tatil-sepeti

HABER: ŞEREF KILIÇLI

İstanbul Ticaret Odası, 170 ülke ile aynı anda kutlanan Global Girişimcilik Haftası kapsamında ‘Girişimcilik Ekosistemi Bilgilendirme Semineri’ gerçekleştirdi. Seminerin açılışını İTO Yönetim Kurulu Üyesi Levent Taş yaptı.

TÜRKİYE’NİN YÜKSELİŞİ

Küresel Girişimcilik Monitörü (GEM) tarafından yapılan ve 49 ülkeyi kapsayan girişimcilik araştırması verilerini paylaşan Taş, şunları söyledi: “Türkiye’de erken aşama girişimcilik aktivitelerinin 2016’da yüzde 1.54 olan payı, 2018’de yüzde 5’e yükseldi. Bu, yeni yüksek teknolojili girişimlerin teşvik edildiğinin işareti. Teknoloji sektöründe kurulan işletmelerin oranı 2016’da yüzde 2.73 iken 2018’de yüzde 4.42’ye yükseldi. Türkiye, erken aşama girişimcilik merhalesindeki yüksek büyüme ve iş yaratma beklentilerinde 49 ülke arasında ikinci.”

Amazon Web Services Kurumsal Çözümler Direktörü Hasan Basri Akırmak ise şöyle konuştu: “Dijital dönüşümü sağlıklı gerçekleştirenler, akranla-rına göre yüzde 35 gelir artışı görüyorlar. Kârlılıklarında yüzde 47 artış tespit ediyorlar. Fikirden sahaya inme anlamında yüzde 55 daha hızlılar. Müşterilerini yüzde 53 daha iyi tanıyorlar.”

VERİ ÜRETİMİ

Dijital dönüşümde temel hedefin, veriden anlam çıkartarak daha iyi kararlar verilmesi olduğunu vurgulayan HPE Türkiye İş Ortakları Yöneticisi Eser Esen, “Dünyada günlük 1.2 eksabayt veri üretiyoruz. İki yıl daha bu şekilde veri üretirsek, insanlık tarihi boyunca üretilmiş tüm verilerin tamamı kadar veri üretilecek” diye konuştu.

STARTUP’LARA KİTLESEL FONLAMA GELİYOR

İstanbul Startup Angels Kurucu Ortağı Gülsüm Çıracı, şöyle konuştu: “Melek yatırımcı, girişimciye ilk inanandır. İlk yatırımcı girişimcinin kendisidir. Çünkü emek, para ve vaktini harcıyor. Melek yatırımcılar, milyon dolarları olan ve sürekli çek yazarak dağıtanlarmış gibi anlatılıyor. Öyle değil. Melek yatırımcı da para kazanmak için yatırım yapar. Farkı, başka finansörlerin risk almadığında yatırım yapması.” Startup’lara kitlesel fonlama imkânı sunan düzenleme hakkında da bilgi veren Çıracı, “Geçen yıl kanun çıktı, 7 Ekim’de tebliği yayınlandı. SPK’dan lisans alan platformlar web sitesi açacak, startup’ları sergileyecek. Yatırımcı da beğendiği girişime kredi kartıyla bile ortak olabilecek. Hisse bazlı kitlesel fonlama ile 300-500 liraya bile startup’a ortak olunabilecek” dedi.

BTM KÖPRÜ OLUYOR

Yeni nesil girişimciliğin Türkiye için bir meta değil, topyekun bir kültür olduğunu belirten BTM Direktörü İbrahim Elbaşı, “Biz bir startup’tan sadece bir meta oluşturmasını istemiyoruz, bir değer oluşturmasını da istiyoruz. Geleneksel ekonomiden yeni nesil ekonomiye geçiş döneminin köprüsünü kuruyoruz. BTM, yeni nesil ekonomiye geçişteki kanalın adıdır. Startup’larla ilişki sadece yatırımcı olmaktan geçmiyor, mentoru olmaktan da geçiyor” diye konuştu.

DİJİTALLEŞME VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM FARKI

Dijitalleşme ve dijital dönüşümün farklı kavramlar olduğunu ve bu ayrıma dikkat edilmesi gerektiğini belirten Borusan Otomotiv Dijital Dönüşüm Birim Yöneticisi Ali Korkmaz, “Dijitalleşmeyi bir iş sürecinin belli yazılım ve donanımlarla daha yalın hale getirilmesi olarak değerlendiriyoruz. Dijital dönüşüm ise yaptığınız mevcut iş modelinin tamamen değişmesidir. Dijital dönüşüm, müşterinin ihtiyacına odaklanarak daha yalın bir iş modelini gerektiriyor” dedi.

03 Aralık 2019 Salı

Etiketler : Gündem