HABER: ADEM ORHUN
Teknolojik gelişmelerin etkileri artık her sektörde kendisini gösteriyor. Bilişimin ‘yıkıcı etkisi’ daha çok konuşulurken, firmaların bilişim yatırım stratejilerini güncellemeleri kaçınılmaz hale gelmeye başladı. Bu gelişmelere paralel olarak İstanbul Ticaret Odası’nda Bilişim İhtisas Komitesi kuruldu. Komite, sektörlerin ihtiyaç duyduğu değişim ve yatırımları tespit edip, Oda üyeleriyle paylaşmak için çalışmalarına hız verdi.
Bilişim İhtisas Komitesi Başkan Yardımcısı Fahrettin Oylum, yaptığı açıklamada, “Her sektörden her mesleğin değişime uğrayacağı bu dönemi yönetmek çok kolay olmayacak. Geleneksel iş yapış biçimlerini korumaya çalışacak sektör mensuplarını ikna etmek çok kolay değil. Bununla birlikte bu sürecin doğru planlanması stratejik hedefler arasında yer alıyor” dedi.
DİJİTAL ALTYAPI
İTO Bilgi Teknolojileri Meslek Komitesi Meclis Üyesi de olan Oylum, iş süreçlerini dijital altyapı üzerinden takip etmenin önemini vurguladı. Oylum, “İşletmelerde bize düşen, değişim dalgalarını bir sörfçü gibi nasıl avantaja çevirebileceğimiz üzerinde çalışmak. Tüm işletmelerin öncelikle iş süreçlerini dijital olarak tanımlamaları, kağıt üzerinde iş takip süreçlerini ortadan kaldırarak, ERP yazılımlarını işletmelerinde kullanmaya başlamaları lazım” diye konuştu.
YAPAY ZEKA
Komite olarak 2019’da robotik, yapay zeka ve diğer yıkıcı teknolojilerin sektörlere olan etkisini irdeleyeceklerini belirten Oylum, “Bir rapor ile de bu yönde farkındalık oluşturmak istiyoruz” dedi. Oylum, bununla birlikte, her sektörün kendi dinamiklerini göz önüne alarak dijital dönüşüm yol haritalarını ortaya çıkaracak çalışmaları başlatmasının oldukça faydalı olacağını kaydetti.
10 YILLIK PROJEKSİYON
Oylum, iş dünyasını etkileyen teknolojik gelişmeler ve komite çalışmaları hakkında şunları söyledi: “Yıkıcı teknolojilere karşı en doğru strateji, buna karşı geliştirilecek yıkıcı teknolojilerin ülkemizde üretilmesidir. Her sektör temsilcisi, kendi alanıyla ilgili gelecek 10 yılın projeksiyonu üzerine çalışma başlatmalı. Endüstri 4.0 kavramının yoğun bir gündem oluşturduğu bu günlerde, bu değişimin topluma olan etkisini ‘toplum 5.0’ başlığı altında tartışacağız. Komitemiz de bu farkındalığı üyelerimize aktarabilmek amacıyla yıkıcı diye nitelendirilen teknolojilerin ana sektörlere etkisini ve bununla ilgili sektör temsilcilerine tavsiyelerin yer alacağı bir rapor üzerinde çalışıyor.”
YAZILIM İHRACATI İÇİN KÜMELENME ÇAĞRISI
Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB), yazılım ve bilişim alanlarında faaliyet gösteren hizmet ihracatçısı firmalara hizmet vermeye başladı. İTO Bilişim İhtisas Komitesi Başkan Yardımcısı Fahrettin Oylum, “Hizmet Sektörü Rekabet Gücünün Artırılması
(HİSER) Projeleri kapsamında Birlik bünyesinde kümelenmeler oluşturuluyor. İlgili firmaların bu kümelenmelere katılmaları faydalı olacak. İhracat odaklı bilişim ve yazılım üyelerimiz, HİB’e dahil olarak İstanbul’umuzun ihracatına katkıda bulunabilirler” dedi.
ALTYAPISI OLMAYANA TEKNOPARK FIRSATI
İstanbul Ticaret Odası, Teknopark İstanbul ve Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) ile Türkiye’nin öncü şirketleri ile birlikte birçok genç girişimcinin şans bulduğu alt yapıyı sağlıyor. Her yıl onlarca genç girişimci, kuluçka merkezlerinde fikir geliştirip, birçok farklı sektördeki yenilikçi çözümleriyle pazarda yer arıyor.
İTO Meclis Üyesi Fahrettin Oylum, Oda üyelerini bu imkanlardan yararlanmaya davet etti.