tatil-sepeti

İzmit Körfezi’nin ‘gerdanlığı’ olarak nitelendirilen Osmangazi Köprüsü 30 Haziran’da açıldı. Bittiğinde dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü ise 26 Ağustos’ta, Asya ve Avrupa yakalarını deniz tabanının altından geçen karayolu tüneliyle birbirine bağlayacak Avrasya Tüneli 20 Aralık’ta, ‘Demir İpek Yolu’ olarak adlandırılan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi yıl sonunda hizmete girecek.

İSTANBUL-İZMİR ARASI 3 SAAT

Kamuoyunda İstanbul-İzmir Otoyolu olarak tanınan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi’nde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Proje, İstanbul’u Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa, Kütahya ve İzmir’e bağlayacak. Türkiye nüfusunun yarısını oluşturan 38 milyon insanın yaşadığı coğrafyaya hizmet verecek projeyle seyahat süresi, İstanbul’dan Bursa’ya 1 saate, İzmir’e 3 saate, Eskişehir’e 2.5 saate inecek. Güney Ege bölgesi ve Antalya’ya ulaşım kısalacak. Toplam 433 kilometre uzunluğundaki projenin, 40 kilometrelik Altınova-Gemlik kesimi hizmete açıldı.

DÜNYANIN EN UZUN ASMA KÖPRÜSÜ

Bu yıl başlanması planlanan bir diğer dev proje de Çanakkale 1915 Köprüsü olacak. Çanakkale Boğazı’nda dünyanın en uzun asma köprülerinden birinin inşası için fizibilite çalışmalarına başlandı. Kuleler arası açıklığın 2 bin metreden uzun olması planlanan köprünün, dünyanın en uzun köprüsü olan Japonya Kobe Hyogo’daki Akashi Kaikyo Boğazı Köprüsü’nü geride bırakması bekleniyor.

İSTANBUL’A DEĞER KATACAK

Kanal İstanbul Projesi ile ilgili hazırlıklar tamamlandı, uygulama için ise gerekli çalışmalar devam ediyor. İstanbul’a değer katacak proje için yapılan yasal düzenlemeyle kanalın güzergahındaki mera vasfındaki yerler, kamulaştırma bedeli olmadan kullanılabilecek. YİD modeliyle yapılacak projede, süre yarıştırılacak ya da trafik garantisi verilecek. Kanalın etrafında yeni cazibe alanları oluşturulacak. Ön projesi Bakanlıkça, uygulama projesi ise yüklenici firma tarafından hazırlanacak.

12 Temmuz 2016 Salı

Etiketler : Gündem