Destekler ‘torba’ ile yasalaştı
HABER: ŞEREF KILIÇLI
Sosyal Hizmetler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 22 Şubat tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. ‘18 Maddelik Torba Yasa’ olarak da adlandırılan düzenleme, ticari hayatı yakından etkileyecek birtakım yenilikleri de içeriyor. Kanun kapsamında, işverene, 2018 içinde iş yerinden bildirilen sigortalı sayısına ilave olarak, 1 Şubat 2019 ila 30 Nisan 2019 tarihlerinde işe alınan sigortalılar için üç ay süreyle prim, vergi ve ücret desteği sağlanacak. İşverene sağlanacak ücret desteği, işverenin Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan borçlarından mahsup edilecek. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, ilave istihdama verilecek devlet desteğinin ayrıntısı konusunda 25 Şubat’ta bir açıklama yaptı. Selçuk, izleyen dokuz ay boyunca da prim ve vergileri devletin ödeyeceğini bildirdi.
KİTAPTA KDV KALKTI
Torba Yasa’daki bazı düzenlemeler şu şekilde:
- Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kanunu hükümlerine göre, poşetlenerek satılanlar hariç olmak üzere, basılı kitap ve süreli yayınlardaki KDV oranı sıfırlandı. İstisna had sınırı ise bu istisnanın uygulanmasında geçerli olmayacak.
- Cep telefonları ile diğer alıcısı bulunan verici portatif (cellular) telsiz telefon cihazlarının, Özel Tüketim Vergisi oranlarını indirmeye, yüzde 50’ye kadar artırmaya ve oranlara esas Özel Tüketim Vergisi matrahlarının alt ve üst sınırlarını dörtte birine kadar indirmeye, dört katına kadar artırmaya Cumhurbaşkanı yetkili olacak.
- Ayrıca kanunla söz konusu cihazların vergi oranlarının belirlenmesinde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) matrahları esas alınarak yeniden düzenlendi. ÖTV matrahı bin 200 lirayı aşmayanlar, ÖTV matrahı bin 200 lirayı aşıp, 2 bin 400 lirayı aşmayanların vergi oranı yüzde 25 olacak.
GERİ KAZANIM BEYANNAMELERİ
- 2872 sayılı Çevre Kanunu’nda değişiklikler yapılarak geri kazanım katılım payları konusunda da önemli düzenlemelere gidildi. Eklenen fıkraya göre; ‘Geri kazanım katılım’ payları, ürünün piyasaya sürüldüğü tarihi takip eden ayın 24’üncü gününün sonuna kadar ilgililerin gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı olduğu vergi dairesine, gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunmayanlar tarafından ise Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenecek vergi dairesine beyan edilerek aynı ayın sonuna kadar ödenecek.
- Katılım payının süresinde beyan edilmediğinin veya eksik beyan edildiğinin tespiti halinde beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen katılım payının bir ay içinde ödenmesi gerektiği ilgiliye tebliğ edilecek. Süresinde beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen katılım payının beyan edilmesi gereken son günden ödendiği tarihe kadar geçen süre için 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un 51’inci maddesine göre hesaplanacak, gecikme zammı oranında faiz uygulanarak aynı Kanuna göre tahsil edilecek.
- Hazine ve Maliye Bakanlığı, geri kazanım katılım payının beyan ve ödeme sürelerini kanuni süresinden itibaren bir ayı geçmeyecek şekilde yeniden belirlemeye yetkili olacak.
- Geri kazanım katılım payı beyannamelerinin verilme sürelerini; kapsama girenlerin sektörleri, gayrisafi iş hasıladan, istihdam edilen işçi sayılarını dikkate alarak il ve ilçe sınırları itibarıyla ayrı ayrı ya da birlikte aylık, üç aylık ya da altı aylık dönemler halinde tespit etmeye; beyannamelerin şekil, içerik ve eklerini belirlemeye, beyannamelerin elektronik ortamda gönderilmesine zorunluluk getirmeye, bu beyannamelerin yetki verilmiş gerçek ya da tüzel kişiler aracı kılınarak gönderilmesi hususunda izin vermeye, bu kişileri aracı kılmaya ya da zorunlu tutmaya ve uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye, Bakanlığın görüşünü alarak Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkili olacak.
Naylon poşet beyannamelerine uzatma
2872 sayılı Çevre Kanunu’na getirilen ek madde ile ücretli plastik poşetler için beyanname verme süresi ve geri kazanım katılım payı ödeme tarihi uzatıldı. İTO Başkanı Avdagiç, bu düzenlemenin yanı sıra poşette üç aşamalı çözüm önerdi.
Son torba yasayla, 2872 sayılı Çevre Kanunu’na getirilen ek madde ile ücretli plastik poşetler için beyanname verme süresi uzatıldı. ‘2019’un ocak ve şubat aylarına ilişkin verilmesi gereken beyannameler 24/4/2019’a (bu tarih dahil) kadar verilir ve bu beyanlar üzerine ödenmesi gereken geri kazanım katılım payları 30/4/2019 mesai saati bitimine kadar ödenir’ ibaresi ile hem beyanname verme tarihi hem de geri kazanım katılım payı ödeme tarihi uzatıldı.
AVDAGİÇ’TEN ÜÇ ÖNERİ
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, plastik sektörünün poşet konusundaki beklentilerini ve çözüm önerilerini anlattı. Avdagiç; “Poşet uygulaması ile ilgili mevzuatın AB müktesabatına uygun hale getirilmesi, makul bir geçiş takviminin devreye girmesi ve azalan kapasiteye bağlı olarak sıkıntıya giren üreticiler için ‘Sanayi Dönüşüm Destek Paketi’nin uygulanmaya alınması çok faydalı olacak” dedi. Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu ise görüşlerini kamuoyu ile paylaştıklarını, önerilerinin dikkate alınmaması halinde sektörde istihdamın daralacağını kaydetti.
07 Mart 2019 Perşembe
Etiketler :
Mevzuat