Denetime tek çatı
Farklı idareler üzerinden yürütülen piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerinin toplulaştırılması, tek tip uygulamanın sağlanması amacıyla yeni adımlar atılıyor.Yeni sistem için atılacak adımlar Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda da yer aldı. Buna göre bağımsız bir Piyasa Gözetim ve Denetim Kurumu kurulacak. Programda ayrıca tüketici memnuniyetine yönelik adımlar ilan edilirken; hem toptan hem perakendede ikincil mevzuatın hazırlanacağı kaydedildi.
Programda, konuyla ilgili olarak şu bilgiler verildi: “Temel amacı piyasaya ve mevzuata uygun ve güvenli ürün arz edilmesinin sağlanması olan piyasa gözetimi ve denetimi (PGD) faaliyetleri, ülkemizde dokuz kamu kuruluşu tarafından yürütülmektedir. PGD sisteminin sağlıklı uygulanması için kalite altyapısının geliştirilmesi ve AB teknik mevzuatının uyumlaştırılması çalışmaları büyük önem arz etmekte olup bu kapsamda çalışmalara devam edilmiştir.”
Programda ayrıca ürünlerin güvenli ve teknik mevzuatına uygun olarak piyasaya arz edilmesi için Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu’nun, 12 Mart 2020’de yayımlanıp yürürlüğe girdiği hatırlatıldı. Bu kanunla, ‘Türk malı’ imajına zarar veren güvensiz, tağşiş yapılmış, son kullanma tarihi geçmiş ürün ihraç edenlere de cezalar öngörüldü.
HER MECRAYA MEVZUAT
Programa göre atılacak adımlardan bazıları şöyle olacak:
- Perakende işletmelerin açılış ve faaliyeti ile kapanışında gerekli başvuru ve diğer işlemlerin tek merkeze yapılmasını ve bu merkezden sonuçlandırılmasını sağlayacak Perakende Bilgi Sistemi (PERBİS) ve sistemin uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirleyen yönetmelik çalışmaları bu yılın sonunda tamamlanacak.
- Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile Sebze ve Meyve Ticareti İle Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da değişiklik yapılmasına yönelik çalışmalar sürdürülüyor.
- e-ticarette ürün güvenliği denetimlerinin yapılabilmesi amacıyla ‘Uzaktan İletişim Araçları Yoluyla Piyasaya Arz Edilen Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği’ hazırlanıyor.
- Toptancı hallerinin ve benzeri yapıların modernizasyonunu sağlamak üzere mevzuat çalışmaları tamamlanacak. Toptancı hallerine ilişkin ikincil mevzuat düzenlemeleri yapılacak.
- Kurumların koordinasyonu ile sınır ötesi e-ticarette ürünlerin iade alınması sürecinin kolaylaştırılmasına ilişkin mevzuat düzenlemeleri ve teknik iyileştirmeler yapılacak. Kullanıcı kılavuzları yayımlanacak.
- e-ticarete konu ürünlerin ürün güvenliği denetimlerini de içeren Uzaktan İletişim Araçları Yoluyla Piyasaya Arz Edilen Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Yönetmelik hazırlanacak.
- Tüketicilere yönelik hizmet memnuniyet endeksi oluşturulacak. Üniversite ve araştırma kuruluşları tarafından Türkiye genelinde her yıl yapılacak araştırma ile memnuniyet endeksi oluşturulacak.