Cumartesi, 23 Kasım, 2024
HABER: ŞEREF KILIÇLI
Dijital yatırımlar, küresel toplamda geçen yıl 384 milyar doları aştı. Bu yılsonunda ise 435 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Dijital dönüşümün sağladığı avantajların farkına varan işletmeler, dijital pazarlamanın da gücünden yararlanmak istiyor. Dijital dönüşüm, ölçümlemede sunduğu fırsatlarla dijital pazarlamanın başarısını artırıyor.
Dijital pazarlamanın gücünden yararlanmanın en iyi yolu ise projeyi planlamak, geliştirmek, analiz etmek ve iyileştirmekten geçiyor.
İTO’DAN WEBİNAR
Global pazarlara açılmada, dijital dönüşümün sunduğu fırsatları üyelerinin gündemine getiren İstanbul Ticaret Odası, ‘Yurtdışı Pazarlara Açılırken Dijital Görünürlüğü Artırma’ konulu webinar düzenledi. Açılış konuşmasını İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün’ün gerçekleştirdiği webinar, Oda’nın youtube kanalından canlı olarak yayınlandı.
EKOSİSTEMİ ANLAMAK
Gelir kalemlerini çeşitlendirmek, farklı pazarlarda var olmak ve global bir şirkete dönüşmenin her şirketin ulaşmak isteyeceği bir hedef olduğunu belirten İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün, şöyle konuştu: “Dijital pazarlama; tam olarak bu noktada o ülkelere gitmeden, müşterilere geleneksel yolla, yüz yüze ulaşmak zorunda kalmadan yurt dışındaki bu yeni pazarlara açılmanızı sağlıyor. Bu sebeple, yurt dışında faaliyette bulunacağınız ülkenin medya ekosistemini anlamanız, yerel dilinde içerik üretebilmeniz, rekabet analizi gibi pek çok kritik noktada çalışmalar yapmanız da gerekiyor.”
GLOKALİZASYON STRATEJİSİ
Firmaların yurt dışı pazarlara açılırken ‘glokalizasyon’ kavramını yani küresel düşünüp yerel hareket etmeyi göz ardı etmemesi gerektiğine dikkat çeken Comasist Kurucusu Beril Özkoçak Koç, sunulan hizmeti veya ürünü yerel kültürlere uyarlayanların başarılı olduğunu söyledi. Yurt dışı pazarlara açılmanın içerikleri çevirip yeni bir web sitesi veya sosyal medya kanalları açmaktan çok daha öte bir şey olduğunun da altını çizen Koç, “Yerel bir pazarda müşterinizin ihtiyaçlarını ve beklentilerini çok iyi anlayıp markanızı buna göre konumlandırmak da önemli bir kriter” dedi.
NEDEN UYGULANMALI?
Dünya nüfusunun yüzde 75’inin İngilizce bilmediğini, bu sebeple içerik yerelleştirmenin yeni pazarları yakalamak için kritik bir strateji olduğunu belirten Şipşak Dijital Kurucusu Murat Moris Siyalom ise şu verileri paylaştı: “Uluslararası bir araştırmaya göre, internet kullanıcılarının yüzde 52’sinden fazlası bilgiye kendi dillerinde erişmenin maliyetten daha önemli olduğunu söylüyor. İngilizce’de yüksek yeterliliğe sahip kişiler arasında bile yüzde 65’i ana dillerindeki içeriği tercih ediyor. Küresel tüketicilerin yüzde 60’ı yalnızca İngilizce içeriğe sahip olan web sitelerinden nadiren veya hiç alışveriş yapmıyor. Online müşterilerin yaklaşık yüzde 75’i, satış sonrası hizmetin ana dillerinde olması durumunda tekrar satın almaya daha meyilli olduklarını söylüyor.”
360 DERECE PAZARLAMA DÖNEMİ
Yeni pazara girerken kültürel bazı çalışmalar yapılmasının başarıyı etkilediğini vurgulayan Faladdin Kurucusu Sertaç Taşdelen, şunları söyledi: “Hedef ülkedeki regülasyonları da iyi öğrenmek gerekiyor. Kültürel yapısı gibi akıllı telefon kullanım oranı ve diğer araçların kullanım oranı gibi parametrelere de dikkat edilmeli. Dünya artık 360 derece pazarlama yani tüketiciyle her kanaldan iletişim kurma dönemini yaşıyor. Sadece dijital değil, online ve offline beraber yaşanıyor. Yani görünürlüğün her iki tarafta da olması bir avantaj. Başarının tek bir sebebi olmaz, başarının birden fazla sebebi olur.”
23 Mayıs 2022 Pazartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
22 Kasım 2024 Cuma