tatil-sepeti

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen yeni tip denizaltı projesi kapsamında havadan bağımsız tahrik sistemine sahip 6 denizaltı inşa edilecek. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve Thyssen Krupp Marine Systems arasında imzalanan sözleşmeyle imal edilecek denizaltılar, 2027’ye kadar hizmete alınacak. Yakıt pili teknolojisi sayesinde havadan bağımsız tahrik kabiliyetine sahip olacak denizaltılar, bu özellikleriyle Türk Deniz Kuvvetleri için ilk olacak. Projedeki 214 sınıfı (Tip-214) denizaltılar, birçok tipte torpido ve füze atabilme, mayın dökebilme özelliğine sahip.

ÖNCE PİRİ REİS

Proje kapmasında Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda yapımı süren ilk denizaltı Piri Reis’in bu yıl içinde hizmete alınması hedefleniyor. Ayrıca birer yıl arayla Hızırreis, Muratreis, Aydınreis, Seydialireis, Selmanreis denizaltılarının hizmete alınmasıyla, 2027 yılına kadar yeni tip 6 denizaltı donanmaya kazandırılacak.

30 YERLİ FİRMA

Proje kapsamında ASELSAN, HAVELSAN, STM, Gürdesan, Sirena Marine, Arıtaş, MİLSOFT, AYESAŞ, Koç Bilgi Savunma,İ-Marine gibi birçok firmanın denizaltı platformuna ve su altı teknolojisine yönelik tasarımlarını ve üretimlerini gerçekleştirdikleri ürünler kullanılıyor.

TEKNOLOJİ TRANSFERİ

Projeye katılan 30 firmanın çoğuna da teknoloji transferleri yapıldı. Böylece, bu firmalara denizaltı platformları ve su altı araçlarında kullanılacak sistem ve cihazların tasarım, üretim ve testlerini yapabilme kabiliyeti kazandırıldı.

Bu arada Reis sınıfı denizaltılarda mevcut sistemlerin geliştirilerek kullanılmasına yönelik Ar-Ge yürütülüyor. Bu hedef için yerli ve milli yakıt pili, ana elektrik motoru, batarya ve çeşitli tipte sonarların geliştirilmesine Savunma Sanayii Başkanlığı bünyesinde başlanıldı.

MİLDEN İÇİN HAZIRLIK

Diğer yandan milli dizayn ve çoğunluğu milli sistemlerden oluşacak milli denizaltı MİLDEN’le ilgili hazırlıklar devam ediyor.

Reis sınıfından elde edilecek tecrübelerle MİLDEN’in inşasına 2025 senesinde Gölcük Tersanesi’nde başlanacak. Böylece milli denizaltıların 5-6 sene içerisinde Deniz Kuvvetleri’ne teslim edilmesi planlanıyor.

SIĞ SULAR İÇİN STM500

Savunma Teknolojileri Mühendislik A.Ş. (STM), geçtiğimiz aylarda Deniz Projeleri belgesini yayımlayarak STM500 adında küçük bir denizaltı tasarımı yapmıştı. STM500’ün inşasına bu yıl başlanması planlanıyor. Halihazırda Türk Deniz Kuvvetleri’nin kullandığı denizaltılar dalmış vaziyette 1.100-1.600 ton deplasmana sahip. STM500’ün 540 tonluk deplasmanı olacak. Sığ sular ve adacıkların bulunduğu denizler için tasarlanan STM500 dizel-elektrik atak denizaltı olacak.

30 Mayıs 2022 Pazartesi

Etiketler : Gündem