Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: ADEM ORHUN
Katma değerli ürünün ve tasarımın giderek önem kazandığı günümüzde Ar-Ge ve tasarım merkezleri için destek ve teşvikler veriliyor. Firmaların bu yöndeki yatırımları ve yapılanmaları; vergi ve prim indiriminin yanı sıra hibelerle de destekleniyor. İstanbul Ticaret Odası (İTO) da üyelerinin bu imkanlar hakkında bilgi sahibi olması için “Ar-Ge, Tasarım Merkezleri ve Rekabette Endüstriyel Tasarım Semineri” düzenledi.
Seminerin açılış konuşmasını İTO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Orduhan yaptı.
Orduhan, “Teknoloji, her alanda sınır tanımaksızın önemli gelişmelere yol açıyor. Bu gelişmeler bizi geleneksel anlayıştan, stratejik ve esnek olmaya zorluyor” dedi.
TASARIM YARIŞMALARI
Türk tasarımcıların uluslararası tasarım yarışmalarında önemli başarılar elde ettiğini belirten Orduhan, şunları söyledi: “A’Design Award’da 2010-15 arasında en fazla ödül alan ikinci ülke Türkiye oldu. Yurt içinde yapılan endüstriyel tasarım başvurularına bakarsak geçen yıl 39 bin 294 endüstriyel tasarım ödül için başvurdu. Bunların 15 bin 894’ü İstanbul’dan yapıldı. Geçen 10 yıllık dönemde yerli endüstriyel tasarım başvurularında yüzde 36 oranında artış gerçekleşti. Tasarım bilincinin gelişmesi, firmalarda tasarımcı istihdamını artıracaktır. Ar-Ge ve tasarım merkezinde istihdam desteklerine de dikkatinizi çekmek istiyorum.”
KİMYADAN İLK ÖRNEK
Seminerde Ar-Ge ve tasarım merkezi teşviklerinden yararlanan Organik Kimya’nın Ar-Ge Merkezi Müdürü Sibel Altınok, şirketin kazanımları hakkında bilgi verdi. Endüstriyel tasarımı etkin bir araç olarak kullanmanın şirketlere rekabette büyük bir avantaj sağladığına dikkati çeken Altınok, şunları dile getirdi: “Polimer üretiminde Avrupa’da ilk beşte yer alıyoruz. Türkiye’de kimya dalında Ar-Ge merkezi sertifikası alan firmayız. 500’ün üzerindeki çalışanımızın 80’i Ar-Ge personeli. Satış gelirlerimizin yüzde 2’sini tamamen Ar-Ge projelerine harcıyoruz. Ar-Ge için yüksek lisansını, faaliyet alanımız olan polimer üzerine yapmış kişileri tercih ediyoruz.”
VERGİ VE GİDERLER
Seminerde Kamu-Üniversite Sanayi İşbirliği İstanbul İl Temsilcisi Prof. Dr. Ercan Ertürk, “Yeni Ar-Ge Kanunu ve Getirdiği Yenilikler” başlıklı bir sunum yaptı. Kanun kapsamında vergi ve prim destekleri verildiğini belirten Prof. Ertürk, “Kira, elektrik gibi ortak genel giderlerin de belli bir oranı Ar-Ge veya tasarım harcaması kapsamına alınarak indirime tabi tutuluyor” dedi. Son dönemde birbiri ardına destek ve teşvikler ilan edildiğini belirten Prof. Ertürk, “Ar-Ge merkezi kuruluşunda ilk çıktığı yıllarda 50 olan ‘uzman’ personel şartı 15’e indirildi. Bu konuda ilgili bakanlık Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Şu sıra Ar-Ge merkezi başvuruları değerlendirilirken de kolaylık sağlandığını görüyoruz. Dünyaya baksanız Ar-Ge ve tasarımda bu kadar destek veren ülke bulamazsınız” dedi.
HARCADIKÇA KAZAN
Devletin, Ar-Ge çalışmalarının devamını da teşvik etmek için harcama bazlı bir model uyguladığını anlatan Prof. Ertürk, bu konuda da şunları söyledi: “Ar-Ge veya tasarım merkezlerinde yapılan Ar-Ge ve yenilik veya tasarım harcamalarının, bir önceki yıla göre artış tutarının yüzde 50’si de vergi indirimine konu ediliyor.”
İNOVASYON DEĞİŞTİ
Seminerde, Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu Yönetim Kurulu Başkanı Sertaç Ersayın, “Değişmek gerekiyor. OEM’den (Original Equipment Manufacturer) ODM’e (Original Design Manufacturer) gitmek gerekiyor, devlet de bunu istiyor. Japonlar tasarım odaklı düşünme sistemini 50’lerde oturttu. Bizim artık daha hızlı hareket etmemiz lazım. 90’larda inovasyon teknolojiyle ilgiliydi, şimdi inovasyon tasarımla ilgili” dedi.
DENEYİM SATMAK
Ürünü ve hizmeti kullanacak kişilerin hissettiklerini anlamanın önemine işaret eden Ersayın, şöyle konuştu: “İyi tasarımla iyi ürün yapanların diğerlerinden ayrıştığı bir ortamdayız. Deneyimi satmak diyoruz, bir ürünü alırken nelere dikkat ediyoruz. Tasarımda da bunlar göz önünde bulundurulmalı.”
Seminerde Arçelik Tasarım Yöneticisi Özgür Mutlu Öz, beyaz eşya sektöründe endüstriyel tasarım uygulamalarını anlattı. Tofaş Tedarik Zinciri geliştirme Uzmanı Çağatay Bahadır da Türk otomotiv sanayinde endüstriyel tasarım uygulamalarına dair örnekler verdi.
ULUSAL POLİTİKADAN HABERİNİZ VAR MI?
Kamu-Üniversite Sanayi İşbirliği İstanbul İl Temsilcisi Prof. Dr. Ercan Ertürk, devletin ulusal politika olarak Ar-Ge merkezlerinin sayısını artırmaya çalıştığını söyledi. Prof. Ertürk, “2014’te, Ar-Ge harcamalarında özel sektörün payı yüzde 49’du. Hedef, bunu 2023 yılında yüzde 66’ya çıkarmak” dedi. Gayri safi milli hasıla içinde Ar-Ge harcamasının 2014 yılında yüzde 1 olduğunu kaydeden Prof. Ertürk, 2023 hedefinin bunu yüzde 3’e çıkarmak olduğunu hatırlattı.
TASARIMCILAR ARTIK YÖNETİM KURULU ÜYESİ
İstanbul’un tarihi geçmişine rağmen hâlâ genç ve dinamik olduğunu belirten Sertaç Ersayın, şunları söyledi: “9 bin yaşında olmasına rağmen 30 yaş ortalamasına sahip İstanbul, tasarım merkezi olmaya doğru gidiyor. Geçen yıl içinde yaşanan olumsuzluklara rağmen uluslararası basın gözlem içinde, bizi izliyorlar. Gençlere yönelik olarak en çok tasarım yarışmasının düzenlendiği coğrafya burası. Yüzlerce yeni tasarım merkezi hedefimiz var. Tasarım eğitiminde üst akıl önemli. Ayrıca tasarımın, tasarımcıların şirketlerin yönetim kurullarında temsil edilmesi lazım.”
AR-GE REFORM PAKETİNİN AMACI
VERGİ VE PRİM DESTEKLERİ NELER?
14 Şubat 2017 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı