HABER: CEYHUN KUBURLU

Pandemi sonrası kurulan ve bu alanda hızla franchise vermeye başlayan markalar, otomobil, işyeri ve ev temizliğine odaklandı. Kuru temizlemecilerin yanına kıyafet dezenfekte markaları eklenirken, oto yıkama markaları da artık dezenfekte markalarına dönüştü.

Tüm bunların yanı sıra 1 Haziran itibarıyla normalleşme sürecinin başlaması ve birçok restoran, kafe ve kıraathanenin açılması, dezenfektan kullanımını da yaygınlaştırdı. Bunların sonucunda yeni franchise markaları da girişimcilere yeni fırsatlar sunmaya başladı.

NELER DEĞİŞTİ?

Türkiye’de uzun yıllardır hizmet veren markaların yeni normale uyum sağlamak için konsepti değişti. Sektör temsilcileri, bu değişimi şöyle anlattı: “Özellikle büyük toplu konut projelerinin bulunduğu noktalarda yeni markalar franchise veriyor. Daha çok oto dezenfekte hizmeti sunan markalar eleman bulmadan reklam desteğine kadar birçok konuda girişimcilere destek sağlıyor. Kuru temizleme markaları da kıyafet dezenfekte ürünleri ile yeni döneme hızlı giriş yapan markalar arasında bulunuyor.”

HANGİ GİRİŞİMCİLER ARANIYOR?

Bu alanda yatırım yapacak girişimcilerde aranan özellikleri de sıralayan sektör temsilcileri, şu tavsiyelerde bulundu: “Vizyon sahibi, kurumsal standartlar çerçevesinde çalışabilecek ve bu doğrultuda stratejiler üretebilecek, eğitime ve gelişime açık, insan ilişkilerinde başarılı, ekip kurabilecek ve yönetebilecek, liderlik özelliklerine sahip ve sermaye sahibi girişimciler ise hiç durmadan bu sektöre gelsinler. Kendilerini anlayan, özellikle saha desteği veren markaları tercih etsinler.”

İLK 6 AY ÖNEMLİ

Bir girişimcinin ilk 6 ayının çok önemli olduğunu vurgulayan franchising uzmanları, “Bu sürede gerçekten yanında olacak bir markayı bulduklarında hemen girişimlere başlasınlar. Yeni girişimciler için bu konuda markalar tam destek veriyor. Çünkü markalar için şubelerin kapanması en son istenecek konuların başında geliyor” dedi.

Mağazalarda birden fazla kişi tarafından denenen ürünlerin sterilizasyonunda kullanılmak üzere ‘akıllı dezenfeksiyon dolabı’ geliştirildi. Dolap, giysilerdeki virüs ve benzeri bakterileri, herhangi bir bozulmaya neden olmadan yüzde 99 oranında sterilize edebiliyor ve kıyafetlerin kumaş türünü otomatik belirleyebiliyor.

GİRİŞ BEDELİ YOK

Dezenfekte hizmeti için birçok marka franchise giriş bedeli talep etmeden anahtar teslim dükkan veriyor. Sadece yatırım bedeli talep ediyor.

Bu rakamlar da 50 bin TL’den başlayıp 200 bin TL’ye çıkabiliyor. Sertifikaları tamamlanmış birçok marka okul, konut, işyeri ve spor salonu gibi toplu girişlerin olduğu noktaları düzenli olarak dezenfekte ediyor.

NELERE DİKKAT ETMELİ?

Ev temizliğinin tek başına yeterli olmayacağına dikkat çeken sektör temsilcileri, şu uyarıları yaptı:

  • Kullanılan ürünler su bazlı ürünler. Mikrop, bakteri, mantar ve virüslere direkt temas eder. Evlerde temizlik amaçlı kullandığımız ürünler daha farklı. Bazıları sadece mikrop ve bakteri için ama virüsler için özel bir ürün kullanılır. Bu anlamda belli periyotlarla dezenfekte işlemi yapılmalı.
  • Evlerde de ortam kalabalığına göre belli periyotlarla dezenfektasyon yapılması gerekiyor.
  • Dezenfekte işleminin etkisi 5 günle sınırlı. Bunun tekrarlanması evdeki insan yoğunluğuna göre değişiyor. Virüs ortadan kalktıktan ve normal hayatımıza döndükten sonra ise ­­bu bakımlar AVM’ler, kapalı ortamlar ve restoranlarda mutlaka belli periyodlarla yapılacak.

03 Temmuz 2020 Cuma

Etiketler : Sektörel