Cuma, 22 Kasım, 2024
HABER: ADEM ORHUN
Ticaret ve lojistik sektörünün gelişmesine paralel olarak depo ihtiyacı da giderek artıyor. Özellikle Türkiye’nin yıllık lojistik hareketlerinin önemli bir kısmının gerçekleştiği İstanbul’da nitelikli depo alanları ihtiyaçların gerisinde kalıyor.
Son yıllarda konut projelerinde dahi problem olan uygun arsa ihtiyacı, yeni depoların kurulmasını zorlaştıran en büyük etkenlerden biri. Bu durum, kaçınılmaz olarak depo ücretlerine de yansıyor. Depo ihtiyacı ve yüksek kiralama ücretleri, İstanbul Ticaret Odası Meclisi’nde de gündeme geldi.
İTO Meclis ve Emlak Müşavirleri Meslek Komitesi Üyesi Karabet Hemengül, İstanbul’da depo fiyatlarının aşırı yükseldiğine dikkati çekerek, bunun zincirleme etkileri olduğunu vurguladı.
İTO üyelerinden ve piyasadan kendilerine iletilen şikayetler üzerine konuyu araştırdıklarını ifade eden Hemengül, “Birçok sektörde firmaların depoya ihtiyacı var. Arsa sıkıntısı, inşası için geniş taban alanına ihtiyaç olan depoların yapılmasını zorlaştırıyor. Bunun sonucunda depolarda kira fiyatları rayicin üstüne çıktı. İstanbul’un hemen dışında depoların metrekare fiyatları 1-2 dolar civarındayken İstanbul içinde bu rakam 7-8 dolarlara çıkıyor. Bugün plazaların 8-10 dolar civarında fiyatla bulunduğu bir ortamda, depo fiyatlarını normal kabul etmek mümkün değil” dedi.
DAĞINIKLIK ETKİLİYOR
İmalat sektörünün ve toptancıların dağınık vaziyette olmasının; ayrıca depolama alanlarının da birbirinden uzakta oluşunun sorunu daha kronik hale getirdiğini belirten Hemengül, tüm bunların nakliye maliyetlerinin de yükselmesine sebep olduğunu kaydetti.
MİLLİ EMLAK ARAZİLERİ
Depo sorununun toplumun geniş bir kesimini ilgilendirdiğine dikkat çeken Hemengül, problemin çözümü için önerileri de olduğunu belirtti. Öncelikli olarak ucuz arsa temin edilmesi gerektiğini vurgulayan Karabet Hemengül, şöyle konuştu: “Bu arazilerin üzerine düşük maliyetli depolama alanları inşa edilmeli. İşyerlerinin ve sanayinin kümelendiği yerlerde depolar üretilmeli. Konuyla ilgisi olan bütün tarafların, belediyelerden depo alanları için talepte bulunması lazım. Milli Emlak’ın envanterinde araziler var. Orman vasfında bulunmayan bu araziler kiralık olarak verilebilir. Bakanlıkların bu konuda kolaylık sağlamalarını bekliyoruz. Büyük depolama alanları için İstanbul çevresindeki araziler de kullanılabilir. Çorlu gibi kritik noktalarda şimdiden adımlar atılmalı. Arnavutköy ve 3. Havalimanı’nın yakınlarında depo alanları ayrılmalı. Bu şekilde depo inşaat ve kira maliyetlerini düşürebiliriz.”
EKONOMİK BÖLGELER TEŞVİK EDİLMELİ
Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üreticileri Derneği (UTİKAD) Başkanı ve İTO Meclisi Üyesi Turgut Erkeskin, depo alanlarının artan ihtiyaçları karşılamadığını söyledi.
Son yıllarda İstanbul İmar Planı’nda depolama amaçlı ayrılan bölgelerin aşağıya çekilmesi, depolama yapılan bölgelerde arazi maliyetlerinin yükselmesi gibi unsurların firmaları depo yatırımından çok, kiralama yöntemine yönlendirdiğini belirten Erkeskin, “Böylece firmalar ilk yatırım maliyetinden kurtuluyorlardı. Ancak alan darlığına bir de arazi fiyatlarının yükselmesi ve artan inşaat maliyetleri de eklenince kiralar doğal olarak yükseldi. Metrekare bazında rakamlar 6-9 dolara çıktı” dedi. Erkeskin, bu durumdan sektör temsilcilerinin olumsuz etkilenmemesi için depo yapılabilecek alanların genişletilmesi gerektiğini söyledi.
Erkeskin, “Yeni yatırımların arazi maliyet-lerinin daha düşük olduğu bölgelere doğru kayması teşvik edilmeli” dedi.
49 YILLIĞINA KİRALANSIN
Konu hakkında görüşlerini sorduğumuz İTO Taşımacılık ve Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Halit Özyurt, “Lojistik firmaları sadece depo değil, garaj sıkıntısı da çekiyor. Firmaların çoğunun kendi garajları ve kademeleri yok. Bu nedenle iş düzeni bozuluyor” dedi.
Özyurt, en uygun çözüm yolunun, İstanbul’da yeni yapılan gümrük alanları civarındaki bölgelerde devletin Milli Emlak kanalı ile kiralık arsa sunması olduğunu kaydetti. Milli Emlak’ın depo, antrepo veya garaj yapacak firmalara bu arazileri 49 yıllığına kiralamasını isteyen Özyurt, “Devlet bu tür arazileri lojistik firmalarına satabilir. Belediyeleri ise bu işe karıştırmamak lazım diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
ÇATALCA VE 3. KÖPRÜ YOLU
Çorlu’nun uzak kalacağını ifade eden Özyurt, depo ve garaj alanları için uygun bölgeleri şöyle sıraladı: “Çatalca ile Küçükçekmece arasındaki bölgeler olabilir. İnşaatı süren 3. Köprü yoluna yakın bölgeler de seçilebilir. Çatalca, Kızılali, Yassıören, Boyalık, Baklalı, Tayakadın, Balaban, Durusu, Çanakça, Subaşı gibi yerlerden arazi ayarlanabilir. Garaj yeri yapmak için bu bölgeleri gezdim. Saydığım yerlerde çok boş arazi var.”
ASKERİ ALANLAR FIRSAT
“Hadımköy’de askeriye birçok yeri terk ediyor” diyen Özyurt, sözlerini şöyle sürdürdü: “Buralarda çok ciddi devlet arazileri var. Bu arazilerden de sağlanabilir. Böylelikle İstanbul nefes alır, TIR yoğunluğundan kurtulur. İmalat bölgelerinin dağınık olmasının yol açtığı dezavantaj da aşılır. Lojistik firmasının rahat bir deposu ve garajı olursa yükü almak ve dağıtmak artık sorun olmaktan çıkar.”
Depo kira bedeli
Serbest depolarda
l İstanbul içinde:
4-5 dolar
l İstanbul dışında (Çatalca vs): 1.5–3 dolar
Antrepolarda
l İstanbul içinde:
6-8 dolar
l İstanbul dışında (Çatalca vs): 4-5 dolar
04 Ağustos 2015 Salı
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe