Salı, 05 Kasım, 2024
Türkiye, 1 Ocak itibariyle Depozito Yönetim Sistemi’ne (DYS) ilk adımı atıyor. Firmaların DYS kapsamına giren ürün ve ambalajları, tescil ettirmiş olmaları gerekiyor. 1 Temmuz itibariyle tescil edilmemiş ürün ve ambalajlar piyasaya sürülemeyecek.
HABER: MÜGE BİBER
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca devreye sokulan Depozito Yönetim Sistemi, 2023 sonuna kadar 7 bin noktada hayata geçirilecek. Sistem, belirli bir depozito bedeli alınarak piyasaya sürülen ürünlerin tüketim sonrasında iade alınmasına ve depozito bedelinin geri ödenmesine dayanıyor. Çalışmaları, Türkiye Çevre Ajansı tarafından yürütülen Depozito İade Sistemi’ne ilk adım atıldı. 1., 2. ve 3. sınıf ambalajlar ile 1. sınıf olarak tanımlanmış ürünlerin tescil süreci, yeni yılın ilk günü sona eriyor. 1 Ocak’tan itibaren de bu ambalaj ve ürünler depozitolu olarak piyasaya sürülecek. Sistemde ikinci adım ise 1 Temmuz itibariyle atılacak. Bu tarihten sonra Depozito Yönetim Sistemi’nde tescillenmemiş ürünler piyasaya sürülemeyecek.
20 MİLYAR ADET
Sistem ile Türkiye’de cam, plastik ve alüminyum gibi yıllık tüketilen 20 milyar adet içecek ambalajının tamamının dönüştürülmesi amaçlanıyor.
DYS, hem ürünü piyasaya sürenlere hem de satış noktalarına önemli sorumluluklar getiriyor. Buna göre, ürünü piyasaya sürenler, zorunlu DYS’ye ilişkin genel ilke ve esaslara uygun ve uyumlu olarak faaliyet göstermek zorunda. Belirlenen esaslar ise şöyle:
* Depozito Bilgi Yönetim Sistemi’ne (DBYS) kayıt olmak.
* Zorunlu DYS kapsamında kalan ambalajları için sistem dahilinde belirlenen şart ve gereksinimlerin karşılanmasını sağlamak. Gerekli işaretleme ve etiketlemeleri yapmak.
* Piyasaya arz edeceği kapsam dahilindeki ambalajları belirtilen takvime uygun olarak DBYS üzerinden tescil ettirmek.
* Kapsam dahilindeki ambalajları tescil edilmeden piyasaya sürmemek.
* Ajans tarafından belirlenen mali yükümlülükleri yerine getirmek.
* Depozito ücretini Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği hükümlerine göre belirlenen miktar ve süre içerisinde Ajansa aktarmak.
* Ambalajlı ürünlerin bu sisteme dahil edilmeden ithal edilmesi dahil yurt içi piyasaya arz edilmesine yönelik kısıtlama ve yasaklamaya ilişkin hükümler, piyasaya süren işletmelerin asli sorumluluğunda olacak.
SATIŞ NOKTALARI DİKKAT
* Depozito Bilgi Yönetim Sistemi’ne kayıt olmalı.
* Bu sistem kapsamında satışını/teslimini gerçekleştirdikleri tescilli ambalajlı ürünlere ait depozito ücretini bu ambalajlı ürünleri satın/teslim alırken ödemek ve ürünlerin satışını/teslimini gerçekleştirirken ise tahsil etmekle sorumlu olacak.
* Tüketicilerce/kullanıcılarca getirilen depozitolu boş ambalajların iade alınması konusunda DBYS operatörünün Depozito Saha Uygulama Planı’na uygun ve uyumlu olarak sisteme dahil olmalı.
* Tüketiciler/kullanıcılar tarafından getirilen depozitolu boş ambalajların iade alınması ile ilgili sorumlulukları doğrultusunda belirtilen planlama ve takvime uygun olarak hareket etmeli.
* İade noktasının işyerinin çalışma ruhsatına tabi alanı içerisinde ve tüketicilerin/kullanıcıların kolayca görebileceği ve ulaşabileceği alana konumlandırılması için DBYS operatörü ile işbirliği içerisinde olmalı.
AMBALAJLARIN ÖZELLİKLERİ NASIL OLMALI?
Cam ambalaj
* Ambalajın en geniş yerinde dış çapı/eni 50-120 mm arasında olmalı.
* Ambalaj boyu (kapak dahil) 130-380 mm arasında olmalı.
* Ambalaj kütlesi 1.5 kg olmalı.
PET ambalaj
* Ambalajın en geniş yerinde dış çapı/eni 50-130 mm arasında olmalı.
* Ambalaj boyu (kapak dahil) 130-380 mm arasında olmalı.
Alüminyum ambalaj
* Ambalajın en geniş yerinde dış çapı/eni 50-100 mm arasında olmalı.
* Ambalaj boyu (kapak dahil) 70-240 mm arasında olmalı.
DEPOZİTO İADE SİSTEMİNE GÖRE AMBALAJLAR
1 Cam
2 PET
3 Alüminyum
4 HDPE
5 Kompozit
6 Diğer
1. SINIF ÜRÜNLER
* Alkolsüz içecekler
* İçme ve kaynak suları
* Doğal mineralli sular
* Aromatize edilmişler dahil
* Alkollü ve alkolsüz biralar
* Malt içecekleri
* Enerji içecekleri
* Sporcu içecekleri
02 Ocak 2023 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı