Dinamik Türkiye küresel riskleri takmadı

Giriş: 03.01.2018 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: MÜGE BİBER

Türkiye 2016’da yaşanan hain darbe girişiminin izlerini silmek için yoğun çaba sarf ederken, 2017’nin ilk sabahına Reina terör saldırısı ile gözlerini açtı. Suriye’de yaşanan sorunlar, Rusya ve İran ile işbirliği, dış politikada önemli gündem maddeleriydi.

KÜRESEL LİDERLİK

Öte yandan küresel ölçekte ağırlığını artıran Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesine ve Rusya Lideri Vladimir Putin ile başlayan mekik diplomasisine tanık oldu. Türkiye’nin BM’deki Kudüs oylamasında koyduğu ağırlık ise yıla damga vurdu.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

Türkiye’de iç politikada yılın olayı ise Anayasa değişikliği referandumu oldu. Referandumdan yüzde 51 ‘evet’ oyu çıktı ve Anayasa değişikliği kabul edildi. Böylelikle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiş süreci başladı.

REKOR BÜYÜME GELDİ

Türkiye, bütün yaşananlara rağmen başlatılan milli seferberlik ile yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 11 büyüdü. Bu büyümede Türkiye’nin bölgesel ve küresel alanda aktif rol oynamasının büyük etkisi oldu.

2017’DE YAŞANAN ÖNEMLİ OLAYLAR

  • Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) otomatik katılım 1 Ocak 2017’den itibaren yürürlüğe girdi.45 yaş altı çalışanlar için Bireysel Emeklilik Sigortası zorunlu hale getirildi.
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şubat ayında başlattığı istihdam seferberliğine katılan iş dünyası ile 2017’de 1.5 milyon kişiye ilave istihdam sağlandı.Bu rakam, Türkiye için bir rekor oldu.
  • Mart ayında Kredi Garanti Fonu’ndan (KGF) sağlanan kefaletlerin üst sınırı 20 milyardan 250 milyar liraya yükseldi.
  • Nisan ayında Türkiye Anayasası’nın 18. maddesi üzerindeki değişiklikler için referandum yapıldı. Referandumdan yüzde 51 ‘evet’ oyu çıktı ve Anayasa değişikliği kabul edildi.
  • Temmuz ayında Başbakan Binali Yıldırım yeni kabineyi açıkladı.
  • Milli Eğitim Bakanı Dr. İsmet Yılmaz, liseye giriş sınavı TEOG’un kaldırıldığını açıkladı.
  • ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasının ardından Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Türkiye ve Yemen’in teklifiyle yeni Kudüs tasarısını görüşmeye başladı. Oylamaya 172 ülke katıldı. Oylamada 128 kabul, 9 ret ve 35 çekimser oy kullanıldı. ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak ilan ettiği kararı yasa dışı olarak tanındı.

SPORDA İLKLER

  • Türkiye, ev sahipliğini üstlendiği Avrupa Ampute Futbol Federasyonu (EAFF) Avrupa Şampiyonası’nın final karşılaşmasında, İngiltere’yi 2-1 yenerek şampiyon oldu.
  • Basketbol THY Euroleague Finali’nde, Fenerbahçe Yunan ekibi Olympiakos’u yenerek, Avrupa şampiyonu oldu. Tarihte ilk kez bir Türk takımı Avrupa şampiyonu oldu.
  • Şampiyonlar Ligi’nde mücadele eden Beşiktaş, gruptan lider çıktı. Beşiktaş bu başarıyı yakalayan ilk Türk takımı unvanını da aldı.

YERLİ SEFERBERLİĞİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başlattığı yerli seferberliğinde öncelikli konu, yerli otomobil üretimi oldu. Yerli otomobil üretimi için kasım ayında ilk adım atıldı. Ortak girişim grubunun oluşturulmasından sonra SpaceX’in kurucusu ve elektrikli otomobil üreten Tesla Motor’un CEO’su Elon Musk Türkiye’ye geldi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaret etti. Görüşmede Tesla ve SpaceX firmalarıyla Türkiye’deki firmaların yapabileceği ortak çalışmalar hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.

İstanbul Ticaret Odası’nın 22. Başkanı merhum İbrahim Çağlar, 11 Aralık 2017 tarihinde geçirdiği kalp krizi sonucu aramızdan ayrıldı.