Cumartesi, 23 Kasım, 2024
HABER: ŞEREF KILIÇLI
Dünyayı iki yıl boyunca etkisi altına alan pandemi dönemi, stratejik sektörlerle beraber dijital dönüşümün ve dijital pazarlamanın da önemini gösterdi. Bu süreçte, tüketiciye tepeden bakan ve belirli segmentlere hapseden pazarlama stratejileri işlevsiz hale geldi. Dijital dönüşümle birlikte daha fazla müşteri merkezli olmak ve müşteriye daha iyi bir deneyim sunmak ise işlerliğini artırdı. Rekabetin hiç olmadığı kadar yoğunlaştığı bu dönemde müşterinin ihtiyaçlarını verilerle iyi analiz edip, çözümlerle fark oluşturmanın anahtarı da dijital pazarlama oldu.
İTO’DAN WEBİNAR
Dijital dönüşümün pazarlama alanındaki yeniliklerini de üyelerinin gündemine getiren İstanbul Ticaret Odası, ‘Dijital Pazarlamanın Yeni Müşteri Kazanımına Etkileri’ konulu webinar düzenledi. Açılış konuşmasını İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün’ün gerçekleştirdiği, Oda’nın youtube kanalından canlı olarak yayınlanan webinarda; Huawei Kıdemli ADS Hesap Yöneticisi Hulusi Kurt ile Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi Petal Search Ortaklık ve İş Geliştirme Yöneticisi Baturay Pınarlı sunum yaptı. Online toplantıda hedef kitlenin doğru tespit edilmesi ve dijital platformlarda etkin mesaj verilmesi de anlatıldı.
BİLİNÇLİ TÜKETİCİ DÖNEMİ
İnternetin yaygınlaşmasının hem insanların davranış biçimlerini hem de pazarlama ve satışı kökten değiştirdiğini belirten İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün, şöyle konuştu: “Dijitalleşme öncesi müşterilerin satın alacakları ürünler hakkında bilgileri kısıtlıydı. Teknik özellikleri, fiyatı, ürünün rekabetten üstün yönlerini birebir satış elemanlarından öğrenirlerdi. Bugün ise tüketiciler satın alacakları hizmet ve ürünler hakkında neredeyse üreticiler ve pazarlamacılar kadar bilgi sahibi oldu.”
TÜRKİYE’DEKİ YAYGINLIĞI
Mobil cihazların aynı zamanda alışveriş ve satın alma alışkanlıklarını da tümüyle etkilediğine de dikkat çeken Üstün, Türkiye’de dijital platformların toplumdaki yaygınlığı konusunda ise şu bilgileri paylaştı: “2021 Küresel Dijital Raporu sonuçlarına göre ülkemizde 65.8 milyon internet kullanıcısı mevcut ve internet kullanıcılarının yüzde 78’i her gün internete giriyor. Toplam nüfusumuzun yüzde 71’i ise sosyal medya platformlarını kullanıyor. Bu kadar yoğun bir rekabetin yaşandığı e-ticaret dünyasında hayatta kalabilmek için 7/24 müşterilere ulaşmak ve marka sadakatini sağlamak büyük önem taşıyor.”
HEM MÜŞTERİ HEM RAKİP ANALİZİ GEREK
Dijital pazarlamada başarıya giden yolun temelinde hedefi doğru belirlemenin olduğunu vurgulayan Huawei Kıdemli ADS Hesap Yöneticisi Hulusi Kurt, “Dünya genelinde internet kullanıcısı 5 milyar 275 milyona yükseldi. Türkiye’deki nüfusun yüzde 92’si internete aktif olarak erişebiliyor. Bu durum online olmanın hayatımızda ne kadar yer kapladığının bir kanıtı. İşletmelerin, dijitalleşmenin yanında potansiyel müşterilere ulaşmak için hedefini de belirlemesi gerekiyor. Yakınınızdaki müşterilere mi ulaşmak istiyorsunuz, mağaza trafiği mi çekmek istiyorsunuz, online satışlarınızı artırmak mı istiyorsunuz veya hem online hem offline kanalları mı büyütmek istiyorsunuz, globale mi açılmak istiyorsunuz? Hedefleriniz net olmalı” dedi. Kurt, online kanalda potansiyel müşterilerin bulunabileceği araçları iyi kullanmanın yanı sıra, aynı alanda faaliyet gösteren rakiplerin de iyi analiz edilmesi gerektiğini söyledi.
DİJİTAL YATIRIMLAR YILLIK 435 MİLYAR DOLARA ÇIKACAK
Küresel toplamda dijital yatırımların geçen yıl 384 milyar doları aştığına, bu yılsonunda ise 435 milyar dolara yükselmesinin beklendiğine dikkat çeken Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi Petal Search Ortaklık ve İş Geliştirme Yöneticisi Baturay Pınarlı, bu durumun dijital yatırımların dünya ekonomisindeki artan etkinliğini de gösterdiğini kaydetti. Türkiye’de yaklaşık 70 milyon vatandaşın aktif sosyal medya kullanıcısı olduğunu belirten Pınarlı, şu bilgiyi verdi: “Tüketicilerin dijital platformları sık kullandığı ülkelerde dijital mecralar daha önemli bir pazar haline geliyor. Uluslararası bir araştırmaya göre, Türk toplumu günün ortalama 8 saatini internete bağlı olarak geçiriyor ve internette geçirilen vakitte dünyada yedinci sırada yer alıyor. Bu 8 saat içinde bir noktada işletmelerin ürünü tüketiciye göstermesi gerekiyor. Ayrıca telefon, tablet, televizyon birlikte düşünüldüğünde çoklu ekrana maruz kalma var. Bu durumda, potansiyel kullanıcıyı yakalamak ve doğru kitleye doğru ürünü göstermek kritik önemde. Başarı, doğru planlama ve doğru hedeflerle çalışıldığı zaman gelir.”
25 Nisan 2022 Pazartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
22 Kasım 2024 Cuma