tatil-sepeti

Fırça yerine fare, boyalar yerine yapay zeka tarafından oluşturulan renkler, piyano yerine çeşitli yazılımlar… Son yıllarda geleneksel sanatla birlikte yeni bir alan olarak ortaya çıkan dijital sanatlar, dijital girişimcilik fırsatı da sağlıyor.


HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL

 

Türkiye’nin elektrikli otomobili Togg, Tüketici Elektroniği Fuarı CES 2022’de dijital müzik sanatçısı Mehmet Ünal’ın yapay zekayı kullanarak ve 2 bin 500 klasik Türk müziği eserini harmanlayarak oluşturduğu besteyle dünya kamuoyuna tanıtılmıştı. Yine CES 2023’te Togg standında dijital sanatçı Güvenç Özer’in tasarladığı dijital şelale ziyaretçileri karşıladı. Dünya kamuoyunda teknolojisi kadar yenilikçi sanatıyla da konuşulan Togg’dan sonra gözler dijital sanatta gizli girişimcilik fırsatlarına çevrildi. 

 

Togg’un iş ortaklarından dijital müzik sanatçısı Mehmet Ünal’a göre, dijital sanatla klasik sanat arasındaki en büyük fark, dijital sanatın tüm dünyada kullanılabilecek yeni uygulamaların oluşturulmasına fırsat vermesi. 

 

İşte dijital sanat ve girişimciliğe dair kısa notlar: 

 

SANATTAN TİCARETE 

 

Dijital sanatın geleneksel sanata göre en büyük farkı, kullanılan argümanlar bazında oluyor. Bir dijital sanatçı da klasik sanatçı gibi kaynaklardan beslenirken, sanatını icra ederken dijital dünyanın imkanlarından faydalanıyor. Dijital sanatçının teknik ve mühendislik tarafı da bulunduğu için dijital sanatı üretmek için kullanılan mecralar girişimcilik fırsatlarını da içinde barındırıyor. Bunun en büyük örneğini Google Earth oluşturuyor. Bir dijital sanatçının enstalasyon amacıyla yaptığı çalışma, daha sonra ticarileştirilerek bugün milyonlarca kişinin kullandığı bir uygulama haline geldi. 

 

NFT KAVRAMINI GETİRDİ 

 

Dijital sanatlar yeni yatırım alanlarını da beraberinde getirdi. Özellikle dijital sanatların telif haklarının satışı için kullanılan NFT (Değiştirilmesi Mümkün Olmayan Para) kavramı da yatırımcıların dünyasına girmiş oldu. Türk dijital sanatının tanınan isimlerinden biri olan Tarık Tolunay’ın Pandemi isimli dijital sanat eseri, 36 bin dolara satıldı. Yine Türk dijital sanatçısı Murat Pak’ın Piksel eseri de yakın zamanda 1.36 milyon dolara satılarak, dünyada bu kadar değer bulan ilk dijital sanat eseri oldu. 

 

SÜREKLİ GELİŞİYOR 

 

Pek çok ihtiyacını teknolojik imkanlarla sağlayan yeni neslin sanatı da teknolojik bir ortamda icra etme çabasının bir sonucu olarak gittikçe yaygınlaşan dijital sanatın klasik sanatla arasındaki en büyük fark, sürekli değişebilmeye açık doğası. Bir dijital sanatçının sanata bakış açısının yanında teknolojik bakış açısına da sahip olması gerekiyor. Sanatçılara göre dijital bir sanatçı hem usta bir sanatçı hem de usta bir mühendis olmalı. 

 

DAVOS’TA DİJİTAL SANAT 

 

Türk dijital sanatının yansımaları geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Dünya Ekonomik Forumu’nda da kendini gösterdi. Dijital sanatçı ve yönetmen Refik Anadol, Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda yapay zeka destekli illüstrasyonu ‘Yapay Gerçekler: Mercan’ı dünya ekonomisinin konuşulduğu bir ortamda sergileme fırsatı buldu. 

 

TEKNOLOJİ VE SANAT 

 

Türk dijital sanatını ve girişimciliğini dünya kamuoyuna taşıyan en önemli platformlardan biri, Türkiye’nin ilk yerli aracı Togg. Togg, geçtiğimiz günlerde yeni nesil bir araç içi mobil uygulamayı hayata geçirdiğini duyurmuştu. Dijital sanatçı Mehmet Ünal’ın da katkıları ile oluşturulan Trumore isimli uygulamanın dijital sanat için yeni bir mecra oluşturması bekleniyor. Dünyada ilk defa uygulanan bu girişimle sanatçılar, dijital eserlerini araç içi uygulamada sergileyebilir hale gelecek. 

 

DÜNYADA İLK 10 İÇİNDE 5 TÜRK SANATÇI 

 

Bugün dünyanın ilk 10 dijital sanatçısı arasında beş Türk dijital sanatçısı yer alıyor: Refik Anadol, Memo Akten, Candaş Şişman, Güven Çözer ve Can Büyükberber. 

 

‘MOZART’TAN FARKIMIZ YOK’ 

 

Dijital müzik sanatçısı ve Togg iş ortağı Mehmet Ünal: Aslında biz dijital sanatçıların ürettikleri ürün anlamında Mozart’tan hiçbir farkı yok. Bizler sanat bakış açısıyla ve teknolojinin sayısız imkanlarını kullanarak yeni eserler üretiyoruz. Bugün kullandığımız argümanlar farklı ama dijital sanatın getirdiği farklı bir estetik de bulunuyor. Dijital sanatın aslında en büyük artısı da yatırım ve girişime çok açık bir alan olması. Türkiye, dijital sanat girişimciliği anlamında çok güzel işler başarıyor. 

 

Bu alan ihracat için de güzel fırsatlar barındırıyor. Togg, dijital sanatların çok güzel harmanlandığı bir araç olduğu için tüm benzerlerinden ayrılıyor. CES 2023’te hiçbir ülkenin standı Togg’u görmeye gelenler kadar kalabalık değildi. 

30 Ocak 2023 Pazartesi