Perşembe, 05 Aralık, 2024
Deprem bölgesindeki illerde yapılacak yatırımların da 6. Bölge teşviklerinden yararlanmasını öngören Cumhurbaşkanı Kararı yayımlandı. Deprem sebebiyle yıkılmış olup yeniden yapılan tesisler için 10 yıl sigorta prim muafiyeti uygulanacak. Bunun için Cumhurbaşkanlığı kararıyla Cazibe Merkezleri Programı Kapsamında Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Karar’da değişiklik yapıldı.
ASGARİ 1.5 MİLYON LİRA
Buna göre deprem bölgesinde asgari 1.5 milyon lira tutarındaki yatırımlar, 6. Bölge teşviklerinden, 6. Bölge için öngörülen sürelerde yararlanabilecek. Bu kapsamda yararlanılacak faiz ve kâr payı desteği, sabit yatırım tutarının yüzde 10’unu aşmamak kaydıyla 30 milyon lirayı geçemeyecek. Karar öncesi kullanılan faiz ve kâr payı desteğinden yararlanılan krediler ve finansal kiralama borçlanmaları için destek süresi sonuna kadar uygulama yapılacak.
YENİ YATIRIMLAR DAHİL
Destek unsurlarından süresi devam eden ve tamamlama vizesi yapılmamış yatırım teşvik belgesi kapsamındaki yatırımlar da dahil olmak üzere yeni yatırımlar yararlanacak. Ayrıca deprem nedeniyle hasar gören yatırımların yerine yapılacak yeni yatırımlar da kapsama dahil olacak.
İŞVEREN DESTEĞİ
Depremde hasar gören yatırımların yerine yapılacak yatırımlarda sigorta primi işveren hissesi desteği ile sigorta primi desteğinin hesaplanmasında dikkate alınacak işçi sayısında 31 Mart tarihli işçi sayısı üzerinden hasar derecesine göre farklılık uygulanacak.
AĞIR HASARLI TESİSLER
Buna göre tamamen yıkılan veya yıkılmasına karar verilen tesislerdeki istihdamın tamamı ilave istihdam olarak kabul edilecek. Ağır hasarlı tesislerde yüzde 75 ilave istihdam olarak kabul edilecek. Orta hasarlı tesislerde yüzde 50 ilave istihdam, az hasarlı tesislerde yüzde 25 ilave istihdam kabul edilecek. Uygulama kapsamında; Adıyaman, Elazığ, Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Sivas illerinin bazı ilçeleri yer alıyor.
GSM ŞİRKETLERİ SİLDİKLERİ DEPREMZEDE BORÇLARINI VERGİDEN DÜŞEBİLECEK
Elektronik haberleşme ve su yapıları denetim hizmetlerine ilişkin tedbirleri içeren 140 sayılı OHAL Karar-namesi yayım-landı. Elektronik haberleşme hizmeti veren şirketler, depremzedelerin borçlarını silmeleri ve OHAL boyunca oluşan borçlardan feragat etmeleri halinde bu tutarları vergiden düşebilecek. Resmi Gazete’de yayımlanan kararnameye göre, OHAL süresince depremden etkilendiğini belgeleyen bireyler için yapılacak yeni aboneliklerde ilk tesis özel iletişim vergisi alınmayacak. Bu illerdeki mobil aboneliklerden 3 ay süreyle telsiz ruhsatname ve kullanım ücreti talep edilmeyecek. İşletmeciler, düzenledikleri faturalardan feragat etmeleri halinde, bu tutarı gider olarak gösterebilecek.
İCRA DURDURMADA SÜRE UZADI
Deprem bölgesindeki illerde icra takiplerini durduran 120 sayılı OHAL Kararnamesi’nin kapsamı daraltılarak süresi uzatıldı. İlk çıkan kararnamede deprem sebebiyle OHAL ilan edilen illerdeki icra takipleri, 6 Şubat ile 6 Nisan tarihleri arasında durdurulmuştu.
Bu kararnamede değişiklik yapan yeni bir kararname ile icra takiplerinin durdurulacağı illerin kapsamı daraltılırken, takiplerin durdurulmasına ilişkin süre 1 ay uzatıldı.
10 Nisan 2023 Pazartesi
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba