Salı, 05 Kasım, 2024
AYŞE BAŞAK
NFT, günlük hayatta bir süredir sık sık karşımıza çıkıyor. İnternette astronomik fiyatlara satılan dijital tablolar, tasarımlar, müzik videoları, hatta ‘tweet’ler, bu kavramı daha çok merak etmemize sebep oluyor. NFT, dijital bir eserin, ürünün kripto/dijital para birimleriyle satılması anlamına geliyor. Bu teknoloji yöntemiyle satılan eserler için milyonlarca dolarlık ödemeler yapılabiliyor.
KİŞİYE ÖZEL ŞİFRE
‘Nonfungible Token’ tamlamasının kısaltması olan NFT’nin henüz Türkçe bir karşılığı yok; mübadelesi mümkün olmayan bir nesneyi temsil ettiğini söyleyebiliriz. Bu nesne, bir tasarım, bir eser, bir video, bir Facebook gönderisi, bir Instagram hikayesi, bir tweet yani dijital ortamdaki her şey olabilir, her şey bir NFT’ye dönüşebilir. Koleksiyon yapmayı seven biriyseniz ve bu merakınızı dijital ortama taşımak istiyorsanız, NFT buna çözüm sağlıyor. Dijital koleksiyon yapmanın yolunu açıyor, dijital mal sahipliği yaratıyor.
Peki, her şeyin kopyalandığı internet ortamında, herkesin ulaşıp okuduğu bir tweet’i neden satın almak isteyesiniz? Binlerce kopyası üretilebilen bir resme neden milyonlarca dolar veresiniz?
Bir eserin NFT olması için blockchain teknolojisi sayesinde şifrelenip ya da daha kolay anlaşılacağı şekilde söylersek imzalanıptek orijinal versiyon haline gelmesi gerekiyor. Böylece sadece bir kişiye ait olacak şekilde şifrelenen bir dijital varlığa sahip oluyorsunuz.
KOPYASI ÇOK AMA ESERİN ORİJİNALİ SİZDE
Van Gogh’un bir tablosunu aldığınızda o tablo sizin olsa da binlerce kopyası yapılabiliyor; tablonun reprodüksiyonları kitapları, hediyelik eşyaları süsleyebiliyor ama aslı daima sizin koleksiyonunuzda yer alıyor. İşte NFT, bunun dijital versiyonu. Binlerce kopyası olsa da eserin aslı, imzalı versiyonu sizin dijital koleksiyonunuzun parçası oluyor. Böylece dijital bir eserin, tasarımın, videonun orijinaline tek bir kişi sahip olabiliyor.
29 Mart 2021 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı