Dengelenmeden sonra sıra büyümede

Giriş: 09.10.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, 2020-2022 dönemini kapsayan Yeni Ekonomi Programı’na (YEP) ilişkin değerlendirmesinde, “2020 ve sonrası için yüzde 5 gibi güçlü bir büyüme hedefimiz var. Böylece ekonomide güçlü büyüme dönemi başlayacak” dedi.

Yeni programı değerlendiren Avdagiç, “Programda da belirtildiği üzere, tüketimin yıl sonuna doğru hızlanması, kredi kanallarının yeniden açılması, değişimi başlatacak güçlü bir zemin oluşturacaktır. Bu güçlü zemin, gelecek yıllar için YEP’te yer alan arzu ettiğimiz düzeydeki büyüme hedeflerinin teminatı olacak” diye konuştu.

GÜÇLÜ BÜYÜME

“Cari açık ve enflasyon gibi kritik başlıklarda başarılı bir dengelenme süreci yakaladık” diyen Avdagiç, “2020-2022 YEP ile de orta vade için olumlu ve makul bir çerçeve ortaya konulmuştur. 2020 ve sonrası için yüzde 5 gibi güçlü bir büyüme hedefimiz var. Bunu çok önemsiyoruz” şeklinde konuştu. Avdagiç şöyle devam etti: “Böylece ekonomide güçlü büyüme dönemi başlayacaktır. Dolayısıyla ana mesajın sürdürülebilir büyüme olması önemlidir.”

İRADE BEYANI

İşsizliğe yönelik yeni bir teşvik paketi, hal yasası ve vergi reformu konuları da programdaki önemli başlıklar arasında. Türkiye’yi sürdürülebilir ve sağlıklı bir büyümeye taşıyacak irade beyanı ortaya konuldu. Bu bağlamda YEP 2019’da vurgulanan ‘değişim başlıyor’ temasına ekonomideki aktörlerin hep birlikte imza atmasını önemsiyoruz.

VERGİ VE İSTİHDAM

Avdagiç değerlendirmesine şöyle devam etti: “Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın dikkat çektiği gibi, kredi kanallarının yeniden açılması firmalarımız için kritik öneme sahip. Burada kredi kanallarının açılması için alınan tedbirlerin de etkisini güçlü hissedeceğimiz bir süreç başlıyor. Ayrıca YEP 2019’un istihdam, vergi, finansman kanalları gibi Türkiye’nin gelişim kaydetmesi gereken öncelik alanlarına temas etmesini de yerinde buluyoruz. Bunlar sürdürülebilir büyümenin anahtarı olacak.”

ÜÇ YILDA NELER YAPILACAK?

Gıda fiyatlarına tedbir
Gıda enflasyonuyla mücadele kapsamında sulama yatırımları yapılacak. Sera yatırımları teşvik edilecek. Hal Yasası ve Perakende Yasası hayata geçirilecek.

İthalat tedbirlerine 2020’de devam
Lüks tüketim mallarının ithalatına yönelik tedbirler 2020’de devam edecek. İthal ara malların üretimine yönelik yoğun çalışma sürecek.

Sektör odaklı kredi
İVME Paketi ile başlatılan ihracatı ve yerlileştirmeyi destekleyen ölçülü ve sektör odaklı kredi politikası 2020’de genişletilecek.

Vergi reformu adımları
Çok kazanandan çok, az kazanandan daha az vergi alınmasına yönelik, uluslararası uygulamaları örnek alan vergi reformunun adımları atılacak.

Öncelikli sektörler
11. Kalkınma Planı’nda yer alan kimya, ilaç, tıbbi cihaz, makine, elektrikli teçhizat, otomotiv, elektronik ve raylı sistem araçları olarak belirlenen imalat sanayi sektörleri, yeni ekonomik programın ruhunda da öncelikli alan olacak.

İstihdam sıkı tutulacak
İstihdamdaki kişi sayısının yıllık ortalama 1 milyon 66 bin kişi artarak işsizlik oranının kademeli gerilemesi sağlanacak. Teşvikler ihtiyaçlara göre yeniden tasarlanacak.

İFM 2021’DE AÇILACAK

  • Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) kurulacak.
  • Sermaye piyasalarını derinleştirecek reform paketi devreye sokulacak.
  • İstanbul Finans Merkezi 2021’in sonuna doğru açılacak.
  • Dolarizasyona karşı bir tedbir seti devreye sokulacak.
  • BIST’de alternatif ürünler aktifleşecek.