Pazar, 24 Kasım, 2024
39 saniyede bir siber saldırıya maruz kalan KOBİ’lerin dijital dönüşümde en önem vermesi gereken konu, veri güvenliği. Çünkü bir siber saldırının KOBİ’lere yıllık ortalama maliyeti 38 bin dolara kadar yükseliyor.
HABER: MÜGE BİBER
Türkiye’de 3.5 milyon KOBİ faaliyet gösteriyor. Mevcut firmaların yüzde 99’unu oluşturan KOBİ’ler, toplam istihdamın yüzde 76.7’sini sağlıyor. Dijital dönüşümle birlikte en fazla veri güvenliğine ihtiyaç da Kobi’lerde oluşuyor. İstanbul Ticaret Odası (İTO), 39 saniyede bir siber atağa maruz kalan KOBİ’ler için Dijital KOBİ’M adlı projeyi başlatmıştı. Projenin stratejik ortağı Türk Telekom yetkilileri, bu ataklardan nasıl korunması gerektiğini İTO’da gerçekleştirilen ‘KOBİ’lerde Siber Güvenlik’ adlı seminer ile katılımcılara anlattı.
HACKER’LARIN HEDEFİ
Seminerin açılış konuşmasını yapan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Murat Hazıroğlu, pandemi ile beraber firmaların iş süreçlerini dijital dönüşüme uygun hale getirmelerinin hem verimlilikleri hem kârlılıkları bakımından çok önemli olduğunu hatırlattı. Hazıroğlu, “Dijitalleşme adımlarını takip ederken, siber güvenlik için gerekli tedbirlerin de alınması gerekiyor. Çünkü siber güvenlik açığı bulunan firmalar, hacker’ların en büyük hedefi oluyor. Ülkemizde veri ihlallerinden etkilenen firmaların yüzde 46’sı KOBİ düzeyinde. Bir siber saldırının KOBİ’lere yıllık ortalama maliyeti ise 38 bin dolara kadar yükseliyor” dedi.
Türk Telekom KOBİ Satış Direktörü Cihan Demirlek ise KOBİ’lere eğitim ve danışmanlık vererek, işletmelerin dijital dönüşümünü kolaylaştırdıklarını belirtti. Demirlek, şunları söyledi: “Dijital dönüşüm, güvenliğe bakışı da kökten değiştirdi ve siber güvenlik kavramını öne çıkardı. Verinin ve dijital alt yapının korunması artık çok büyük önem taşıyor. Yani sadece hizmet sağlamak değil, bilinçlendirme sorumluluğumuz da var. Bu etkinlik, işte bu yüzden çok önemli.”
EKRANA ŞİFRE YAPIŞTIRMAYIN
Beyaz şapkalı hacker olarak tanınan Tamer Şahin de katılımcılarla deneyimlerini paylaştı ve kritik hataları anlattı. Saldırıların her zaman dışardan gelmeyeceğine, şirket içinde de kötü niyetli çalışanlar olabileceğine dikkat çeken Şahin, şöyle konuştu: ”En büyük tehditler, insana dayalı tehditler. Bu yüzden bu konularda önce insanları eğitmek gerekiyor. Şifrelerle ilgili komik olaylarla karşılaşıyoruz. Kolay şifre koymamak gerekiyor. Kişisel kullandığınız şifre ile kurumsal kullandığınız şifreler de aynı olmamalı. Fiziki önlemler de alın. Mesela ekranınızın üstüne post-it ile şifrenizi yapıştırmayın. Bunlar basit gözüken tehlikeli hareketler.”
DİJİTAL KOBİ’M PROJESİ NEDİR?
Proje faaliyetleri, Paris Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığıyla ve ‘KOBİ’lerin Dijitalleştirilmesi İçin Eşleşme Projesi’ adıyla Avrupa Birliği’nden elde edilen hibe kapsamında 2019-2021 yılları arasında gerçekleştirildi. Paris’teki firmaların dijital dönüşümüne destek olmak için gerçekleştirilen iyi uygulama örneği, üyelerin ihtiyaç ve beklentileri göz önüne alınarak İstanbul’a transfer edildi. Bu çerçevede, hâlihazırda ‘Dijital KOBİ’M’ adı verilen hizmet yapısıyla kendi web platformu üzerinden, 9 dijital dönüşüm alanı için 3 aşamada KOBİ’lere özelleştirilmiş hizmet sunuyor.
DİJİTAL DÖNÜŞÜMDE İTO NE DURUMDA?
KOBİ’LER NEDEN TEHLİKEDE?
ÖNLEMLER NELER?
KRİTİK YATIRIM ALANLARI
07 Aralık 2022 Çarşamba
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
22 Kasım 2024 Cuma