tatil-sepeti

Muhammed Talha Arslan… 1994 Haziran doğumlu. Emre İlkadlı da 1995 Nisan doğumlu. Bu iki gencin hayatları, 2013 yılında İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazanmalarıyla kesişti. Üniversitenin “iş dünyasına yeni girişimciler kazandırma” misyonundan daha birinci sınıfta etkilendiler. Hukuk okumalarına rağmen, “iş kurma fikri” ikisinin de aklının bir köşesinde yer etmişti. Emre İlkadlı, 2013-2014 akademik yılı açılışında, İstanbul Ticaret Odası Başkanı ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı İbrahim Çağlar’ın konuşmasının bir bölümünde söylediği, “Büyük balık, küçük balığı yer dönemi artık bitti. Hızlı balık, yavaş balığı yer dönemi başladı” cümlelerinden çok etkilendi. Üniversitedeki ilk dersini almıştı.

İHTİYAÇ, FİKİR DOĞURDU

Emre, bir arkadaşıyla sohbeti sırasında evde temizlik için yardımcıya ihtiyacı olduğunu dile getirdi. Arkadaşı, “Ben internetten buluyorum” deyince, insanların işini kolaylaştıracak ve pek çok ihtiyaca cevap verecek bir internet sitesi kurmaya o an karar verdi. Okulda çok iyi anlaştığı, tüccar bir aileden gelen Muhammed Talha Arslan’a fikrini açtı ve ortaklık teklif etti. Talha da bu fikri hemen kabul edince evininustasi.com için ilk adım böylece atılmış oldu.

USTALAR AYNI PLATFORMDA

Site, evle ilgili birçok branştaki “usta”yı tek çatı altında toplayan bir platform olarak hayata geçti. Hizmet ihtiyacı olan kişiler, internet sitesine hiçbir ücret ödemeden girip, ihtiyaç duydukları alandaki ustalara kolaylıkla ulaşabiliyor. Üstelik de ihtiyaçlarını serbest rekabet koşullarında, fiyat teklifleri alarak en uygun fiyata yaptırabiliyorlar. Kişi ihtiyacıyla ilgili sitede talep oluşturuyor, birden fazla firma ya da kişiden fiyat teklifi geliyor. Sitede firma ya da kişilerin daha önce yaptıkları işleri inceleyebiliyor ve buna göre de karara varıyorlar.

ŞİMDİDEN 300 FİRMA ÜYE

İnternet sitesi üzerinde ulaşılabilir olmak tamirat-tadilat işleriyle ilgilenen küçük-büyük firmaların ve bireysel çalışan ustaların da işine geliyor. Müşteri sayıları artıyor, serbest rekabet ortamında fiyat teklifleri verebiliyor ve yaptıkları işleri anlatma fırsatı bulabiliyorlar. Site henüz yeni olmasına rağmen şimdiden 300 firma üyeye ulaşmış durumda.

EN ÖNEMLİSİ GÜVEN

İki genç ortağın dikkat ettiği en önemli husus, “güven” vermek. Bu nedenle siteye üye olmak isteyen her usta ya da firmanın referansları dikkatle inceleniyor. evininustasi.com’da kullanıcılar, aldıkları hizmet sonrası puan-yorumlama bölümüne fikirlerini yazabiliyor. Bu fikirler diğer ihtiyaç sahipleri için de yol gösterici oluyor. Sitenin blog bölümünde kullanıcılara faydalı bilgiler sunuluyor.

12 YAŞINDA HUKUK OKUMAYA KARAR VERDİ

Öğrenciyken iş hayatına atılan Emre İlkadlı, ilköğretim okulunda yüzme, tiyatro, satranç gibi hobiler edinir. Çocukluğundan itibaren haksızlığa gelemediği için de hukuk okumaya karar verir: “Sınıfımızda bazı sorunları olan bir arkadaşımız vardı. Bu arkadaşım ve başka bir arkadaş ödevlerini yapmamıştı. Hoca sorunları olan arkadaşa kızdı ama diğerine bir şey söylemedi. Ben de dayanamayıp, ‘Hocam diğer arkadaş da ödevini yapmamış, niye onu da azarlamadınız’ diye sordum. ‘Sen avukatı mısın?’ cevabını alınca gelecekte ne olacağıma karar verdim. 12 yaşındaydım ve o an hukuk okumaya karar vermiştim.”

TEK TERCİHİ TİCARET OLDU

Üniversiteye hazırlanırken tek bir hedefi vardı Emre’nin… İlk dört tercihi de İstanbul Ticaret Üniversitesi’ydi. Emre, neden İstanbul Ticaret Üniversitesi’ni tercih ettiğini ise şöyle anlatıyor: “Okulumuzun İTO destekli olduğunu biliyordum. Böyle bir okulda okumanın, hem eğitim aşamasında hem de mezun olduktan sonra bana sağlayacağı katkıların bilincindeydim. Okulumuzun vizyonu, misyonu bizi geliştirmeyi sağlamak, teşvik etmek yönündeydi. Mütevelli Heyet Başkanımız İbrahim Çağlar’ın okuldaki ilk günümüzde bize sıra dışı olmayı; hayatı analiz eden ve buna göre hamleler yapan gençler olmayı tavsiye etmesi, üniversitede aklıma not ettiğim ilk nasihatti. En önemli dersimi almıştım.”

HAYATINI FUTBOL TUTKUSU ŞEKİLLENDİRDİ

Muhammed Talha Arslan, iş hayatında tırnakları ile kazıya kazıya yükselecek bir babanın dördüncü evladı olarak doğar. Babası, 90’ların başında açtığı temizlikçi dükkanını zamanla bir lojistik firmasına dönüştürür. “Tek başıma ticaret atılmam daha 9 yaşında başladı” diyen Talha, hikayesini şöyle anlatıyor: “Futbola çok meraklıydım. Futbol okuluna gitmek istiyordum, aylık 20 liralık ücretini babamdan istedim. Aldığım cevap, hayatımdaki ilk atılıma vesile oldu: ‘Sana haftalık veriyorum. Hepsini harcamak zorunda değilsin. Çalışarak birken bin de yapabilirsin.’ Biraz sinirle, biraz da hırsla çevremde ne yapabilirsem para kazanabilirim düşüncesiyle araştırma yaptım. Böylece evimize yakın olan otomobil pazarına gelenlere, marketten veresiye aldığım suları satmaya başladım. Sonra ürün çeşitliliğini artırdım; ağabeylerim de bana katıldı. Günde 150 TL kazanmaya başladık. O futbol kursuna da gittim.”

TİCARET’İ BİLİNÇLİ SEÇTİ

Arslan, İstanbul Ticaret Üniversitesi’ni bilinçli olarak seçer. Babası İTO’da alanıyla ilgili komite üyesidir. Çocukluğun-dan beri hem ticaret yapmak ister hem de hukuka ilgisi vardır. Üniversitenin misyonundan etkilenir. İlk iki senesinde üç farklı iş alanında girişimde bulunur. Ancak birlikte yola çıktığı ortaklarıyla fikir birliği sağlayamaz. Emre’nin getirdiği iş fikrini ise kabul eder. Gerekli sermayeyi bulmak için eniştesinin sahibi olduğu turizm şirketinde VIP şoför olarak çalışır. 8 ay sonra sermayesini de biriktirmiştir.

27 Eylül 2016 Salı

Etiketler : Üniversitemiz