tatil-sepeti

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Türkiye’yi ileri taşıyan Teknopark İstanbul ekosistemi hızla büyüyor. İTO’nun Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile ortaklaşa kurduğu Teknopark İstanbul’da, yeni etapların temeli atılmadan firmalar yer için sıraya girmiş oluyor. Teknopark İstanbul’daki firmalar, geliştirdikleri yerli ve milli ürünler ile ithal ürünlerle artan cari açığı düşürmede de çok önemli bir rol üstleniyor.
İstanbul Ticaret Gazetesi olarak her hafta, yerli ve milli üretimleri ile Türkiye’yi heyecanlandıran, gururlandıran firmaları daha geniş kitlelere tanıtmaya devam ediyoruz.

NÜKLEER KADAR GÜÇLÜ

Bu haftaki konuğumuz, savunma sanayinin heyecanla beklediği üretimlerin mucidi İdealab İnovasyon Ar-Ge Mühendislik Danışmanlık Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yapılmayanı yapma hedefiyle yola çıkan İdealab, karbondioksit gazını kullanarak güç üreten bir sistem geliştirdi. Geleneksel motor sistemlerine göre daha verimli ve yüksek yoğunluklu güç üretimi sağlayan bu sistemin adı ‘Süperkritik karbondioksit çevrimli güç sistemi (S-CO2)’.

GÜN SAYIYOR

Milli gemilerimizde (MİLGEM) ve milli denizaltılarımızda (MİLDEN) test edilmek için gün sayan bu sistem, denizaltıların şnorkelsiz su altında kalma süresini nükleer denizaltılar seviyesine çıkarıyor. Karbondioksit gazı kullanılarak oluşturulan bu güç üretim sistemi, geleneksel motor sistemlerine göre daha verimli ve yüksek yoğunluklu bir güç üretimi sağlıyor.

PROTOTİP TEKNOPARK’TA

İdealab’ın Operasyon Müdürü Hayri Özturan, “Süperkritik karbondioksit çevrimli bu güç sisteminin çekirdeğinin birebir ölçekte gerçek prototipini Teknopark İstanbul’da görebilirsiniz. Çok küçük hacimlerde çok yüksek güçler üretebiliyoruz. Güç verimliliği ve yoğunluğunun önemi büyük. Büyük güçleri küçük hacimlerde üretebilen bir ürünün tasarımını yaptık. Bundan sonra karasal ölçekli bir prototip yapmak ve sonrasında Milli Gemi (MİLGEM) ve Milli Denizaltılarımızda (MİLDEN) test etmek istiyoruz” diye konuştu. Özturan, hiçbir alanda dışa bağımlı olmamak için bu yeni teknolojinin alt sistemlerini çalıştıklarını da dile getirdi.

YERLİ MOTOR ÜRETİMİ

Özturan, İdealab’ın ilk kuruluş döneminde hedefini yerli motor üretecek firmalardan biri olmak üzere belirlediğine dikkat çekerek, “İdealab’ı öne çıkaran özelliği ise tecrübeli ve uzman bir ekiple gelen tecrübesi. Deneyime değer veren, yetişmiş insan kaynağını şirketin en büyük sermayesi gören bir anlayışta çalışıyoruz” dedi.

ELEKTRİKLİ MOTORA YATIRIM

Özturan, İdealab’ın aynı zamanda elektrik motorları geliştirme üzerinde çalışmalarının olduğunu belirterek, “Geleceğin teknolojisinin akıllı, otonom ve elektrikli araçlarda olduğunu düşünüyoruz ve bu alana yatırım yapıyoruz” bilgisini paylaştı.

YERLİ VE MİLLİ TASARIM

İdealab, bir mühendislik ve Ar-Ge ofisi olarak Teknopark İstanbul’da çalışmalarını yürütüyor. Farklı mühendislik disiplinlerini bünyesinde barındırıyor. Bunlar temel bilimlerle birlikte termal, yapısal, titreşim analizleri, manyetik ve elektronik kontrol gibi birçok özel alanı içeriyor. Bu bilimleri kullanarak Türkiye’nin ihtiyacına ve özellikle savunma sanayindeki dışa bağımlı noktalarımıza odaklı yerli ve milli tasarımlar yapıyor. Ülkemizin stratejik ihtiyaçları, müşteri istekleri ve yeni teknolojileri göz önüne alarak çalışmalar yürüten İdealab yaptığı ana işi; enerji, güç ve tahrik sistemleri olarak tanımlıyor.

JET MOTORU ÜRETEBİLİYOR

İdealab Operasyon Müdürü Hayri Özturan, jet motoru üretebilecek ve jet motoru projelerine teknoloji desteği verebilecek teknolojiye sahip olduklarını belirterek, “Büyük ölçekli jet motoru tasarımlarına devam ediyoruz. Son dönemde 170 N itkili küçük bir jet motoru tasarımı dahil ilk çalışan prototiplerini de ürettik. Birini eğitim amaçlı olarak üniversite öğrencilerinin kullanabileceği bir jet motoru test sistemi haline çevirdik. Öğrencilerimizin gücü artırıp, yanmayı görebileceği, motorla ilgili her türlü detayı toplayabileceği bir sistem olarak tasarladık ve bunu Gebze Teknik Üniversitesi’ne hediye ettik” dedi.

SU ALTINDA 90 GÜN

SCO2 güç sistemiyle donatılmış denizaltılar, 90 güne kadar su altında kalabilecek, 800 metrelik derinlik basıncına dayanabilecek ve 15 bin kilometre menzile sahip olacaklar.

29 Mayıs 2018 Salı

Etiketler : Gündem