Denizlerde av yasağının sona ermesiyle denize açılan balıkçı tekneleri ağlarını doldurdu; tezgahlar da şenlendi. Sezonun sürprizi ise uskumru oldu. Balıkçı tekneleri, 30 yıl sonra Karadeniz’de bol avlanmaya başlanan uskumru ile döndü. Balık pazarlarına gelen vatandaşlar da özellikle uskumruya rağbet gösteriyor. Balıkçı tezgahlarında palamutun yerini alan uskumru en çok tüketilen balık oldu. Balığın bol olmasıyla ilk hafta tezgahlardaki fiyatlar da yarıya indi. Gerek balıkçılar gerek sektör temsilcileri, denizden ve sezondan ümitli olduklarını ifade ediyor. Sektör temsilcileri, bu yıl denizlerde uskumru, palamut ve hamside bolluk yaşanacağını tahmin ediyor. Denizlerdeki bolluğun ihracat rakamlarını artırması bekleniyor.
HAMSİ KASIMDA
Deniz suyu sıcaklığının düşmesiyle balığın daha da bollaşacağını belirten balıkçılar, trol ve gırgırla istavrit, barbunya, palamut, mezgit avlıyor. Birçok balıkçı, ağ ve tekne tamiriyle yoğun döneme hazırlık çalışmalarını sürdürürken, hedeflerinin kasım ayında bol hamsi yakalamak olduğunu belirtiyor.
UMUT AÇIK DENİZDE
Sektör temsilcileri, açık denizlerde avlanmanın önündeki engellerin kaldırılmasını istiyor. Uluslararası sularda avladıkları balığı getirdiklerinde ithalat muamelesi ve gümrük vergisiyle karşılaştıklarını belirten balıkçılar, “Açık denizlerde avlanma desteklenirse, iç denizler de rahatlar” diyor. Balıkçılar ayrıca, Akdeniz’de avlanan orkinostaki kota dağılımından da rahatsız. Zira geniş kıyı hattına rağmen Türkiye’nin kotası, Libya, Tunus, Fas’tan bile düşük. 22 bin 695 ton olan avlanma kotasında büyük payı yüzde 59 ile AB ülkeleri alıyor. Türkiye’nin payı ise yüzde 4.15 seviyesinde. Uluslararası Atlantik Orkinoslarını Koruma Komisyonu (ICCAT) kasım ayında Fas’ta toplanarak kotaları yeniden belirleyecek. Sektör temsilcileri, Türkiye’nin kotasının yüzde 7-8’e yükseltilmesi için gerekli çalışmanın yapılmasını istiyor.
AVRUPA’NIN BALIĞI TÜRKİYE’DEN
Su ürünleri sektörü 2016’da 794 milyon dolarlık ihracat yaptı. Bu yılın ilk 8 ayında ihracat 525 milyon dolar oldu. Özellikle Avrupa ülkeleri Türk balığı tüketiyor.
Avrupa’da satılan her üç balıktan biri Türkiye’den. Ortalama ihracat fiyatımız ise kilogram başına 5 dolar. Sektörün başlıca ihracat pazarları Irak, Hollanda, Almanya, İtalya, Suudi Arabistan ve Japonya.
PALAMUT YERİNE USKUMRU
Karadeniz’de 30 yıl sonra av veren uskumru tezgahlara ayrı bir renk kattı. Kilosu (yaklaşık 6 tanesi) 20-25 liradan satılan uskumru sebebiyle palamuta ilgi azaldı. Zira hem özlem hem de palamuttan daha lezzetli olması, uskumruyu çekici kılıyor. Balıkçılar ayrıca bu yıl palamutun boyunun biraz küçük olduğunu belirtiyor. Palamutun tanesi sezon başında 10 TL’den satıldı.
KÜÇÜK BALIĞA İZİN YOK
Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü Su Ürünleri Koruma Kontrol görevlileri, Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde de denetim yapıyor. Uygulamalar sırasında sezonun ilk haftasında 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu’na aykırı olarak avlanıldığı tespit edilen yasal boy sınırının altında 90 ton istavrite el konuldu. Halde balıkçılık yapan 16 kişiye idari para cezası uygulandı. Boyu 13 santimetrenin altında olduğu için el konulan istavritler Milli Emlak Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi.