Salı, 05 Kasım, 2024
İstanbul Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen projenin tanıtım toplantısına, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer de katıldı. Bakan Özer, mesleki eğitim alanında yaptıkları değişikliklerle özel sektör ile devleti bir araya getirdiklerini, hedefin 1 milyon çırak ve kalfayı mesleki eğitim merkezlerine almak olduğunu söyledi.
HABER: ŞEREF KILIÇLI
İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ile İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) işbirliğiyle gerçekleştirilecek Dijital İstihdam Eşleştirme Platformu (DİEP) projesinin tanıtım toplantısı, İstanbul Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde Eminönü Merkez Bina’da yapıldı. Toplantıya, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İTO Başkanı Şekib Avdagiç, İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı katıldı.
560 BİN ÖĞRENCİ
DİEP projesi ile işverenlerin ihtiyaç duydukları çalışanların özelliklerini detaylı kriterleri girerek, mesleki ve teknik eğitim veren okul ve merkezlere ilan edebilecekleri bir platform oluşturuluyor. Proje sayesinde halen 560 bin öğrenciye ulaşan Mesleki Eğitim Merkezi Programı (MEMP) ile oluşan istihdam hareketliliğinin daha hızlı ve etkin bir şekilde yürütülmesi hedefleniyor. Kurulacak sistem ile hem işveren, çalışan taleplerini okullara iletebilecek hem de okul ve merkezler öğrencilerini, sistem üzerinde pek çok kritere bağlı olarak işverenlere yönlendirebilecek. Proje sayesinde istihdam ve staj süreçlerinin işveren ve çalışanın beklentilerini karşılaması, sonrasında tam zamanlı istihdamın gerçekleşmesi de öngörülüyor.
EN KAPSAMLI PLATFORM
İTO olarak 54 mesleki okulda hamilik görevi yaptıklarını, hedefin İstanbul’da 300’e yaklaşan teknik lisenin tamamında hamilik sistemini kurmak olduğunu belirten İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Şimdi ikinci önemli eşiğin önünde duruyoruz. İkinci aşamanın proje adı DİEP Yazılımı. Projenin önemini, belki en iyi şöyle özetleyebilirim; ilk kez ülkemizde bu kadar kapsamlı bir istihdam eşleştirme platformu hayata geçirilmiş olacak” dedi.
İSTİHDAMIN TARLASI
Ekonomik büyüme ve gelişme için iş dünyasının ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanı temin edecek olanın mesleki eğitim okulları olduğunu dile getiren Avdagiç, şunları kaydetti: “Mesleki eğitim daha çok üretimin, daha çok ihracatın ve daha çok istihdamın verimli tarlasıdır. Ülkemizin iş gücü değerlerini yok olmaktan kurtarmak, ülke ekonomisine artı katkı sunmalarını sağlamak, ancak mesleki ve teknik okullarımızda okuyan öğrencilerimizi iş dünyasının bir parçası yapmakla mümkündür.”
ÖNCELİK İSTİHDAM
Mesleki eğitim alanında yaptıkları çalışmalarla devlet ile özel sektörü bir araya getirdiklerini belirten Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Özel sektör ile devlet bir türlü bir araya gelemiyordu. İşte bizim yaptığımız şey bu makus talihi değiştirmek oldu. Dedik ki, siz değerli iş dünyasının temsilcileri, bizim verdiğimiz mesleki eğitimle ilgili alanları gelin birlikte görelim. Müfredatı birlikte güncelleyelim ama istihdam öncelik olsun” dedi. Geçmişte Milli Eğitim Bakanlığı’nın yılda 2.9 ürün tescili yaptığını anımsatan Özer, bu sayıyı yıl bitmeden 7 bin 532’e çıkardıklarını, yılsonuna kadar 1 milyon çırak ve kalfayı mesleki eğitim merkezilerine almayı hedeflediklerini de kaydetti.
ÜÇ ANA KONU VAR
Eğitim, üretim ve istihdam için devlet ve özel sektörün bir araya geldiğine dikkati çeken İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, “Üç yıldan beri öyle bir değişim ve dönüşüm yaptık, öyle başarılar elde ettik ki, bugün aslında bunun son halkasıyla ilgili güzel bir imzaya da tanıklık ediyoruz. Evet, eğitim, üretim, istihdam dedik ve bu işbirliğimizi bu üç ana konuda gösterebilmek adına Ticaret ve Sanayi Odalarımızla birlikte biz de elimizi taşın altına koyduk” dedi.
683 BİN ÜYE İLE DESTEK
Projeye en büyük desteği İTO’nun vereceğini belirten Şekib Avdagiç, şöyle konuştu: “Bugüne kadar Milli Eğitim Bakanlığımızla yapılan projelere en büyük desteği veren iş dünyası temsilcisi olarak, çok önemsediğimiz DİEP projesine de yine en büyük maddi ve manevi desteği veren kurum olacağız. Çünkü 683 bin üyesi ve bunların 1.2 milyona yaklaşan ortaklarıyla birlikte Dijital İstihdam Eşleştirme Platformu’nun en büyük kullanıcısı biz olacağız. Bugüne kadar üyelerimizin ihtiyaç duyduğu vasıflarda ara eleman ya da stajyer bulamama gibi sorunlara ciddi çözüm olacağını düşünüyoruz. DİEP, hem okullar hem işletmeler açısından hedefi 12’den vuran bir proje olacak. DİEP projesiyle girdiğimiz ikinci eşiği de başarıyla geçtiğimizde, okul-iş dünyası arasında ikinci sağlam bir köprüyü de işler hale getirmiş olacağız.”
NİTELİKLİ İŞGÜCÜNE ERİŞİM
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, DİEP projesiyle, sanayi ve üretim hayatında önemli ve yeni bir adım atıldığının altını çizdi. Sanayinin rekabetçi yapısını geliştirebilmesi ve koruyabilmesi için nitelikli işgücünün büyük önem taşıdığına dikkati çeken Bahçıvan, şunları söyledi: “Meslek liselerinde eğitim gören öğrencilerimiz için çok önemli bir fırsatı daha hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu platformla, hem işletmelerimiz hem de öğrencilerimiz çevrimiçi bir sistem kanalıyla aradıkları işe ve aradıkları nitelikte elemana yani aranan elemanlara çok daha çevik bir şekilde erişebilecekler.”
25 Temmuz 2022 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı