Çarşamba, 04 Aralık, 2024
Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ile Birleşmiş Milletler Kadın Birimi'nin (UN Women) araştırmasına göre, deprem bölgesindeki kadın girişimciler en çok hibe ve eleman desteğine ihtiyaç duyuyor.
Dernekten yapılan açıklamaya göre, KAGİDER ile BM Kadın Birimi iş birliğinde depremden etkilenen illerdeki kadın girişimcilerin ihtiyaçlarını belirlemek amacıyla yapılan araştırmanın sonuçları paylaşıldı.
KAGİDER veri tabanında bulunan bütün girişimci kadının arandığı ve 73 kişi ile görüşmenin sağlandığı araştırmanın sonuçlarına bakıldığında, deprem bölgesindeki kadın girişimciler yüzde 25 ile en çok hibeye ihtiyaç duyuyor.
İhtiyaçlar sıralamasında hibeyi yüzde 18 ile eleman, yüzde 16 ile ekipman, yüzde 9'ar ile çalışma alanının yeniden inşasına yönelik destekler ve tanıtım/pazar desteği takip ediyor.
Katılımcıların yüzde 6'sı yönetim/danışmanlık desteği talep ederken, diğer finansal destekler ile psikososyal destekler yüzde 5'er ile son sırada yer alıyor.
YÜZDE 88'İ ÜRETİME VEYA HİZMETE ARA VERDİ
Çalışmaya katılan girişimci kadınların yaklaşık yüzde 88'i üretime veya hizmete ara vermiş bulunuyor. Ara verenlerin yüzde 50'den fazlası deprem sonrasında yeni ürün üretimine veya yeniden hizmete başlayamadıklarını belirtiyor. Deprem sonrasında üretime veya hizmete tekrar başlamayanların çoğu sebep olarak mekan ve ekipmanlarının ağır hasarlı olmasını gösteriyor.
Üretim faaliyetinde bulunan kadın girişimcilerin yüzde 49'u stoklu ürünü olduğunu belirtirken, stoklu ürünlerin çoğunluğunu imalat, el yapımı, hediyelik ürünler, tekstil ve gıda sektörleri oluşturuyor.
Soruları yanıtlayan kadın girişimcilerin sektörlerine bakıldığında tarım/gıda yüzde 30,1 ile ilk sırada yer alırken, onu yüzde 24,7 ile tekstil, ayakkabı, çanta ve aksesuar, imalat, el yapımı ahşap sektörleri izledi.
Görüşme sonucunda deprem sonrasında "geçici barınma" için en çok tercih edilen iller ise İstanbul, Mersin, Ankara, Antalya, Kocaeli, İzmir ve Sivas olarak sıralanıyor.
KADIN GİRİŞİMCİLİĞİ VE İSTİHDAMI TOPARLANIRSA EKONOMİ DE YENİDEN TOPARLANIR
Açıklamada görüşlerine yer verilen KAGİDER Başkanı Emine Erdem, depremden sonra yaraların hızla sarılması ve yerel ekonominin ayağa kaldırılması için ihtiyaçların tespit edilmesinin önem taşıdığını anlattı.
Erdem, "Kadın girişimciliği ve istihdamı toparlanırsa ekonomi de yeniden toparlanır. Bir başka ifadeyle, kadınlar ayağa kalkarsa ekonomi de ayağa kalkar. Bu bakımdan devletin, iş dünyasının, sivil toplum kuruluşlarının ve sorumluluk sahibi bireylerin el ele vererek destek sağlaması sürecin başarısı için kilit öneme sahip." ifadelerini kullandı.
BM Türkiye Kadın Birimi Ülke Direktörü Asya Varbanova da kadın girişimciliğinin ekonomik büyüme ve sürdürülebilirlik için itici bir güç olduğunu kaydederek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Deprem sonrası toparlanma sürecinin kadın girişimcilerin ihtiyaç ve önceliklerine göre şekillendirilmesi kritik önem taşıyor. Bu hızlı araştırma, etkilenen bölgedeki kadın girişimcilerin işlerinin devamlılığı için neye ihtiyaç duyduğuna dair değerli bilgiler sağlıyor. Tüm kamu, özel ve uluslararası ortakları, iyileştirme sürecinde bu ihtiyaçları tam olarak dikkate almaya ve ele almaya teşvik ediyoruz."
24 Mart 2023 Cuma
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba