tatil-sepeti
tatil-sepeti

Dengelenen ekonomi ivmesiyle şaşırttı

Giriş: 08.01.2020 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35


HABER: CANAN BİLGİN

Türkiye ekonomisi, spekülatif kur ataklarına, gergin jeopolitik gelişmelere ve ticaret savaşlarına rağmen alınan tedbirler ve hayata geçirilen reformlarla 2019’u, dengelenme sürecinin etkilerinin hissedildiği bir yıl olarak geride bıraktı. Ekonomi, yılın üçüncü çeyreği itibarıyla yeniden büyüme patikasına girdi. Dördüncü çeyreğe ilişkin öncü göstergeler de büyüme ivmesinin artacağına işaret ediyor. Geçtiğimiz yıl güçlü seyreden ihracat ve turizm gelirleri dengelenme sürecini destekledi.Korumacılık önlemleri ve ticaret savaşlarına rağmen Türkiye, ihracat artışını sürdürdü veyıl boyu rekorlara imza atıldı. Kasım ayı sonunda ihracat 2018’in11 ayına göre yüzde 1.77 artışla 165 milyar 67 milyon dolara ulaştı.

PAKETLER NEFES VERDİ

İhracat ve katma değerli ürün üretimini güçlendirmeyi hedefleyen kredi paketleri de ekonomiye ivme kazandırdı. Bankaların konkordatolu firmaların kredi borçlarının yapılandırmasıyla konkordatodan çıkışlar hızlandı, müracaatlarda yüzde 50’den fazla düşüş yaşandı.Yerel seçimlerin tamamlanmasıyla dönüşüm patikasına giren Türkiye ekonomisinde, ‘Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları 2019’ programı ile reforma odaklanılacağının sinyalleri verildi. Bu süreçte ilk icraatlar reel sektöre yönelik yapıldı. Kamu bankaları aracılığıyla farklı sektörler için devreye alınan İVME (İleri, Verimli, Milli Endüstri) Finansman Paketi ile yatırımlara 30 milyar liralık bir finansman ayrıldı. KOBİ ve işletmeler için ise 25 milyar liralık ‘Ekonomi Değer Kredisi Paketi’ devreye girdi.İşletmelerin üzerindeki finansman yükünü hafifletmeyi amaçlayan paket, Kredi Garanti Fonu (KGF) teminatıyla KOBİ’lerin elini güçlendirdi.İhracat destekleri de rekorlarla ilerleyen rakamlara pozitif etkide bulundu.

YÜZDE 5 BÜYÜME

Ekonomide, 2019’un üçüncü çeyreğine ise gelecek dönem yol haritasının çizildiği makro plan ve programlardamgasını vurdu.Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kalkınma planı olan ve 2019-2023 dönemini kapsayan 11. Kalkınma Planı bu dönem yayımlandı. Planla 2023’te GSYH’nin 1 trilyon 80 milyar dolara, kişi başına milli gelirin 12 bin 484 dolara ve ihracatın 226.6 milyar dolara çıkartılması amaçlandı.Teması ‘Değişim Başlıyor’ olarak belirlenen ve 2020-2022 yıllarını kapsayan Yeni Ekonomi Programı’nda(YEP) büyüme hedefleri 2019 için yüzde 0.5, sonraki 3 yıl için yüzde 5’er olarak belirlendi.

17 HEDEF ÜLKE

2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi ile de son 10 yılda ortalama yüzde 16.5 olan milli gelirde imalat sanayinin payının 2023’te yüzde 21’e çıkarılması hedeflendi.İhracat Ana Planı ile 17 hedef ülke belirlenirken, makina, otomotiv, elektrik-elektronik, kimya ve gıda endüstrisi olmak üzere 5 hedef sektör seçildi. Türkiye, yılın son çeyreğinde açıklananİnsani Gelişme Endeksi’nde 0,806’lık değere ulaşarak, 189 ülke arasında 59’uncu sıraya yükseldi. Bu sonuçla da ilk kez ‘çok yüksek insani gelişme’ kategorisine girmeyi başardı. Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı Endeksi’nde de 190 ülke arasında 43. sıradan 33. sıraya yükseldi.Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 0.9 büyüyerek, Avrupa ülkeleri arasında Almanya, İtalya ve Norveç’i geride bıraktı.

ENERJİNİN İPEK YOLU

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) Avrupa bağlantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in katılımıyla 30 Kasım’da Edirne’nin İpsala ilçesinde düzenlenen törenle açıldı. ‘Enerjinin İpek Yolu’ olarak görülen projeyle 16 milyar metreküplük Azerbaycan doğal gazı Türkiye ve Avrupa’nın kullanımına sunuluyor.

