve altyapı alanlarında ihtiyaç duyulan yatırımın yüzde 53.4’ü yabancı yatırımcılar tarafından karşılanıyor. Geçtiğimiz yıllarda Şevket Mirziyoyev’in duyurduğu ve şehrin tamamen yenilenmesini içeren yeni Taşkent projesi de yabancı yatırımcılar için önemli fırsatlar barındırırken, Özbekistan’daki iş fırsatları İstanbul Ticaret Odası tarafından düzenlenen webinarda ele alındı.
KONUNUN PAYDAŞLARI
Özbekistan’a Yönelik Ticaret ve Yatırım Fırsatları Webinarı, çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Webinarın açılış konuşmasını İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün yaptı. Webinarda Taşkent Ticaret Başmüşaviri Suavi Önal, Taşkent Ticaret Müşavir Yardımcısı Ahmet Melih Horata, Türkiye Özbekistan İşadamları Derneği Başkanı Davut Azmi Erbaş, Aksa Enerji Yatırım ve Operasyonlarda Sorumlu Başkan Yardımcısı ve İcra Kurulu Üyesi Soner Yıldız ile Coca Cola İçecek Özbekistan Genel Müdürü Ezel Ağaoğlu söz aldı.
REFORM ÇAĞI
Taşkent Ticaret Müşavir Yardımcısı Ahmet Melih Horata’nın gerçekleştirdiği detaylı ülke sunumundan derlenen bilgilere göre Özbekistan, 2017 yılından bu yana serbest piyasa ekonomisini benimsiyor. Söz konusu dönemden bu yana geçen zaman ‘Yeni Özbekistan’ olarak nitelendiriliyor. Bu hali ile önemli yatırım fırsatları barındıran ülke geçtiğimiz yılın verilerine göre 16.6 milyar dolarlık yabancı yatırımcıyı çekmeyi başarmış.
SABİT SERMAYE YATIRIMI
Ülkede her alanda yeni yatırımlar yapılmaya devam ederken, geçtiğimiz yıl 30 milyar dolarlık sabit sermaye yatırımı gerçekleşti. Bunun 16 milyar dolarını yabancı yatırımcılar finanse ederken, yabancı yatırımcıların en çok ilgi duyduğu alan imalat sanayi oldu. Türkiye, Özbekistan’ın doğrudan yatırımında yüzde 6.4’lük bir pay alıyor ve bu oranla en çok yatırım yapan dördüncü ülke durumunda.
YENİLENEN ŞEHİR
Ülkede inşaat sektörü hızlı gelişiyor. Geçen yıl 12.8 milyar dolar değerinde inşaat projesi yapıldı ve sektör yüzde 6.4 büyüdü. Büyük inşaat projeleri devam ederken, Taşkent şehrinin tamamen yenilenmesini içeren inşaat projesi yabancı yatırımcılar için önemli fırsatlar barındırıyor. Bu projeye göre 20 bin hektarlık alanda 1 milyon kişinin yaşayacağı yeni bir şehir inşa edilecek. Yeni şehir onlarca konut, okul, hastane, kamu binaları, parklar, tünel ve köprüler gibi altyapı yatırımlarını içinde barındıracak.
ENERJİ İHTİYACI
Özbekistan’ın enerji ihtiyacı doğalgaz ile karşılanıyor. Ancak geçtiğimiz yıl yaşanan enerji krizinden sonra elektrik enerjisine olan ihtiyaç ortaya çıktı. Yaşanan soğuk kışın ardından elektrik enerjisine yönelen Özbekistan halkı için enerjiye ulaşamama sorunu ortaya çıkmış, bu da ülkede modern elektrik santralleri yapımına olan ihtiyacı açığa çıkarmıştı. Sektör paydaşlarının verdiği bilgilere göre ülkede en çok ihtiyaç duyulan yatırım alanlarının başında elektrik enerji santralleri geliyor.
TÜRK MALINA TALEP
Türkiye, Özbekistan’ın önemli ticari ortakları arasında yer alıyor. Listede birinci sırayı Çin göğüslerken, Türkiye ile Özbekistan ticaretinde 2017-2023 yılları arasında yüzde 17’lik artış yaşanmış. Ticaret Müşavirliği tarafından aktarılan bilgilere göre bölgede Made In Türkiye algısı olduk-ça kuvvetli. Bölgede 1900’ün üzerinde Türk şirketi faaliyet gösteriyor.
KARDEŞ ÜLKE
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün; Özbekistan’ın kardeş ülke olduğunu söyleyerek, kuvvetli bağların ticari ilişkilerde çok önemli olduğunu ifade etti. Üstün, “10 yıldır dış ticaretimiz önemli ölçüde artmaya başladı. İki ülke ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkarabiliriz. İş imkânlarını yatırım fırsatları ile buluşturmaya hazırız” diye konuştu.