Çarşamba, 04 Aralık, 2024
HABER: ADEM ORHUN
Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, İstanbul Ticaret Odası’nda düzenlenen sektörel istişare toplantısına katıldı. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte İTO’nun merkez binasında yapılan toplantıya katılan Bakan Yardımcısı Batur, aynı anda video konferans yöntemiyle de ilgili sektör temsilcilerinin sorularını cevapladı. Toplantıda konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Batur, “İstişareye büyük önem veriyoruz. Sektör temsilcilerinin görüşlerini paylaşmalarına imkan sağladıkları için İTO Yönetim Kurulu’na ve Başkan Şekib Avdagiç’e teşekkür ederim” dedi.
GÜMRÜKTE SIRA
İTO Başkanı Şekib Avdagiç’i ziyaret eden Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, Yönetim Kurulu Üyelerini ve sektör temsilcilerini dinledi.
Toplantıda, sınır kapılarındaki sıra ve yoğunluk konusunda ifade edilen sorunları dinleyen Batur, randevulu sanal sıra uygulamasının esaslarını anlattı. Batur, “Kapıkule, El Paso’dan sonra dünyada en çok hareket gören sınır kapısı. Türkiye’nin kara sınırlarından her yıl 7.9 milyon araç giriş çıkışı oluyor. Bunun üçte biri Kapıkule’den gerçekleşiyor. Yıllık 2.5-3 milyon adet araç giriş çıkışı çok büyük bir yoğunluk.”
KAPASİTE ARTIYOR
Kapıkule’den 2018’de günde 850 TIR çıkarıldığını hatırlatan Batur, şöyle devam etti: “2019 sonunda bu sayıyı 1200’e yükselttik. İpsala’da ise modernizasyon yıl sonunda tamamlanacak. Fakat bu yükü diğer kapılara dağıtmamız lazım.”
VAGON TAHSİSİ
Batur, TIR dışındaki araçlara da dikkati çekerek, “Sadece kara kapıları değil, diğer yollar da kullanılmalı. Demiryolu ulaşımını daha fazla düşünmemiz gerekiyor” dedi.
Batur, demiryolu idaresinin önceden tarih saat veremediği yönünde şikayetler üzerine ise şunları söyledi: “Biz demiryollarını yeterince kullanmıyoruz. İş dünyası ister sektörel ister bölgesel olarak belli bir hacim sunabilirse, vagonlar ve tarife verimli bir şekilde ayarlanır, dış ticaret erbabının işi kolaylaşır. Biz de bu konuya eğileceğiz.”
PANDEMİDE KARGO SAYISI 1 MİLYON ARTTI
Kargo, Posta ve Depolama Meslek Komitesi Meclis Üyesi Aslan Kut da konuşmasında, sektörün büyük bir istihdam potansiyeli olduğunu vurguladı. 110 bin kişinin 10 bin sabit merkezde çalıştığına dikkat çeken Kut, “Pandemi öncesinde günde 7-7.5 milyon adrese teslimat yapıyorduk. Bu rakam 8-8.5 milyon adet oldu” dedi.
Sektörde tam bir serbest rekabet ortamı olmadığını ifade eden Kut, “Hâlâ posta tekeli var. Bu bariyer çözülürse, 100-150 bin çalışan sayısı 350 bine çıkar” diye konuştu.
e-ticaretin bu sektör ile var olduğunu kaydeden Kut, “Mevzuat hızımızı etkiliyor. e-ticareti geliştirecek modeller üretiyoruz. Fakat çok keskin bir çerçeve var. Sektörün önündeki bariyerlerin kaldırılması lazım. e-ticaret Koordinasyon Kurulu, bizim sektör dahil, diğer ilgili sektörler ve odaların katılımıyla çalışmalı” dedi.
Teslimatta düşündükleri farklı modeller olduğunu anlatan Kut, “On binlerce ev hanımına kargo teslim edip dağıttırabiliriz. Mevzuatta düzenlemeye ihtiyaç var” diye konuştu.
İHRACAT LOJİSTİK MERKEZLERİ İÇİN ÖZEL SEKTÖRE ÇAĞRI
Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, İstanbul Ticaret Odası’ndaki toplantıda yaptığı açıklamada, yurt dışında lojistik merkezleri kuracaklarını söyledi. Batur, hem e-ticaret modeliyle satılanlar hem de Türkiye’nin ana ihraç malları için bu lojistik merkezlerini planladıklarını belirtti. Dış pazarlara açılmaya veya dışarıda büyümeye istekli olan, ancak kendi kaynaklarıyla yurtdışında dağıtım yapamayacak firmaları da düşündüklerini kaydeden Batur, “TİM ve TOBB ile birlikte yürüttüğümüz bir çalışma var. İlk aşamada dört ülkede altı lojistik merkezi kurulabileceği öngörülüyor. Adı geçen ülkeler Rusya, ABD, İngiltere ve Gana” diye konuştu.
Sektör temsilcilerinden taleplerin ulaştırılmasını istediklerini belirten Batur, şöyle devam etti: “Örneğin 50 firma Afrika’da satış yapmak istiyorsa, en azından başlangıç aşamasında toplu girişim bekliyoruz. Bu konuda motivasyonu görmemiz lazım. Özel sektörün, planlarını ve taleplerini canlandırması lazım. Şu ülkede şu alıma ihtiyaç var deyin, şimdi tam zamanı. Bu fırsatı kullanın. 6 lojistik merkezi kurmak üzere mevzuatı ve bütçeyi hazırladık. Yıl sonuna kadar ikisini açacağız.”
