Cuma, 22 Kasım, 2024
Enerji ihtiyacının üçte ikisinden fazlasını ithal eden Türkiye’nin arz güvenliği ve yerli kaynak çeşitliliğini artırması gerekiyor.
Denizüstü Rüzgar Enerjisi Derneği (DÜRED) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Durak, Türkiye’nin deniz üstü rüzgar enerjisi projelerini gerçekleştireceği YEKA alanlarının netleştiğine dikkat çekti. Durak, “Bandırma açıklarında bin 111 kilometrekare, Bozcaada açıklarında 299 kilometrekare, Gelibolu açıklarında 75.6 kilometrekare ve Karabiga kıyılarında 410 kilometrekare alan deniz üstü rüzgar enerjisi için tahsis edildi” dedi.
TEKNİK ÇALIŞMALAR BAŞLIYOR
Durak, tahsis edilen YEKA için ön fizibilite etütlerinin yapılacağını ifade ederek, “2024’te denizlerde teknik çalışmalara başlanabilecek. Deniz üstü rüzgar enerjisi santral projeleri için Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) taban fiyatı kilovatsaat başına 6.75 cent/dolar, tavan fiyatı ise kilovatsaat başına 8.25 cent/dolar olarak belirlendi” diye konuştu.
Ayrıca YEKDEM’in uygulama süresinin 10 yıl olduğu bilgisini paylaşan Durak, bu tesisler için yerli katkı fiyatı uygulama süresinin de 5 yıl olarak düzenlendiğini hatırlattı.
DENİZÜSTÜ 5 GİGAVAT
Durak, Türkiye’de rüzgarda yüzer ve sabit temelli kurulumlar için potansiyeli yüksek bölgeler bulunduğuna işaret ederek, “Karadeniz’de yüzer kurulumlar için 13.9 gigavat ve sabit temelli kurulumlar için 1.3 gigavatlık potansiyel tespit edildi. Marmara Denizi’nde yüzer kurulumlar için 19.2 gigavat ve sabit temelli kurulumlar için 2.8 gigavatlık potansiyel mevcut” dedi.
Türkiye’nin deniz üstü rüzgar kurulumu hedefinin 2035’te 5 gigavat olduğunu belirten Durak, toplam rüzgar kapasitesi hedefinin ise 29.6 gigavat olduğunu söyledi.
KAPASİTE 460 GİGAVAT
Dünyada 2030’a kadar 460 gigavat deniz üstü rüzgar enerjisi kapasitesi olacağının tahmin edildiğini dile getiren Durak, şunları kaydetti: “Japonya’nın 2003’te Asya’daki ilk deniz üstü rüzgar projesini devreye almasına rağmen Asya’da deniz üstü rüzgar enerji piyasasının gerçek anlamda başlangıcı 2014’te oldu. Çin, 2014’te ulusal planını açıklayarak ilk adımı attı. Bu pazarın ilk beş ülkesi ise Çin (52 gigavat), Tavyan (10.5 gigavat), Güney Kore (7.9 gigavat), Japonya (7.4 gigavat) ve Vietnam (5.2 gigavat).”
SODYUM BOR HİDRÜR TESİSİ KURULACAK
Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın koordinatör olarak yer aldığı uluslararası ortaklı 16 üyeli konsorsiyumunun hazırladığı ‘HYSouthMarmara Projesi’nde, Ufuk Temiz Hidrojen Ortaklığı AB’den destek almaya hak kazandı.
DÜRED Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Durak, deniz üstü rüzgar enerjisinden elde edilen elektrikle yeşil hidrojen üretiminin amaçlandığına ve projenin 36.8 milyon Euro toplam bütçeyle 5 yıl süreceğine dikkat çekti. Durak, “Türkiye’nin ilk Yeşil Hidrojen Vadisi hayata geçirilecek. Projenin başarılı olmasıyla şimdiye kadarki en yüksek hibe tutarı olan 8 milyon Euro AB hibesi ülkemize kazandırıldı ve Türkiye Çerçeve Programları tarihinde bir ilk yaşandı” dedi.
Proje kapsamında Türkiye’nin ilk sodyum bor hidrür tesisi de kurulacak. Balıkesir’de sodyum bor hidrür tesisi yatırımı yapılarak, bor mineralinin hidrojen depolamadaki avantajlarıyla enerji sektörüne sağlam bir adım atması sağlanacak. Böylece dünya rezervlerinin yüzde 73’ünü barındıran Türkiye’de bor, hidrojen ekonomisinde önemli bir yer tutacak.
26 Aralık 2023 Salı
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma