Pazar, 24 Kasım, 2024
HABER: ADEM ORHUN
Uluslararası ticarette sevkiyat, mal teslimi veya ödeme adımlarında ortaya çıkan riskler ve alınacak tedbirler, İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) düzenlediği bir webinarla tanıtıldı. KOBİ’ler İçin Güvenli Ticaret ve Risk Yönetimi webinarının açılışında konuşan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Levent Taş, uluslararası ticarette güvenli yol almak için öncelikle risklerin belirlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Taş, “Hedefimiz, gümrük uygunluk belgeleri, risklerin doğru tespit edilmesi, ödeme yöntemleriyle riskin sıfıra indirilmesi konularının üyelerimiz tarafından anlaşılmasıdır” dedi.
Webinarda, Bureau Veritas Uluslararası Ticaret Departman Müdürü Orhan Yılmaz ise uluslararası gözetim kuruluşunun vaka analizleri sırasında riskleri öngörerek, nerelerde firmalara destek olabileceğini anlattı.
Yılmaz, “Şayet yeni tedarikçi çok avantajlı fiyatlar vermiş, ancak endişelere de sebep olmuşsa, denetim-gözetim hizmetleri kapsamında üretici/fabrika değerlendirmesi (factory assesment) hizmeti alınabilir. Tedarikçinin adresine gidip tesisleri incelenip rapor hazırlanabilir. Hatta üretim başında gözlem yapılabilir” dedi.
FABRİKADA AÇMAYIN
Hasarlı ürün şikayetlerinin önüne geçmenin en mantıklı çözümünün, mal tesliminde konteyner açılırken yapılacak gözetim olduğunu vurgulayan Yılmaz, şu tavsiyelerde bulundu:
* Firmaların ve nakliyecinin temsilcisinin bulunduğu ortamda konteyner açılmalı.
* Ürünleri limanda kontrol ettirmeden fabrika sahasına götürmeyin.
* Bağımsız bir otorite yokken ürünü açmayın.
* Yüklemede nezaret edilirken, mümkünse profesyonel bir ‘lashing’ firmayla çalışın.
* Lashing firmasından, ürünün doğru bağlandığına ve doğru yüklendiğine dair bir rapor temin edin.
GÖZETİM RAPORU
Bureau Veritas Hükümet Kontratları Birim Müdürü Utku Şensu da konuşmasında, firmaların hareket tarzında sorun oluşturan bir duruma dikkat çekti. Şensu, şunları söyledi: “İhracatçı firmalar, gözetim yapıldıktan sonra aciliyetten dolayı yükleme planı yapıyor. Ancak gözetim yapılmış olması, değerlendirmenin tamamlandığı anlamına gelmez. Numunenin alınmış olması yeterli değil. Bu süreç tamamlanmadan ve gözetim firmasından teyit alınmadan yükleme yapılmasını önermiyoruz. Bir aksilik çıkması durumunda bizim de elimiz kolumuz bağlanıyor.”
ÖN ÖDEMELİ KARTLAR
Webinarın, e-ticarette güvenli alışveriş ve ödeme yöntemleri bölümünde ise İyzico B2C İş Geliştirme Müdürü Nazlı Unsur konuştu. Unsur, “Kredi kartı, e-alışverişlerde baskın ödeme aracı. Kredi kartıyla yapılan işlem sayısı 2021’de toplamın yüzde 56’sını oluşturdu. Fakat bu oran 2017’de yüzde 82 idi. Banka kartları ve ön ödemeli kartlar, artık e-alışverişte daha sık kullanılıyor. Ön ödemeli kartların yıllık işlem artışı yüzde 227 oldu. Türkiye’de e-ticarette görülen kredi ve banka kartlarının hakimiyeti, küresel e-ticarette daha çok dijital cüzdanlara devredilmiş durumda. Ön ödemeli kartlar ve dijital cüzdanlar gibi alternatif ödeme yöntemlerine yönelik trendlerin yakın gelecekte Türkiye e-ticaret ekosistemine daha geniş kapsamlı şekilde yansımaları olacağı öngörülüyor.”
SANAL POS
İşletmeler için sanal POS cihazı çözümüne dikkat çeken Unsur, “İşe yeni başlayan işletme için uzun vadede yatırım olarak sanal POS daha mantıklı olur” dedi.
SEVKİYATTA RİSKLERİ ÖNLEMEK İÇİN ÖNERİLER
* Yeni bir ülkeye sevkiyat olacağı zaman yükleme planı yapmadan önce alıcı firma veya Bureau Veritas ile iletişime geçilerek ülke gereklilikleri konusunda bilgi alınmalı.
* Üretim öncesinde, hedef ülkenin ürüne özel kalite veya markalama şartları olup olmadığına bakılmalı.
* Şirket içinde ihracat süreçlerini takip eden kişinin, hükümet kontratları gibi zorunlu süreçler konusunda bilgilendirilmesi sağlanmalı.
* Bureau Veritas veya bölge ihracatçı birliklerinin düzenlediği seminerler takip edilmeli.
* Alıcı firmadan sözlü muafiyet bilgilerine dayanarak sevkiyat yapılmamalı.
* Bir muafiyet söz konusu olduğunda her zaman varış ülkesinden, süreci yöneten kurumdan yazılı teyit istenmeli.
* Gözetim sırasında kontrol edilmiş ürün miktarından fazla miktarda veya farklı türde yükleme yapılmamalı.
* Akreditifli yüklerde akreditif içeriğindeki şartlara/tarihlere atıfta bulunan bir proforma, purchase order, kontrat mevcut ise gösterilmeli.
* Yeni bir tedarikçi firma ile çalışılması durumunda kontrat kapsamında gerekli olacak belgelerin ve üretim şartlarının (kalite, etiket) sağlanması konusunda ön teyit istenmeli.
12 Eylül 2022 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi