tatil-sepeti

Teknopark İstanbul’un kuluçka merkezi Cube Incubation öncülüğünde, Türkiye’de ve dünyada derin teknoloji girişimciliği ekosistemini ele alan ‘Türkiye’de ve Dünyada Derin Teknoloji Girişimciliği Raporu’ yayımlandı.

MÜHENDİSLİK ÇÖZÜMLERİ

Derin teknoloji, büyük bilimsel atılımlara veya mühendislik yeniliklerine dayalı ürünler geliştiren girişimleri ifade ediyor.

Derin teknoloji girişimleri, yapay zeka, otonom araçlar, robotlar, nesnelerin interneti, biyoteknoloji ve nanoteknoloji gibi kategorilerde çalışma yaparak hemen her sektörde benzersiz ürün ve çözümler üretiyor. Derin teknolojilerin, global sorunların çözümünde önemli bir yere sahip olacağı düşünülüyor.

İSTKA DESTEĞİYLE

İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) işbirliğiyle hazırlanan rapora, Türkiye’den 6 ana teknoloji kategorisi ve 12 ana sektörde faaliyet gösteren 131 derin teknoloji girişiminin kurucuları ve yöneticileri katıldı. Rapor, İngilizce ve Türkçe olarak hazırlandı.

10 ŞİRKETTEN 7’Sİ

Global girişimcilik ekonomisi yaklaşık 3 trilyon dolarlık değerle bir G7 ülkesinin GSYH’si kadar değer üretiyor. Dünyanın en büyük 10 şirketinden 7’si ve büyük küresel şirketlerin önemli bir kısmı teknoloji sektöründe faaliyet gösteriyor. 2019 yılında girişimcilik ekosistemine dünya çapında yapılan risk sermayesi yatırımları 300 milyar dolara yaklaştı.

HEDEFİMİZ, EKOSİSTEMİ OLUŞTURMAK

Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu, Türkiye’de ve dünyada derin teknoloji girişimlerine yönelik sayılı raporlar arasındayer alan çalışmayı ekosisteme sunmaktan gurur duyduklarını söyledi. Topçu, “Teknopark İstanbul olarak, hem derin teknoloji girişimlerimizin dünyaya açılması hem de derin teknoloji alanında çalışan girişimcilere mali destek sağlamak için çalışıyoruz” dedi.

Yeni kuluçka binasıyla birlikte sağladıkları pek çok desteğin yanı sıra sürdürülebilir, öngörülebilir ve Türkiye’de ilkleri gerçekleştiren benzersiz bir derin teknoloji girişim ekosistemi oluşturmayı hedeflediklerini anlatan Topçu, şu bilgiyi verdi: “Kısa zaman içerisinde uluslararası camiada önemli bir merkez olmayı hedefliyoruz. Türkiye’deki derin teknoloji girişimlerinin hizmet sağladığı ana sektörler içerisinde sırasıyla sağlık, imalat ve inşaat ön planda. Bu iki sektöre ek olarak savunma ve havacılık sektörü de dikkat çekiyor.”

AVRUPA’DA 36 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

ABD ve Çin, 2015’ten 2018’e kadar derin teknoloji şirketlerine yapılan küresel yatırımların yaklaşık yüzde 81’ini gerçekleştirdi. ABD’de bu süreçte 32.8 milyar dolarlık, Çin’de ise 14.6 milyar dolarlık derin teknoloji yatırımı yapıldı. Avrupa’da da son yıllarda önemli bir artış görülüyor. Atomico’nun The State of European Tech (2020) raporuna göre, 2016’da Avrupalı şirketlere yapılan 3.9 milyar dolar tutarındaki derin teknoloji yatırımları, 2019’da 10.2 milyar dolara çıkarak zirve yaptı. Bu yatırımlar, 2020’nin ocak-eylül dönemi itibarıyla 8.9 milyar dolar oldu. 2016’dan bu yana Avrupa’daki derin teknoloji şirketlerine yapılan kümülatif yatırım ise 36 milyar doları aştı.

TEKNOLOJİ GİRİŞİMİNDEKİ PAYI YÜZDE 45

Rapora göre, dünya genelinde teknoloji girişimleri arasında derin teknoloji girişimlerinin payı 2010’da yüzde 22’lerdeyken, 2018’de yüzde 45’i aştı. Derin teknoloji alanında yatırımların en fazla fotonik ve elektronik kategorisinde, en az da kuantum bilgisayarlarda yapıldığı görülüyor. 2020’de 51 ülkede bin 305 şehirde derin teknoloji yatırımı mevcut.

25 Şubat 2021 Perşembe

Etiketler : Gündem