tatil-sepeti

Kamu ve özel sektör yatırımları ile hızla gelişen gayrimenkul sektörü, inşaat mühendislerine olan talepte de patlama yaşanmasına yol açtı. Kentsel dönüşümün ivme kazandırdığı sektörde faaliyet gösteren firmalar hızla büyürken nitelikli mühendislere de her geçen gün daha fazla ihtiyaç duyuluyor. İnşaat firmalarının yurt dışında giderek daha fazla ihale kazanması da inşaat mühendisi açığını artırıyor. Bu gelişmeleri ve sektörden gelen talepleri dikkate alan İstanbul Ticaret Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi bünyesinde, ilk kez 2016-2017 eğitim öğretim yılında öğrenci kabul eden İnşaat Mühendisliği Bölümü’nü açtı.

TEMEL MÜHENDİSLİK DALI

İnşaat mühendisliği, malzeme ve tekniği en iyi şekilde bir araya getiren, yapıların plan, proje, yapım ve denetlenmesiyle uğraşan temel mühendislik dalı olarak tanımlanıyor. İnşaat mühendisleri her türlü bina, baraj, havaalanı, köprü, yol, su kemerleri, liman, kanalizasyon, su şebekesi, tünel, demiryolu, hızlı tren projeleri ve metro gibi hizmet ve endüstri yapılarının planlanması, projelendirilmesi, yapımı ve denetimi konuları ile ilgili eğitim ve araştırma yapıyor.

İnşaat mühendisliği alanında çalışmak isteyen kişilerden sayısal akıl yürütme ve uzay ilişkilerini görebilme gücüne sahip; matematiğe, fiziğe, ekonomiye ilgili ve bu alanda iyi yetişmiş bir kişi olması bekleniyor. İnşaat mühendisliğinde de kişinin sentez yapabilme ve bundan yararlanarak problem çözebilme yeteneğini geliştirmiş olması gerekiyor.

PROJELERE ZİYARET

Bölümün kontenjanını tamamen dolduran öğrenciler, daha ilk yıllarında inşaatı süren dev projeleri inceleme fırsatı buldu. İstanbul’daki Bostancı-Dudullu metro hattı inşaatı, Kuzey Marmara Otoyolu’nda devam eden viyadük inşaatları, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin gölet inşaatı, Gebze Ovacık göleti inşaatı gibi projeleri gezen öğrenciler, üretim mühendislerinden inşaat teknikleri hakkında bilgi aldı.

YAZ DÖNEMİNDE STAJ

İstanbul Ticaret Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencileri, lisans eğitimi boyunca mesleki bilgi ve beceri kazanmak amacıyla zorunlu ve seçmeli dersler alıyor. Öğrenciler, kazandıkları bilgi ve becerilerini uygulama ile pekiştirmek için yaz aylarında da staj yapıyor.

HEM OFİSTE HEM ŞANTİYEDE

İnşaat mühendisliği çalışmalarının önemli bir bölümü büroda gerçekleştirilse de bir bölümü uygulama alanında yer alır. Bu nedenle inşaat mühendislerinin bazıları büroda, bazıları şantiyede, pek çoğu da her iki alanda görev yapıyor. Türkiye’de inşaat mühendisleri, Bayındırlık ve İskân, Orman, Tarım ve Köyişleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Ulaştırma Bakanlıklarında, Devlet Su işleri ve Karayolları Genel Müdürlüklerinde, kamu iktisadi teşekküllerinde görev alıyor; bir kısmı ise serbest çalışıyor.

15 Mayıs 2018 Salı

Etiketler : Üniversitemiz