Devlet destekli tahsilat garantisi

Giriş: 02.04.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ADEM ORHUN

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere (KOBİ) yönelik Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası, 1 Ocak’ta yürürlüğe girdi. Zorunlu Trafik Sigortası ve Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) sigortasında olduğu gibi ‘havuz’ sistemi ile çalışan yeni uygulama, İstanbul Ticaret Odası üyelerine tanıtıldı.

İTO’nun Sigortacılık Meslek Komitesi öncülüğünde düzenlenen “Devlet Destekli Alacak Sigortaları ve Kefalet Sigortası” konulu toplantı, sektör mensuplarının yanı sıra Oda’nın 81 ayrı meslek komitesinden iş insanlarını bir araya getirdi.

Toplantının açılışında konuşan İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ahmet Özer, yeni uygulamanın ticaret hayatına ve şirketlerin faaliyetlerini sürdürmesine ciddi katkısı olacağını belirtti. Özer, “İflas eden şirketlerin dörtte birinin bu duruma düşmesinin sebebinin alacaklarını tahsil edememesi olduğunu görüyoruz. Yeni uygulama, bu bakımdan önemli bir teminat ve güven sağlayacak” dedi.

Özer’in konuşmasından sonra, Meslek Komitesi Başkanı Hüseyin Duru’nun oturum başkanlığını yaptığı bölümde, kurumların bu alanla ilgili yetkilileri dinleyicilere bilgi verdi.

ÖNLEYİCİ HEKİMLİK

Halk Sigorta yetkilisi Ali Sertaç Canal, ticari alacak sigortasının aslında bir sistem olduğunu söyledi. Canal, “Bunu bir hasar sigortası gibi görmemek lazım. İşletmelerin daha kurumsal bir yapıya ulaşmaları için gerekli bir sistem. Ticari alacak sigortası, risk yönetimi kapsamında bir kredi limiti tahsis ediyor. Bu uygulama aslında önleyici hekimlik” diye konuştu.

Canal, uygulamayı şöyle anlattı:
“Risk yönetimine rağmen alacak problemi yaşanırsa, tahsilat adımı devreye girer. Sistem, 120 gün içinde alacağı tahsil edemezse, üçüncü adımdaki tazminat devreye konur ve havuzdan işletmeye tazminat ödenir. Kurum da karşı tarafa rücu eder.”

ACENTELERE EĞİTİM

Güneş Sigorta Pazarlama Müdürü Seyfi Orhan da konuşmasında, KOBİ’lerin, böyle bir ürünün kendilerine neler katacağının farkında olduğuna dikkat çekti. Orhan, “Yaptığımız ziyaretlerde bunu gördük. Acente dağıtım kanalı için de yeni bir ürün. Eğitimler sonrasında bu ürün alınabilecek. Biz 14 Ocak’tan beri acentelerimize bunu satıyoruz.
8 büyük şehirde ürün lansman gerçekleştirdik. 3 yıl içinde bin 100 acente eğitim görmüş olacak” dedi.

KEFALET SİGORTASI

Quick Siorta’dan Yasemin Ezenerden ise toplantıda ‘kefalet sigortası’ hakkında bilgi verdi. Toplam krediler ve teminat mektuplarının rakamsal büyüklüğüne dikkat çeken Ezenerden, kefalet sigortasının, bankacılık ürünlerine alternatif finansal enstrüman olduğunu vurguladı.

FİNANSAL PLANLAMA

İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suna Özyüksel ise, ‘Tam Kapsamlı Bireysel Finansal Planlama Danışmanlığı’nı anlattı. Prof. Özyüksel, “Ortalama yaşam beklentisi arttı. İnsanların emeklilik dönemleri daha da uzun olacak. Onlarca yıl boyunca ihtiyarlık ve hastalık riski taşıyacak olan emekliler artık emekli maaşlarının dışında farklı bir finansal güvence de arıyor. Dolayısıyla emekliler için geniş kapsamlı finansal planlama yapacak danışmanlara ihtiyaç var” dedi.

TİCARİ ALACAK SİGORTASI İŞLETMELERE NE SAĞLIYOR?

1) Risk yönetimi
Risk analizi, kredi limit tahsis, izleme.
2) Tahsilat
Sulh, arabuluculuk, hukuki işlem.
3) Tazminat
Ödeme, hukuki işlem.

KİMLER FAYDALANABİLİR?

  • KOBİ’ler (Yıllık satış miktarı 25 milyon TL’yi geçmeyenler)
  • Orta büyüklükteki işletmeler ise sisteme yakında dahil olacak

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Olağandışı Riskler Yönetim Merkezleri web sitesinden sisteme başvurulabiliyor. Poliçe edilen alacak büyüklüğüne göre prim ödeniyor. En küçük prim 2 bin TL. Sigorta kurumları 20’den fazla risk değerlen-dirme kriteri kullanıyor. Bu şekilde işletmeler için 1’den 6’ya kadar skor belirleniyor. En kötü olan skor 6’ya teminat sağlanmıyor. Teminat oranları ise skora göre yüzde 70 ila yüzde 90 arasında olabiliyor. Ayrıca kurum, alıcı başına 10 TL sorgulama ücreti alıyor.

KEFALET SİGORTASININ ÖZELLİKLERİ

  • Teminat mektubuyla aynı işlevi görür
  • İhaleye katılımı kolaylaştırır
  • Lehtarın sözleşmeden kaynaklı zararını sigortalı adına karşılamasını sağlar
  • Bankadaki limitlerin boşalmasını sağlayarak nakit limitlerin daha fazla kullanımına fırsat verir