Salı, 05 Kasım, 2024
Vergi denetiminde etkinliğin artırılması için vergi müfettişleri ve mükellefler elektronik ortamda görüşecek, tutanaklar da bu ortamda alınacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi denetimiyle ilgili uygulamaların tamamında elektronik sisteme geçilmesi için gerekli dijital dönüşümü bir yıl içinde tamamlayacak.
Vergide adalet ve etkinlik ilkeleri çerçevesinde mükelleflerin vergi sistemine gönüllü uyumunu gözeten düzenlemelerin devam edeceği açıklandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, denetim süreçlerinin tamamen elektronik ortama taşınmasını sağlayacak altyapının oluşturulacağını duyurdu. Böylece yeni sistemle vergi müfettişleriyle mükellefler, elektronik ortamda bir araya gelecek.
Konu hakkında bir açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, denetim uygulamasında müfettişlerin ve mükelleflerin elektronik ortamda görüşeceğini, tutanakların da elektronik olarak alınacağını kaydetti. Bakan Şimşek, “Elektronik tutanak, telekonferans uygulamaları, makina öğrenmesi ve yapay zeka entegrasyonları gibi gelişmelerle bir sene içerisinde ciddi bir dijital dönüşüm hedefleniyor” diye konuştu.
KAĞITTAN ÇIKIŞ
İncelemelerin tamamlana-bilmesi için müfettiş ve mükelleflerin bir araya gelmesi gerektiğini belirten Şimşek, mükelleflere ulaşılamayan durumlarda dahi kağıt ortamında tutanağın alınması zorunluluğunun sona ermediğini söyledi. Bakan Şimşek, yeni adımla, vergi inceleme tutanağı gibi kağıt ortamında düzenlenen tutanakların tamamının e-imza kullanılarak elektronik ortama alınacağını bildirerek, kağıt, toner ve yazıcı kullanımından kaynaklı giderlerin sıfıra indirilmesiyle yüzde
100 dijital bir denetim birimi oluşturulduğunu anlattı.
YERLİ YAZILIM
Şimşek, kullanılacak sistemlerin yurt içinden tedariki ve kurum içi yazılımlarla milli ekonomiyi desteklediklerine dikkati çekerek, şöyle konuştu: “Yerli yazılım ve tüm verilerin bakanlık sunucularında tutulması yoluyla yabancı bir firmanın bulutunda verilerin tutulması ve yurt dışı menşeli telekonferans uygulamalarının kullanılması
gibi vergi mahremiyeti yönünden sorunlar yaratacak uygulamalardan kaçınılıyor.” Bakan Şimşek ayrıca, “Farklı şehirlerdeki müfettiş ve mükelleflerin elektronik ortamda bir araya gelmesiyle denetimin yerelleşmesine bağlı olarak ortaya çıkacak riskler de bertaraf edilecek” dedi.
ULAŞIM VE ZAMAN MALİYETİ KALKACAK
Vergi Denetim Kurulu’nun (VDK) dokuz büyük şehirde denetim binası bulunuyor. Geleneksel olarak yapılan denetimler, mükelleflerin bu binalara gelmesiyle yapılıyor. Tasarlanan elektronik sistemle kurum içi video konferans ve elektronik görüşme uygulamaları devreye alınacak. Mükelleflerin denetim birimlerine fiziken gelmelerine gerek kalmayacak. Bu şekilde mükellefler, bulundukları şehirden elektronik ortamda müfettişlerle görüşecek. Hatta yurt dışında bulunan mükelleflerin sırf denetim görüşmesi için yurda dönme zorunluluğu ortadan kalkacak.
ÖZEL MESLEK LİSELİLERİN DESTEKLERİ ARTIRILDI
ÖZEL meslek liselerindeki öğrencilere verilecek destek tutarları güncellendi. 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında verilen bu destek için Milli Eğitim Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı bir tebliğ hazırladı. ‘2024-2025 Eğitim Öğretim Yılında Organize Sanayi Bölgeleri İçinde ve Organize Sanayi Bölgeleri Dışında Açılan Özel Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde Öğrenim Gören/Görecek Öğrenciler İçin Eğitim ve Öğretim Desteği Verilmesine İlişkin Tebliğ’, Resmi Gazetede yayımlandı. Bu tebliğde, sınıflar ve alanlara göre öğrencilere verilecek destek tutarları listelendi. Tutarlar, özel meslek lisesinin OSB içinde veya dışında olmasına göre de değişecek.
ALANLAR VE TUTARLAR
OSB içinde açılan özel mesleki ve teknik Anadolu liselerinde öğrenim gören öğrenciler için eğitim ve öğretim desteği verilen alanlar ve tutarları şöyle olacak:
Ayakkabı ve saraciye teknolojilerinde 36 bin 258 lira
Bilişim teknolojilerinde 34 bin 320 lira
Biyomedikal cihaz teknolojilerinde 45 bin 894 lira
Elektrik-elektronik teknolojisinde 55 bin 5 lira
Endüstriyel otomasyon teknolojilerinde 53 bin 402 lira
Gemi yapımında 55 bin 5 lira
Gıda teknolojisinde 47 bin 886 lira
Kimya teknolojisinde 52 bin 542 lira
Laboratuvar hizmetlerinde 36 bin 258 lira
Makina ve tasarım teknolojisinde
53 bin 821 lira
Matbaa teknolojisinde 46 bin 730 lira
Metal teknolojisinde 52 bin 541 lira
Mobilya ve iç mekan tasarımında 47 bin 504 lira
Moda tasarım teknolojilerinde 39 bin 678 lira
Motorlu araçlar teknolojisinde 57 bin 501 lira
Plastik teknolojisinde 52 bin 854 lira
Tekstil teknolojisinde 50 bin 64 lira
Tesisat teknolojisi ve iklimlendirmede 46 bin 730 lira
Uçak bakımda 45 bin 894 lira
Yenilenebilir enerji teknolojilerinde 57 bin 501 lira.
Şayet bu özel meslek liseleri OSB’ler dışındaysa öğrencilere verilecek destek tutarları alanına göre 27-35 bin TL
arasında olacak.
26 Ağustos 2024 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı