tatil-sepeti

HABER: ADEM ORHUN

Kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak için çözüm arayan trikocuların hayata geçirdiği proje, uygulamadaki başarısıyla hem özel sektör hem de meslek sahibi olmak isteyenler için umut oldu. Triko alanında kurduğu tematik lise ile sektöre eğitimli işgücü yetiştiren Türkiye Triko Sanayicileri Derneği (TRİSAD) Türkiye’de ilk defa uygulanan bir proje ile denetimli serbestlik hükümlülerine meslek kazandırmaya başladı. Kurdukları okulun, sektörün talebine yetişemediği için çözüm aradıklarını belirten TRİSAD Başkanı Mustafa Balkuv, “Denetimli serbestlik hükümlüsü 600 bin kişinin bu açıdan önemli bir fırsat olduğunu farkettik. Onları topluma ve mesleğe kazandırmak için bu projeyi hazırladık” dedi.

ÖĞRENİP ÇALIŞIYORLAR

Vatan Caddesi’ndeki Denetimli Serbestlik Müdürlüğü binasında atölye açtıklarını belirten Balkuv “İstanbul Adalet Sarayı Başsavcı Vekili Mehmet Salih Sol’un onayı ve İstanbul Denetimli Serbestlik Müdürü Necmi Sultani beraberliğinde açtığımız atölyede iki usta öğretici nezaretinde 50 kişiye eğitim veriyoruz. 400 bin TL yatırımla kurduğumuz 200 metrekarelik atölyeden 48 kişiyi meslek sahibi yaparak işe yerleştirdik. Şimdi bu projeyi büyütüyoruz. Ufukta daha büyük atölyeler ve diğer meslek grupları da var” dedi.

FABRİKA GİBİ OLACAK

Sektörden gelen yoğun talep üzerine, başarıyla uygulanan bu projeyi Türkiye genelinde ve diğer sanayi kollarına yaymak istediklerini belirten Balkuv şöyle devam etti: “Bu hedefimiz ilgili kurumlar tarafından takdire şayan bulundu. Projenin, Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ile birlikte diğer sanayi kollarını da içine alacak şekilde büyütülmesi için 2 bin 500 metrekarelik binanın tahsis edileceği bildirildi. Bunun için dernek olarak kurumla ilave bir protokol yapacağız. Yeni binadaki atölyelerin en az 10 farklı sanayi kolunda faaliyete geçmesini öngörüyoruz. Böylece adeta eleman fabrikası kuracağız.”

TOPLUM KAZANACAK

Aynı zamanda İTO Örme Kumaş Çorap ve Trikotaj Meslek Komitesi Meclis Üyesi olan Mustafa Balkuv, “TRİSAD olarak dernek faaliyetlerinin dışında adeta vakıf gibi çalışıyoruz. Mesleki eğitim ve istihdam konusundaki ihtiyaca cevap verme adına faaliyetlerimizi genişleteceğiz. İstanbul’da 100 bin denetimli serbestlik konumunda hükümlü var. Bu insanların çoğu işsiz ve mesleksiz. Eğitip işe yerleştirdiğimiz hükümlü denetimden düşüyor. Üretirken maaş aldığı için de tüketici oluyor, ekonomiye katkı sağlıyor. Böylece toplum huzurunun tesis edilmesine de katkımız oluyor. Nereden bakarsanız bakın tam bir kazan kazan projesi. Bu çalışmaların herkese örnek olması dileğimizdir” dedi.

TRİKO İÇİN TEMATİK LİSE

Türkiye Triko Sanayicileri Derneği (TRİSAD), 1996 yılında Zeytinburnu Triko Meslek Lisesi’ni açtı. Dernek, okula tayin edilen tekstil bölümü öğretmenlerini, triko eğitimi almaları için Almanya ve Japonya’ya gönderdi. Sektör için üst düzey eğitim verilen okul; Türkiye’de 18, İstanbul’da 7 tematik liseden biri oldu. Okulun 1980 mezunundan 800’ü sektörde ihracatçı, işyeri sahibi, teknik destek veren iş sahibi ve işletmelerin vazgeçilmez elemanları olarak çalışıyor.

YURTDIŞINDAN DA TALEP KARŞILANIYOR

Triko sektöründe ‘desen bilgisayarcıları’ olarak geçen meslek grubu kritik öneme sahip. TRİSAD bu alanda da ücretsiz kurs düzenliyor. TRİSAD Başkanı Mustafa Balkuv “Yatacak yer verme koşuluyla Türkiye’nin her yerinden ve yurtdışından talepleri karşılıyoruz. TRİSAD Başkan Yardımcılığını yürüten İrfan Yolcular’ın NİT Örme şirketi bünyesinde bu kursları gerçekleştiriyoruz. Şu ana kadar 300 desen bilgisayarcısını sektöre kazandırdık. Kursun eğitmen desteği dahil olmak üzere tüm giderlerini İrfan Bey karşıladı. Değerli destek nedeniyle, kendisine teşekkür ediyorum.” dedi.

İTO’NUN DESTEĞİYLE YENİ MAKİNE

İstanbul Ticaret Odası, reel sektörün işgücü ihtiyacını karşılayacak triko atölyesi projesine de desteğini eksik etmedi. İTO’nun, ilave triko örgü makinesi alınması için sağladığı destek ve TRİSAD’ın katkısıyla temin edilen yeni makine önceki hafta, Denetimli Serbestlik binasındaki atölyede faaliyete geçti. Bu vesile ile atölyeyi ziyaret eden İTO Başkanı Şekib Avdagiç ve Yönetim Kurulu üyeleri de üretime kalıcı etkileri olacak projenin uygulanışını yerinde gördüler. Atölyede yapılan törene İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mehmet Salih Sol, İstanbul Denetimli Serbestlik Müdürü Necmi Sultani ve İnfaz Savcısı Bülent Gümüş de katıldı.

30 Temmuz 2018 Pazartesi

Etiketler : Sektörel