tatil-sepeti

2019 yılında 136 milyar lira olan e-ticaret hacmi, 2022 yılında 800 milyar lira olarak gerçekleşti. e-ticaret hacminin büyümesiyle birlikte reklam verenlerin önemli bir kısmı dijital reklam mecrasına yöneldi. Sektördeki bu değişim, “Dijital pazarlama ve reklam zekileşiyor” şeklinde yorumlanıyor.


 

HABER: OSMAN KUVVET

 

Pazarlamada dijital dünyanın önemi, pazarlama stratejileri, dijital reklam ve ihracat pazarlamasında uygulamalar, İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) düzenlediği bir webinarla tanıtıldı.

 

‘İhracat Pazarlamasında Dijital Dünyanın Önemi’ konulu webinarda, İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adnan Veysel Ertemel, yapay zeka destekli dijital reklam hizmeti veren WASK kurucusu Ercan Pilcioğlu ve yapay zeka destekli Cold e-mail pazarlama gişimi Nureply’ın kurucusu Onur Geneş, konu hakkında bilgiler paylaştı.

 

Webinarın açılışında konuşan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Giyasettin Eyyüpkoca, uluslararası pazarlara açılma, potansiyel müşterilere ulaşma konusunda ihracat, pazarlama ve reklamda dijital dünyanın gerekliliğini vurguladı. e-ticaretin dijitalleşmenin etkin kullanılmasıyla beraber gösterdiği gelişime dikkat çeken Eyyüpkoca, “2019 yılında 136 milyar lira olan e-ticaret hacmi, 2022 yılında 800 milyar lira olarak gerçekleşti. e-ticarette sipariş sayısı da 2019’da 1.3 milyar adet iken, 2022’de 4.7 milyar adede yükseldi. Bunda pandeminin de etkisi büyük” dedi. 

 

STRATEJİK PAZARLAMA

 

Moderatörlüğünü İTO Meclis Üyesi Mehmet Cebeci’nin yaptığı webinarda, İTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adnan Veysel Ertemel ise yeni nesil dijital pazarlamanın metotları ve yapay zekanın pazarlamaya etkilerini anlattı. 

 

Stratejik pazarlama yönteminin ürün-fiyat-konum-tutundurma olduğunu belirten Ertemel, “Pazarı anlamlı segmentlere ayırarak, buradan güçlü ve zayıf yönlerini, fırsat ve tehditleri göz önünde bulundurup markanın kendini pazara konumlandırması gerekir” dedi. Kullanıcının ürünü ne amaçla aldığını değerlendirip pazarın buna göre bölümlere ayrılması gerektiğini söyleyen Ertemel, “Pandemi döneminde maskelerin bakteri tuttuğu ve lastiklerinin kulakları tahriş ettiği yönünde geri bildirimler oldu. Markalar da buna göre düzenleme yapıp pazarlama geliştirdi. Bu yöntem birçok ürüne uyarlanabilir. Pazarlamada PESTLE analizi de sıklıkla kullanılır. Pazar araştırmasında politik, ekonomik, sosyo-kültürel, teknolojik, çevresel ve yasal alanlar değerlendirilir” dedi. 

 

SİLİKON VADİSİ YAKLAŞIMI 

 

Ertemel, “Son 50-60 yıllık dönemde yeni iş yapma kültürü gelişti. Silikon Vadisi yaklaşımı ile dünyanın en değerli markaları ortaya çıktı. Bu iş yapma kültürü ile startuplar doğdu ve bu startuplar için hub’lar oluşmaya başladı. İstanbul da bu hub’lardan biri” şeklinde konuştu. 

 

Ertemel, şu an sıfırdan ürün geliştirmenin değil, müşteriyi geliştiren yaklaşımın tercih edildiğini ve bu yaklaşımın tasarımsal düşünce ile çok yakından ilişkili olduğunu belirtti. 

 

YENİ YALIN GİRİŞİM

 

Girişimcilerin bir fikri geliştirme ya da ürüne dönüştürme aşamasında, küçük ölçekte de olsa kısa sürede nitelikli deneyimletme yöntemini tercih etmelerinin yatırımcı çekme ve müşteri odaklı ürün geliştirmede etkili olduğuna dikkat çeken Adnan Ertemel, “Vizyonun veya fikrin aynı kalması koşuluyla stratejinin radikal biçimde değiştirilmesi, pivot etme yaklaşımıdır. Bunun en güzel örneği, youtube ve twitter şirketleri” dedi.

 

YAPAY ZEKA REKLAM

 

Yapay zeka destekli dijital reklam ajansı WASK’ın kurucusu Ercan Pilcioğlu da pandeminin etkisiyle dijital pazarlamayı en çok kullanan ve yatırım yapan girişimlerin e-ticaret platformları olduğunu belirtti. Pilcioğlu, şunları söyledi: “Girişimci ya da firma, hedef kitle ve davranışları hakkında ne kadar çok bilgiye sahipse o kadar başarılı reklam yönetimi yapıyor. Dijital reklam verenler, 2021 yılında facebook’ta 114 milyar dolar, Google’da 209 milyar dolar harcamış. Dijital reklam mecrası bu ikisi ile sınırlı değil, ancak reklam verenlerin yüzde 85’inin tercihi bu platformlardan yana.”

 

COLD E-MAİL NEDİR?

 

Webinarın ihracat pazarlamasında dijital uygulamalar bölümünde, yapay zeka destekli Cold e-mail pazarlama girişimi Nureply’ın kurucusu Onur Geneş konuştu. Geneş, “Dijital pazarlamada kullanılan önemli yöntemlerden biri ‘cold e-mail’. Cold 

e-mail; daha önce iletişim kurulmamış birinin ilgisini çekecek şekilde hazırlanan, içerisinde amaç ve talep barındıran e-mail” dedi. 

 

YAPAY ZEKAYLA ETKİN REKLAM, ETKİN ÖLÇÜM 

 

WASK’ın kurucusu Ercan Pilcioğlu, dijital reklamda marka, kişiselleştirilmiş kreatif içerik oluştururken, yapay zeka kullanımının gün geçtikçe artacağını ifade etti. Pilcioğlu, “Yapay zeka; kullanıcı davranışları, içerik revizyonları ve tasarımlar konusunda da daha etkin olacak. Dijital reklam alanında yapay zeka işin içine girdikçe daha az teknik bilgiye ihtiyaç duyulacak. Ayrıca işletmeye uygun hedef kitle, otomatik segmantasyon, müşteri modelleme, kitleyi daha iyi tanıma ve tepki ölçümleme hususlarında da yapay zeka ile daha başarılı yönetim sağlanacak” dedi.

 

GLOBALDE DİJİTAL PAZARLAMAYI KULLANANLAR

 

* Güzellik merkezleri

 

* e-ticaret paltformları

 

* Sağlık kuruluşları

 

* KOBİ’ler

 

* Girişimler

 

* Turizm firmaları

03 Temmuz 2023 Pazartesi