HABER: ŞEREF KILIÇLI
İsviçre’nin Davos kasabasında gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) toplantıları 50. yılını kutlamaya hazırlanıyor. 21-24 Ocak tarihleri arasında yapılacak forumun bu yılki ana teması;“Uyumlu ve Sürdürülebilir Bir Dünya için Paydaşlar” olacak. 50. yılın en önemli yeniliklerinden biri ise 1973 yılındaki Davos Manifestosu’nun “Dördüncü Sanayi Devriminde Bir Şirketin Evrensel Amacı” adıyla güncellenmesi olacak.
YENİ MANİFESTO
“Bir şirketin amacı, tüm paydaşlarını ortak ve sürdürülebilir değer yaratmaya dahil etmektir” diye başlayan yeni Davos Manifestosu,“Böyle bir değer yaratırken, bir şirket sadece hissedarlarına değil, tüm paydaşlarına yani çalışanlarına, müşterilerine, tedarikçilerine, yerel topluluklara ve genel olarak topluma hizmet eder” cümlesiyle devam ediyor. Dünya Ekonomik Forumu Kurucusu ve İcra Kurulu Başkanı Profesör Klaus Schwab, Davos’un bu yılki ana temasını şöyle yorumluyor: “İnsanlar, onlara ihanet ettiklerine inandıkları ‘ekonomik elitlere' karşı ayaklanıyorlar ve küresel ısınmayı 1.5 ° C ile sınırlı tutma çabalarımız tehlikeli bir şekilde azalıyor. Dünya böylesine kritik bir kavşak noktasındayken,şirketler ile hükümetlerin amaçlarını ve karnelerini yeniden değerlendirmek üzere 'Davos Manifestosu 2020’yi geliştirmeliyiz. Dünya Ekonomik Forumu 50 yıl önce kuruldu ve önümüzdeki 50 yıl için katkıda bulunmak istediğimiz şey bu olacak.”
PAYDAŞLIK VURGUSU
Dünya Ekonomik Forumu yöneticileri, 1973 manifestosunda dikkat çektikleri paydaş odaklı kapitalizm modelini yeniden vurgularken, iklim değişikliği, otomasyon, küreselleşme gibi olgular ekseninde manifestoyu güncellediklerini de belirtiyorlar. Dünya Ekonomik Forumu Kurucusu ve İcra Kurulu Başkanı Profesör Klaus Schwab, kapitalizmi; hissedar kapitalizmi, devlet kapitalizmi ve paydaş kapitalizmi olarak üç farklı modelde yorumluyor. Hissedar kapitalizminde özel şirketlerin hedefinin kârını en üst düzeye çıkarmak olduğunu söylüyor. Milton Friedman ve Chicago Okulu da dahil olmak üzere hissedar kapitalizminin savunucuları olarak nitelediklerini, şirketlerin sosyal yönünü ihmal etmekle eleştiriyor. Önerdiği paydaş kapitalizm modelinde ise özel şirketleri toplumun mütevelli heyeti olarak konumlandırıyor, günümüzün sosyal ve çevresel sorunlarına en iyi tepkiyi vereceklerini savunuyor.
NİHAİ HEDEF
Büyük şirketlerin diğer paydaşlarla birlikte dünyanın durumunu iyileştirmek için çalışmasının nihai hedef olması gerektiğinin altını çizen Dünya Ekonomik Forumu Kurucusu ve İcra Kurulu Başkanı Profesör Klaus Schwab şu mesajı da veriyor: “İş dünyası liderlerinin önünde inanılmaz bir fırsat var. Paydaş kapitalizme somut anlam vererek, yasal yükümlülüklerinin ötesine geçebilir ve topluma karşı görevlerini yerine getirebilirler. Paris İklim Anlaşması’nda ve Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Programında belirtilenler gibi dünyayı paylaşılan hedefleri gerçekleştirmeye yaklaştırabilirler. Gerçekten dünyaya damga vurmak istiyorlarsa başka alternatif yok.”
SİHİRLİ BULUŞMA YERİ
Dünya Ekonomik Forumu’nun Davos’taki ilk toplantısı 1971 yılında gerçekleştirildi. Toplantı ilk yıllarında, Avrupa Yönetim Sempozyumu (EMS) olarak adlandırılıyordu. Forum, 1973'te ilgi alanını genişletti, yönetimin yanına ekonomik ve sosyal konuları da ekledi. 1974’te siyasi liderler, ilk kez davet edildi. İki yıl sonra ‘dünyanın önde gelen 1.000 şirketi’ için üyelik sistemi başlatıldı. Çin’deki ekonomik reform politikalarını teşvik eden Çin’in ekonomik kalkınma komisyonlarıyla ortaklık kuran ilk sivil toplum kuruluşu oldu. 1987’de Avrupa Yönetim Sempozyumu adını “Dünya Ekonomik Forumu” olarak değiştirdi ve ülkeler arasında diyalog platformu kuruldu. Forum,2015 yılında ise resmi olarak uluslararası kuruluş kabul edildi. “Sihirli Buluşma Yeri” olarak adlandırılan Davos toplantıları, siyasi liderler ve iş dünyası temsilcilerinin bir araya gelip uluslararası sorunlara çözüm aradıkları bir platform olarak da görülüyor. 1987 yılında Ege Denizi’ndeki kıta sahanlığı meselesi sebebiyle Türkiye ve Yunanistan savaşın eşiğine gelmiş, Başbakan Turgut Özal ile Yunanistan Başbakanı Andreas Papandreou’nun burada bir araya gelmesiyle ilişkiler yumuşama sürecine girmişti. 1989'da ise Kuzey Kore ile Güney Kore bakanlık düzeyinde ilk toplantılarını Davos’ta gerçekleştirmişti. Aynı toplantıda, Doğu Almanya Başbakanı Hans Modrow ve Alman Şansölyesi Helmut Kohl, Almanya’nın birleşmesini görüşmek üzere bir araya gelmişti.
ENERJİDE GÜNDEM BATARYA TEKNOLOJİLERİ
Otomotiv sektöründeki dönüşüm sürecinin ve elektrikli araçların da Davos 2020 toplantılarında ele alınması bekleniyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol; “Önümüzdeki dönemin en önemli konularından birisi bataryalar olacak. 2020 Davos Zirvesi'nin enerji gündemi için de batarya teknolojilerini seçtik. Yenilenebilir enerjinin sisteme entegrasyonu ve elektrikli araçlar için bataryalar en kritik konu. Dünyada şu anda en fazla Ar-Ge çalışması da batarya alanında yapılıyor.” dedi.