Cuma, 22 Kasım, 2024
Yatırımlardaki son durum hakkında açıklamalarda bulunan Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Hasan Pezük, “Demiryolu ulaşımı için ayrılan pay, tüm ulaştırma yatırımlarının yüzde 63’üne ulaşmış durumda. 13 bin 919 kilometre demiryolu ağımızın yüzde 58’i sinyalli, yüzde 51’i elektrikli. Yaklaşık 3 bin 700 kilometre güzergâhta yapım çalışmalarımız devam ediyor. Ulaştırma ve Lojistik Master Planı’na göre 2053 yılında 28 bin kilometre demiryolu ağına ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.
YERLİLİK ORANI
Ulaştırma ve Lojistik Master Planı’nda demiryolu yük taşımacılığını yüzde 20’ler seviyesine çıkarmak gibi önemli hedeflerin de olduğunu belirten TCDD Genel Müdürü Hasan Pezük, “Şüphesiz bu hedeflere ulaşabilmek için altyapı ve üstyapı araç ve ekipmanları ile bu hatlarda koşacak yeni araçlara ihtiyacımız olacak. Tüm ihtiyaçlarımızın sürdürülebilir bir şekilde yerli ve milli kaynaklardan karşılanması önemli. Bu amaç doğrultusunda, yaptığımız işbirlikleri ve kurduğumuz iştiraklerle daha önce ülkemizde üretilmeyen yüksek hızlı tren rayı, makası, elektromekanik sistemlerin önemli bir kısmının yerli ve milli olarak üretilmesini sağladık. Bu çalışmalar kapsamında bugün altyapı, üstyapı ve elektromekanik sistemlerin yüzde 55 olan yerlilik oranını yüzde 95 seviyelerine çıkardık” diye konuştu.
TÜBİTAK’LA İŞBİRLİĞİ
TCDD olarak yeni teknolojilerle yerli ve milli imkanlarla işletmecilik, bakım ve onarım gibi alanlarda çalışmalar yaptıklarını dile getiren Genel Müdür Hasan Pezük, şu bilgileri de paylaştı: “Bunun için elektrifikasyon, sinyalizasyon ve telekomünikasyon tesisleri ile yol altyapısı ve üst yapısı dâhil demiryolu altyapısının muayene, kontrol ve bakım yöntemlerinin ve emniyetin geliştirilmesi konusunda çalışmalar yapmak üzere Demiryolu Araştırma ve Teknoloji Merkezi’ni 2010’da kurduk. Burada hem kendi imkânlarımızla hem de AB projeleri kapsamında çeşitli projeler hayata geçirdik. Ayrıca milli sinyalizasyon sistemi ile mantarı sertleştirilmiş ray gibi önemli projeleri gerçekleştirdiğimiz TÜBİTAK bünyesinde kurulan Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü (RUTE) ile işbirliklerimizi geliştirerek, ihtiyacımız olan Otomatik Tren Muayene İstasyonu (OTMİ), Ölçüm Treni gibi bakım faaliyetlerinde kullandığımız araçların yerli ve milli imkânlarla üretilmesi için çalışmalar yürütüyoruz. Bunların yanı sıra, özellikle Ankara ve Eskişehir gibi demiryolu sektörünün gelişimine elverişli olan illerimizde, kümelenme faaliyetlerini destekleyerek yerli demiryolu sektörünün gelişimine katkı sağlamaya çalışıyoruz.”
28 Ağustos 2023 Pazartesi
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe