Pazar, 24 Kasım, 2024
HABER: BARIŞ CABACI
Bir ürünü alırken ya da satarken ürünün maliyetinin yanında nasıl teslim edileceği de bir o kadar önemli. Çünkü teslim şekli ile malların tesliminin nerede yapılacağının, masrafların kim tarafından karşılanacağının ya da sorumlulukların nasıl paylaşılacağının, sigorta ve lojistik sözleşmelerin sağlanıp sağlanamayacağının da belirlenmesi gerekiyor.
ICC BELİRLİYOR
Bu yükümlülükler, Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) tarafından belirleniyor. ICC, bu kuralları belirlediği INCOTERMS’ı revize ederek yeni kurallarını yayımladı. İstanbul Ticaret Odası, bu değişiklikler hakkında ihracatçı ve ithalatçı üyeleri bilgilendirmek için ‘Uluslararası Ticarette Teslim Şekilleri’ başlıklı bir webinar düzenledi.
SORUMLULUKLARA DİKKAT EDİN
Webinarda, İTO üyelerine konu hakkında bilgi veren ve soruları yanıtlayan İhracata İlk Adım Programı (İİAP) Danışmanı Nihat Turhan, uluslararası ticarette 11 farklı teslim şekli olduğunu söyledi. Turhan, “Bunlar 2 ana gruba ayrılıyor ve 4 alt grupta inceleniyor. 4 alt grup E, F, C ve D gruplarına ayrılıyor. Bu gruplarda ise E grubundan D grubuna giderken alıcının sorumlukları azalıyor, satıcının sorumlulukları artıyor. O yüzden ne tür teslim şeklini yapmak istediğinizi ve sorumluluklarınızı iyi incelemeniz gerekiyor” diye konuştu.
İŞYERİNDE TESLİM (EXW)
Nihat Turhan, 11 farklı teslim şekli hakkında da şu bilgileri paylaştı: “E grubunun tek üyesi olan işyerinde teslim (EXW), alıcının sorumluluğunun en fazla olduğu teslim şekli. Burada satıcının sadece paketlemeden sorumlu olmasının yanında oluşabilecek diğer masraf ve risklerin hepsini alıcı üstlenir. Bu teslim modelinde satıcı, ürünü ana çıkış yerinde teslim eder. Ayrıca satıcının ürünlerini alıcının belirlediği nakliye aracına yükleme zorunluluğu da bulunmuyor.
ANA TAŞIMA BEDELİ ÖDENMİŞ (FCA)
Bu teslim şeklinde ürün, satıcının adresine veya belirlenen bir yere teslim edilir. Ürün sahibi, hasarı ve masraflarının yanında gümrük işlemlerinden de sorumlu tutulur. Teslim anından itibaren malla ilgili tüm masraf ve riskler alıcıya geçer.
GEMİ DOĞRULTUSUNDA MASRAFSIZ (FAS)
Deniz ulaşımıyla sağlanan bu teslim şeklinde, ürünler belirlenen rıhtıma, mavnaya vb. bırakılarak teslim edilir. Mallara ilişkin hasar ve masraflar, mallar gemi doğrultusunda bırakıldığı zaman alıcıya geçer. Bu süreye kadar satıcının, hasarı ve masrafları kendisine ait olmasının yanında tüm gümrük işlemlerini tamamlaması gerekiyor.
GEMİDE MASRAFSIZ (FOB)
Gemide masrafsız teslim şekli, Türkiye’de en fazla kullanılan teslim yöntemidir. İhracatçı, malları belirlenen yükleme limanında, ithalatçı tarafından seçilen gemide veya belirlenen şekilde ulaştırılan malları temin ederek teslim edebilir. Ürünün hasar ve masrafları, malların gemiye ulaşmasıyla alıcıya geçer. İhracat için gerekli tüm belge ve masrafları da satıcıya aittir.
MASRAFLAR VE NAVLUN (CFR)
CFR yönteminde ihracatçı, ürünleri gemide teslim eder veya bu şekilde teslim edilmiş malları tedarik eder. Ürünlerin hasar ve masrafları gemiye konulduğunda alıcıya geçer.
Bu teslim şeklinde; paketleme, yükleme, taşıma, gümrük işlemleri, gemiye yükleme ve dış taşıma ihracatçıya ait olup, belirlenen limana getirilmesi için sadece taşıma sözleşmesi de yapılması gerekir.
MASRAFLAR-SİGORTA-NAVLUN (CIF)
Bu teslim şeklinin CFR’den tek farkı, yolculuk sırasında mallara ilişkin ziya ve hasar riskine karşı, satıcı tarafından bir sigorta sözleşmesi yapılması gerekiyor.
TAŞIMASI ÖDENMİŞ OLARAK (CPT)
CPT teslim şekli, ihracatçının, fabrikada yükleme, taşımanın sağlanması için belirlenen araca yükleme ve lojistik sürecini alıcıya belirtilen noktaya transfer etmesiyle oluşuyor. Bu taşıma şeklinde, birden fazla taşıma aracı kullanılır.
TAŞIMA VE SİGORTA ÖDENMİŞ (CIP)
CIP teslim yönteminde, ürünün taşınma ve sigorta masraflarını satıcı karşılar. Satıcı, ürünlerinin ülkeden çıkışını yapar, navlun masrafını ve sigortasını öder.
BELİRLENEN YERE TESLİM (DAP)
Bu taşıma yönteminde neredeyse tüm masraflar ihracatçıya aittir. Örnek olarak evlerimize gelen kargolar gösterilebilir. İhracatçı malların belirlenen teslim yerine, eğer varsa kararlaştırılan noktaya (tarih aralıkları güncellenerek) taşınması için taşıma sözleşmesi yapar. Satıcı, mallarını belirlenen varma yerine getirir ve ürünleri antrepoya indirmesi gerekir.
TERMİNALE TESLİM (DPU)
2010’da DAT olarak bilinen bu taşıma sistemi, 2020’de DPU olarak değişti. Bu taşıma yönteminde terminal zorunluluğu kaldırıldı; alıcı, herhangi bir noktayı seçebilecek. Ayrıca terminal ya da teslim alınacak noktada riskler satıcıya ait iken, gümrük masraflarını alıcı üstlenir.
VERGİLERİ ÖDENMİŞ TESLİM (DDP)
Bu teslim şekli de DPU ile neredeyse aynı. Fakat DDP teslim şeklinde satıcı ayrıca gümrük vergilerini ödemek zorunda. Tüm masraf ve riskleri ihracatçı üstlenir.”
INCOTERMS’TE NELER DEĞİŞTİ?
* FCA teslim şeklinde satıcıya teslim belgesi verilecek.
* FCA, DAP, DPU, DDP teslim şekillerinde artık üçüncü bir taşıyıcı şart değil. İhracatçı ve ithalatçı kendi aralarında taşımayı gerçekleştirebilir.
* DAT kaldırılarak yerine DPU geldi. Bu değişiklikle ihracatçılar ürünü sadece terminale değil, ithalatçının belirttiği noktaya teslim edebilecek.
HER TÜRLÜ TAŞIMA ARACIYLA TESLİMAT
* EXW (E grubu)
* FCA (F grubu)
* CPT (C grubu)
* CIP (C grubu)
* DAP (D grubu)
* DPU (D grubu)
* DDP (D grubu)
SADECE DENİZ TAŞIMACILIĞIYLA TESLİMAT
* FAS (F grubu)
* FOB (F grubu)
* CFR (C grubu)
* CIF (C grubu)
29 Kasım 2021 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar