Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: SOYHAN ALPASLAN
İstanbul Ticaret Odası (İTO), İstanbul Barosu ve Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenler Derneği (UTİKAD) demiryollarının geleceğini tartıştı. İTO’nun ev sahipliğinde yapılan “Demiryollarının Serbestleştirilmesi, Taşıma ve Sigorta Hukuku Açısından Değerlendirilmesi” başlıklı panelin oturum başkanlığını, İstanbul Barosu Lojistik ve Taşıma Hukuku Komisyonu Üyesi Av. Güler Önal yaptı.
YATIRIMLAR ARTACAK
İTO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Orduhan, demiryollarındaki serbestleşmeden sonra, demiryolu yatırımlarının artacağını ve taşıma maliyetlerinin düşeceğini söyledi. Orduhan, “Demiryolu taşımacılığının serbestleştirilmesi adımlarını ticaret alemi olarak büyük bir hevesle bekliyoruz” dedi.
Orduhan, havayolu taşımacılığının serbestleştirilmesi ile yakalanan gelişimin, demiryollarının serbestleşmesine de güzel bir örnek olduğu değerlendirmesinde bulundu.
REFORM İHTİYACI
Türk Ticaret Kanunu Hazırlama Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Kerim Atamer, demiryoluyla taşımalara uygulanacak hükümler ve reform ihtiyacı hakkında katılımcılara bilgi verdi. İstanbul Barosu Lojistik ve Taşıma Hukuku Komisyonu Başkanı Egemen Gürsel Ankaralı, demiryollarında özel sektör taşımacılığını anlattı.
UTİKAD Başkan Yardımcısı Emre Erdener, Türkiye’de demiryollarının serbestleşmesinin yeni bir eğilim olduğunu söyleyerek, “Bu durum sigorta ve hukuk gibi düzenlenmesi gereken yeni bazı konuları da gündeme taşıdı. UTİKADbu konularda vaka çalışmaları yapmaya devam ediyor” dedi.
REKABET GÜCÜ ARTACAK
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Demiryolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Emniyet ve Yetkilendirme Dairesi Başkanı İbrahim Yiğit, “Demiryollarındaki serbestleşmenin amacı, uygun maliyet ile daha etkin ve kaliteli hizmet sunmak, demiryollarının rekabet gücünü artırmak, sektörde düzenleme-denetleme yapan bağımsız bir yapı oluşturmak, AB ile yasal ve yapısal uyumu sağlamak olarak özetleyebiliriz” diye konuştu.
DEMİRYOLU DÖNEMİ
TCDD İnsan Kaynakları Daire Başkanı Adem Kayış, serbestleşme ve yeniden yapılandırmayı heyecanla beklediklerini belirtti.
Kayış, 64’üncü Hükümet 2016 yılı Eylem Planı’nda, 6 ay içinde bu çalışmanın hayata geçeceğinin yer almasını, “Tünelin ışığı gözüktü” diye yorumladı.
Kayış, 2023 vizyonu hedeflerini şöyle anlattı: “Uygun maliyet ile daha etkin ve kaliteli hizmet sunmak, rekabet gücünü artırmak, taşımacılıkta dengeyi demiryolları lehine kurmak, yolcu taşımada payı yüzde 10, yük taşımada yüzde 15’e çıkarmak, AB ile yasal ve yapısal uyum sağlamak, küresel demiryolu sektörü içinde Türk demiryolu yan sanayisinin yer alması, geliştirilmesi ve etkin bir aktör haline gelmesini sağlamak istiyoruz. 2023 yılına kadar yaklaşık 50 milyar dolarlık yatırım planlanıyor.”
15 Şubat 2016 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı