Dijital çağın aktörü olmak için sanal rekabette üstün olmalıyız

Giriş: 27.11.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Anadolu Ajansı’nın (AA) ‘Global İletişim Ortağı’ olduğu, MÜSİAD’ın 2 yılda bir düzenlediği ve bu yıl ‘Dijital Gelecek’ temasıyla gerçekleştirilen Vizyoner Zirvesi’ne katılan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, artık oyunun kurallarının yeniden yazıldığını ve yeni bir model geliştiğini belirtti. Avdagiç, “Bunun adı; dijital gelecek, dijital dönüşüm, dijital ekonomi, dijital çağ, dijital toplum. Dijital gelecek artık yaşamakta olduğumuz bir gelecek” dedi.

ÖRNEKLERİNİ GÖRÜYORUZ

Avdagiç, bunun somut örneklerini eğitimden kültüre, ticaretten siyasete, gündelik hayattan çalışma hayatına kadar her safhada gördüklerine işaret ederek, nesnelerin interneti, büyük veri, sosyal medya, sanallaştırma, bulut bilişim ve 3 boyutlu yazıcılar gibi gelişmelere değindi.

Dijital geleceğin ancak dijital dönüşümle mümkün olacağını vurgulayan Avdagiç, “Dijital dönüşüm ise insan zihninin, üretim anlayışının, inovatif yaklaşımının dönüşmesiyle sağlanabilir. Biz ancak bu şekilde ekonomik kalkınmamızda bilgiyi, değişimin ve gelişimin öncüsü yapabiliriz” diye konuştu.

TEKNOLOJİNİN ÖNCÜSÜ

Avdagiç, dijital geleceği başarmak zorunda olduklarını belirterek, “Artık küresel rekabetin yeni bir boyutu, yeni bir ismi var. O da zaman, mekan, üretim ve pazarlama imkanlarını değiştiren sanal rekabet. Dijital çağın aktörü olmak ancak sanal rekabetin üstün aktörü olmaya bağlıdır” dedi.

Dijital çağa ayak uydurmanın iki temel şartı olduğunu vurgulayan Avdagiç, şunları kaydetti: “Birincisi, teknolojinin öncüsü olacaksınız, ithal teknolojiye bağımlı olmayacaksınız, olabildiğince az bağımlı olacaksınız. Kendi teknolojinizle üreteceksiniz. Bunu da ancak Milli Teknoloji hamlesiyle başarabiliriz. İkincisi de dijital şirket olmayı başarmalıyız. Çalışma anlayışımızı da bu ruha büründürmek mecburiyetindeyiz. Artık veri analitiğinde üstün olan, yapay zeka ve robotik alanda ileri gidebilen, bu yönde büyük Ar-Ge çalışmaları ve yatırımlar yapan kazanacak.”

30 TRİLYON DOLARLIK FAYDA

Avdagiç, Dünya Ekonomik Forumu tarafından yapılan bir araştırmasına göre, dijital dönüşümün sosyal ve ekonomik açıdan 10 yılda 100 trilyon dolarlık değer oluşturmasının beklendiğini kaydetti. Dönüşümün ekonomiye net faydasının ise 30 trilyon dolar olacağının tahmin edildiğini aktaran Avdagiç, “Türkiye, bunun dışında kalamaz, buradan payını almalı” dedi.

Türkiye olarak dijital geleceğe geç kalma gibi bir lükslerinin bulunmadığını vurgulayan Avdagiç, “Bunu başarmak zorundayız. Özel sektörün gayretleri ve devletimizin öncülüğünde hep birlikte başarmak zorundayız” dedi.