Açılışta konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, teknoloji ve inovasyon ekosistemlerine değer katan teknoparkları, İstanbul’a ve Türkiye’ye kazandırdıklarını belirtti. Bakan Kacır, fikirlerin, girişimciliğin toprağa ekilen tohumları gibi olduğunu, bu tohumların doğru teknoloji ve inovasyon ikliminde elverişli girişimcilik ekosistemiyle buluştuğunda, can suyu yatırımlarla sulandığında, ekonomik büyümenin ve toplumsal refahın bereketli bahçesine dönüştüğünü anlattı.
12 MİLYAR DOLAR AR-GE’YE
Kacır, girişimcileri, üniversiteleri ve yatırımcıları buluşturarak işbirliği imkanları oluşturduklarını vurgulayarak, kurdukları altyapıların bünyesinde teknoloji geliştirme yolculuğuna devam eden firmalara sundukları desteklerle, hızlandırma programlarıyla, girişimcilerin ölçeklenmesinde öncü rol üstlendiklerine işaret etti. Bakan Kacır, 2002’de yalnızca 29 bin olan Ar-Ge personeli sayısını 272 binin üzerine çıkardıklarının altını çizerek, “Aynı dönemde Ar-Ge harcamalarımız, özel sektörün öncülüğünde 1.2 milyar dolardan yıllık 12 milyar dolara ulaştı. 22 yıl önce ülkemizde bir yılda yapılan patent başvuru sayısı 404 iken, bu sayı 8 bin 663’e yükseldi” şeklinde konuştu.
2’DEN 101’E ÇIKTI
Yapay zekadan siber güvenliğe, finans teknolojilerinden yeşil teknolojilere pek çok alanda ‘Milli Teknoloji Hamlesi’nin vizyon projelerinin yürütüldüğü, 90 binden fazla Ar-Ge personelinin çalıştığı ve 10 binden fazla teknoloji girişimine ev sahipliği yapan teknoparkların sayısı 22 yılda 2’den 101’e yükseldi. Devreye alınan Teknoloji ve İnovasyon Fonu, Bölgesel Kalkınma Fonu, Bölgesel Girişim Sermayesi Fon Çağrıları ve Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu, Tech-InvesTR Programı gibi fonlar teknoloji girişimciliği için çarpan etkisi oluşturuyor.
Bu fonların yanı sıra TÜBİTAK Bireysel Genç Girişimci (BİGG) Programı, teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini, yüksek katma değer ve nitelikli istihdam potansiyeline sahip girişimlere dönüştürme imkanı sağlıyor.
İstanbul Çekmeköy’de ve Rize’deki Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi kampüs alanında 3 yıl önce faaliyete başlayan Dijitalpark Teknokent, şu an yazılım ve bilişim başta olmak üzere toplam 166 teknoloji tabanlı yerli ve yabancı girişime ev sahipliği yapıyor.