ELEKTRİKLİ TRAKTÖRDE DENEME SÜRÜŞÜ

  • Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG), 2022 yılında üretimine başlanacak yerli elektrikli otomobilin iki modelini tanıttı.
  • Yerli ve milli 5G Çekirdek Şebekesi üzerinden ilk ses ve data trafiği sağlandı.
  • Yüzde 100 yerli ve milli olan, 45 dakika şarj ile 7 saat aralıksız çalışan elektrikli traktörün deneme sürüşü yapıldı.

YENİ UYGULAMALAR DEVREDE

  • Plastik alışveriş poşetleri, tüketicilere 25 kuruş karşılığında verilmeye başlandı.
  • Ticari uyuşmazlıklarda dava şartı haline getirilen arabuluculuk uygulamasına geçildi.
  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde yürütülen ‘Sıfır Atık Projesi’, Milli Savunma Bakanlığı’nın Atık Yönetim Sistemine entegre edilerek tüm askeri birliklerde uygulanmaya başlandı.
  • Türkiye’ye gelecek yabancılara, vatandaşı oldukları veya yasal olarak bulundukları ülkelerdeki Türk konsolosluklarından verilen vize süreleri 5 yıldan 10 yıla çıkartıldı.
  • Termik santral bacalarına filtre takılmasını erteleyen yasaveto edildi.
  • İnternet kullanıcılarının belirli bir kotayı aşması durumunda internet hızının yavaşlamasına neden olan Adil Kullanım Noktası (AKN) uygulaması tamamen kalktı.
  • Konut, beyaz eşya, mobilya ve otomotiv sektörlerine yönelik KDV ve ÖTV indirimleri 3 ay uzatıldı.
  • İnternet ortamında reklam hizmeti veren veya aracılık eden tam veya dar mükellef gerçek kişiler ile dar mükellef kurumlara yapılacak ödemelerden yüzde 15 gelir/kurumlar vergisi stopajı uygulaması başladı.
  • KDV’nin elektronik kitap, gazete ve dergiler için yüzde 18 olarak uygulanması başladı.
  • TÜİK’in açıkladığı ‘Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2018 Sonuçları’na göre,Türkiye’nin nüfusu 2018 sonunda 82 milyon 3 bin 882 kişiye ulaştı.
  • Ticaretin Kolaylaştırılması Koordinasyon Komitesi kurulmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Genelgesi, Resmi Gazete’de yayımlandı.

GÜNDE 1.7 MİLYON YOLCU TAŞIYOR

Geçtiğimiz yılın en önemli gündem maddelerinden biri, Gebze-Halkalı Banliyö Tren Hatları oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle açılan bu hatla birlikte İstanbul’un 170 kilometre olan raylı sistem uzunluğu233 kilometreye çıktı. Saatte tek yöne 75 bin, günde ise 1 milyon 700 bin yolcu taşıyan banliyö hattını, İstanbul’un 10 ilçesi doğrudan kullanma imkanına sahip. Ulaşımdaki diğer yenilikler şunlar:

  • Ankara-Kars arasında sefer yapan Turistik Doğu Ekspresi, tarihi Ankara Garı’ndan ilk seferine uğurlandı.
  • Ankara ile Tahran arasında Trans Asya tren seferleri karşılıklı olarak yeniden başladı.
  • Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’nın hizmete alınmasıyla Çin ile Türkiye arasındaki yük taşıma süresi 1 aydan 12 güne düştü. Marmaray’ın bu hatta entegre olmasıyla da Uzak Asya ile Batı Avrupa arasındaki süre 18 güne inecek.
  • İstanbul ile İzmir arasında 8.5 saati bulan seyahat süresini 3.5 saate düşüren otoyolun 192 kilometrelik kesimi hizmete girdi.
  • İran sınırındaki Kapıköy Gümrük Kapısı, 100 milyon dolarlık yatırımla açıldı.

42.9 MİLYON TURİST AĞIRLADIK

  • İstanbul’un yeni sembollerinden biri olan ve inşaatı 6 yıl süren Çamlıca Camii açıldı.
  • Yenilenerek dev bir opera binasına dönüşecek olan Taksim Meydanı’ndaki Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) temel atma töreni yapıldı.
  • Dünyanın en eski anıtsal tapınağı olarak kabul edilen ve UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Şanlıurfa’daki Göbeklitepe’nin resmi açılışı yapıldı.
  • 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümünde, Hafıza 15 Temmuz Müzesi açıldı.
  • Türkiye, 2019’un ilk 11 ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14.1 artışla 42 milyon 910 bin 408 yabancı ziyaretçi ağırladı.
  • 11 Kasım,‘Milli Ağaçlandırma Günü’ olarak kutlanacak. Bu kapsamda 81 ilde 11 Kasım 2019 tarihinde saat 11.11’de toplam 11 milyon fidan dikildi. Çorum’da, 1 saat içinde 303 bin 150 fidan dikimiyleGuinness rekoru kırıldı.