‘Deri’ye her ülke pazar

Giriş: 04.05.2016 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Türk deri sektörü, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Deri, Kürk ve Saraciye Meslek Komitesi öncülüğünde ABD’ye çıkartma yaptı. Sektör temsilcileri, deri tüketicisi ülkelerdeki alıcıları yerinde ziyaret etmek ve yeni alıcılarla ilişkiler geliştirmek amacıyla Amerika’nın lüks dış giyim ve aksesuar fuarı olan 2016 Chicago ILOE Show’u ziyaret etti.

UZAK DEMEYECEĞİZ

İTO Deri, Kürk ve Saraciye Meslek Komitesi Başkanı Nurettin Aydın, “Moralimizin bozuk olduğu bir dönemdeyiz. Sektör ciddi sıkıntılı bir süreçte ama oturmakla, dizimizi dövmekle sorun çözülmez. ‘Uzak’ demeyeceğiz, ‘O ülke deri almaz’ demeyeceğiz. Dünyadaki her deri fuarının takipçisi ve katılımcısı olacağız” dedi. Deri talebinin uzun yıllar daha devam edeceğini savunan Aydın, sektörün her ülkede pazar bulabileceğini kaydetti. Aydın, Türkiye’nin bu sektörde ciddi birikime sahip olduğunun altını çizerek, Türkiye’de deri tabaklama, tasarım ve imalatta yetişmiş insan gücünün ve alt yapının bulunduğunu aktardı.
17-18 Nisan tarihleri arasında gerçekleşen fuarı ziyaret eden heyette Deri, Kürk ve Saraciye Meslek Komitesi Meclis Üyesi Mehmet Musa Evin, İTO Meclis Üyesi ve aynı zamanda İstanbul Deri ve Deri Mamülleri İhracatçıları Birliği (İTKİB) Başkanı Mustafa Şenocak, Komite Başkan Yardımcısı Eyüp Yasan ile Komite Üyesi Faysal Nerse de yer aldı.

DAHA GENİŞ ALICILARA ULAŞABİLİRİZ

Son günlerdeki sıkıntıların deri sektörünü olumsuz etkilese de bu durumun geçici olduğunu kaydeden Nurettin Aydın, şunları söyledi: “Ancak bu durum, ham deri fiyatlarını düşürdü. Dolayısıyla artık herkesin alabileceği bir düzeyde. Bu da yeni ve daha genişalıcılara ulaşmamızı kolaylaştırıyor. Yanıt bulması gereken soru şu: Bu ucuz deriyi alıp imalatını yapmak ve satmak için gerekli sermaye var mı? Özellikle üretimi teşvik edici projeler geliştirilmeli. Çünkü sektör, ithalata bağımlı olarak üretimini sürdürüyor. Bu da sektörü dışa bağlamlı yapıyor. Döviz kurlarından da ciddi şekilde olumsuz etkileniyoruz.”