PROJEYLE GELİN
Bakan Yardımcısı Batur, e-ticaret modeliyle iş yapmak isteyen girişimciler için de “e-ticaret özelinde de farklılaştırılmış yer talebi varsa vakit bu vakit. Bir projeyle gelin, modelinizi getirin” dedi.
ÜRDÜN İLE YENİ MODEL ARANIYOR
Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur’un konuk olduğu toplantıda, İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Ürdün ile ticari ilişkilere dikkat çekti. Avdagiç, Amman Ticaret Odası ile bu konuda yakın temasta olduklarını belirterek; ticarette yeni kanalların açılabileceğine inandıklarını söyledi. Şekib Avdagiç, ayrıca Suudi Arabistan’a ihracatta bürokratik sürecin uzadığına dikkat çekti. Ticaret Bakan Yardımcısı Batur da Ürdün ve Suudi Arabistan nezdinde girişimlerin sürdüğü bilgisini verdi.
AKILLI İHRACAT PLATFORMU’NU KULLANIN
Toplantıda, girişimcilerin ve diğer ülkelere adım atmayı planlayan şirketlerin, hem yurt dışına çıkmada hem de pazar araştırmasında zorluk yaşadığı ifade edildi. Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, “Dış pazarları merak edenlere; nereye ne ürün satabileceğini, nasıl gönderebileceğini öğrenmek isteyenlere ‘Akıllı İhracat Platformu’nu tavsiye ederim” dedi.
www.kolayihracat.gov.tr
HİZMET BEDELİNDE İYİLEŞTİRME TALEBİ
Meclis Üyesi Mehmet Metin Korkmaz da gümrük müşavirliği hizmetlerinde asgari hizmet bedellerini hatırlattı. Gümrük müşavirliği hizmetine konu bedellerin zaman içinde iyice eridiğine dikkat çeken Korkmaz, “Daha önce 150-200 dolara yapılan ihracat işlemleri 150 TL’ye düştü. Personel maliyetlerini bile karşılayamayacak durumda” diye konuştu. Gümrükte oturma, barınma yeri problemi olduğuna dikkat çeken Korkmaz, “Çalışanlar için ayrılmış Covid-19 temasından korunaklı geniş bir yer tahsisi önemli” dedi. Korkmaz, ayrıca sektör çalışanları için tarama usulü zorunlu Covid-19 testi yapılması talebini dile getirdi.
GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİNDEN SORUNLARA ÇÖZÜM YOLLARI
Gümrük müşavirleri adına ilk sözü alan İTO Meclis Üyesi Serdar Keskin, sektörü etkileyen öncelikli konuları ve çözüm önerilerini dile getirdi. Keskin, şunları söyledi:
Kabahate iştirak
Risk Analizi Genel Müdürlüğü’nden 21 Mayıs’ta gelen yazıda, Kabahatler Kanunu’nda suça iştirak konusu hatırlatıldı. Gümrük idareleri de bunu talimat gibi algıladı. Bir usulsüzlük sebebiyle ceza çıktığında, gümrük müşavirine de mükellefe de aynı anda cezalar yazılıyor. Gümrük müşavirleri olarak burada ayrılmamız lazım. Yanlış anlaşılmaya karşı bir yazıyla düzeltilmesini öneriyoruz.
Avukatlara şifre
Geri verme ve kaldırma işlemlerine erişim için avukatlara da şifre verildi. Gümrük Kanunu’nda kimin iş takip edeceği belli. Doğrudan temsil ve dolaylı temsil yazılmış. Fakat kanuna aykırı olarak avukatlara şifre veriliyor. Avukatlar, bu bilgi sistemine şifre verilmeden de monte edilebilirler.
Limana giriş
İşi yürütürken, limanlara, gümrüklü sahaya girmemiz gerekiyor. Muayene memuru eşyayı hazırlayın diyor, fakat biz gümrüklü sahaya giremiyoruz. Bu engeli, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya, geçen yıl İTO’ya geldiğinde anlattım. Fakat henüz bir sonuç çıkmadı. İçişleri Bakanlığı’nın bir yönetmeliği var. Onun içine ‘gümrük müşavirleri ve gümrük müşavir yardımcıları istisna’ ifadesi eklensin diyoruz. Bu olmayacaksa; bir liman için aldığımız liman giriş kartının, Türkiye’nin bütün limanlarında geçerli olmasını öneriyoruz.
Müfettiş raporları
Müfettiş raporlarının yeterince tetkik edilmeden işleme konulması da probleme sebep oluyor. Oysa idarenin, raporların mevzuata uygunluğunu bir bir araştırması, yanlış veya yersiz olanları bildirmesi lazım. Fakat idareler raporları hemen uygulayıp, firmaya ceza gönderiyor. Öyle olunca da konu yargıya gidiyor.
Ruhsatname
Gümrük Müşavirliği İzin Belgesi veriliyor, biz de bunu çerçeveletip işyerimize asıyoruz. Fakat bunun izin belgesi değil de ‘ruhsatname’ olmasını istiyoruz. Belediye, işyeri açma ruhsatı var mı dediğinde ruhsatnamemizi gösteririz.
Görüş alışverişi
Gümrük müşavirleri olarak, ilgili mevzuat çalışmalarında katkıda bulunmak istediklerini kaydeden Keskin, “Yeni bir yönetmelik veya kanun değişikliği öncesinde konuyla ilgili STK’lardan, gümrük müşavirleri derneklerinden görüş alınmasında fayda var. Tabii nihai karar Bakanlığımızda, fakat ortak akılla daha iyi bir sonuç ortaya çıkarılabilir” diye konuştu.
29 Eylül 2020 Salı
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba